Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ressamların hikayelerini eserleriyle harmanlayan bir seri: Sanatçının Gördükleri

Ressamların hikayelerini eserleriyle harmanlayan bir seri: Sanatçının Gördükleri


 

 

DİYARBAKIR – Faith Ringgold, Vincent van Gogh, Georgia O’Keeffe ve Hokusai’nin hayatlarını ve sanatlarını ele alan; Everest Yayınları tarafından Türkçe’ye çevrilen “Sanatçının Gördükleri” serisi, ressamların hayat hikâyelerini eserleriyle harmanlıyor.

 

 

Çocuklar ve gençlere hitap eden ancak yetişkinlerin de ilgisini çeken dört ayrı kitaptan oluşan “Sanatçının Gördükleri” serisi Everest Yayınları’ndan çıktı. Dünyayı desen ve renklerle anlatan Faith Ringgold, dünyayı canlı renklerle gören Vincent van Gogh, dünyayı bir çiçekte gören Georgia O’Keeffe, dünyayı bir dalgada gören Hokusai’nin hayatlarını ve sanatlarını ele alan ve Everest Yayınları tarafından Türkçe’ye çevrilen seri, ressamların hayat hikâyelerini eserleriyle harmanlayarak anlatan renkli bir külliyatı oluşturuyor. 

 

FAITH RINGGOLD

 

Sharna Jackson’ın yazdığı, çizimlerini Andrea Pippins’ın yaptığı Faith Ringgold kitabında okur Amerikalı sanatçı ve aktivist Faith Ringgold’la tanışıyor. Faith’in nasıl bir hayat yaşadığını, farklı malzemeleri birlikte kullanmaya, kumaşlara hikayeler işlemeye onu yöneltenin ne olduğu gibi sorulara cevap ararken Faith’i etkileyen yerlere seyahat edecek, onun hangi haklar için mücadele ettiğini de göreceğiz. 

 

Faith Ringgold, 1930 yılında Harlem’de doğdu. Annesi bir moda tasarımcısıydı ve babası bir dizi işte çalışmanın yanı sıra hevesli bir hikaye anlatıcısıydı. Onu yaratıcılığını teşvik eden bir ortamda yetiştirdiler. Babasının aldığı ilk şövaleyle resme başladı. Annesi sayesinde caz müziği ve biçki dikiş ile tanıştı. Harlem’in Afro-Amerikan kültürüyle büyüyen sanatçı, küçük yaşlarda ırkçılığı, cinsiyet ayrımcılığını ve yoksulluğu gözlemledi. Üretimine asla ara vermeyen, sanat öğretmeni olan Ringgold asıl stilini ırkçılık ve cinsiyet ayrımcılığı konularına odaklandığında yakaladı. Batı Afrika’yı iki kez ziyaret etti. Bu seyahatler onun maske yapımını, bebek boyamasını ve heykellerini derinden etkiledi. Resimden yorganlara, heykellerden performans sanatına ve çocuk kitaplarına kadar son derece çeşitli bir sanatsal pratiğe sahip bir sanatçı. 

 

VINCENT VAN GOGH

 

Amy Guglielmo’nun yazdığı Petra Braun’un çizimlerini yaptığı Vincent van Gogh kitabında, Hollandalı ünlü ressam Vincent van Gogh ile tanışıyoruz. Van Gogh nasıl bir hayat yaşadı? O etkileyici otoportreleri yapmaya onu yönelten neydi? Bu sorulara cevap ararken aynı zamanda birlikte Van Gogh’un büyüleyici ayçiçeklerine bakacak, manzaralarını seyredeceğiz. 

 

Vincent Van Gogh 30 Mart 1853’te doğdu. Hollandalı art izlenimci ressam Batı dünyası sanat tarihinin en tanınmış ve en etkili şahsiyetlerinden biridir. On yıldan biraz fazla bir süre içinde aralarında 860 yağlı boya tablonun da olduğu 2 bin 100 kadar resim ve çizim çalışması üretti ve bunların çoğu yaşamının son iki yılında yapıldı. Bunların arasında manzaralar, natürmortlar, portreler ve otoportreler bulunmaktadır ve modern sanatın temelleri sayılan cüretkâr renkler ile canlı, fevri ve ifade dolu fırça darbeleriyle ayırt edilirler. 37 yaşında yıllardır süren psikolojik rahatsızlığı ve yoksulluğun ardından trajik bir biçimde kimilerine göre intihar, kimilerine göre bir cinayet sebebiyle silahla yaralandıktan birkaç gün sonra 29 Temmuz 1890’de hayata veda etti.

 

GEORGIA O’KEEFFE

 

Gabrielle Balkan’ın kaleme aldığı Josy Bloggs’ın çizimlerini yaptığı Georgia O’keeffe kitabında ünlü Amerikalı ressam Georgia O’Keeffe’le tanışıyoruz. Georgia’nın nasıl bir hayat yaşadığı, tüm dünyada tanınan çiçek ya da kemik resimlerini yapmaya onu yöneltenin ne olduğu sorularına yanıt ararken, uzak ülkelere gidecek, Georgia’ya ilham veren uçsuz bucaksız New Mexico manzaralarını da seyredeceğiz.

 

Georgia O’Keeffe 15 Kasım 1887’de doğdu. Yakın plan ve büyük boyutlu çiçek tabloları, New York gökdelenleri tabloları ve New Mexico manzara resimleri ile bilinen O’Keeffe, ‘Amerikan modernizminin anası’ olarak anılır.

 

HOKUSAI

 

Susie Hodge’nin yazdığı Kim Ekdahl’ın çizimlerini yaptığı kitapta ünlü Japon sanatçı Katsushika Hokusai’yle tanışıyoruz. Hokusai’nin nasıl bir hayat yaşadı, resimlerinde, baskılarındaki o büyüleyici tarzı, hangi yollardan geçerek geliştirdiği sorularına cevap ararken uzak ülkelere seyahatlere çıkacak, yıllar boyu Hokusai’ye ilham vermiş olan kutsal dağı seyredeceksiniz.

 

Katsushika Hokusai 1760’da doğdu. Japonya’da Edo döneminde yaşamış Japon sanatçı, ressam, oymabaskı ustası, tahta oymacısı ve ukiyo-e ressamıdır. Tokyo doğumlu Hokusai’ın en bilinen eseri, 1820’li yıllarda ürettiği, uluslararası üne sahip Kanagawa’nın Büyük Dalgaları’nın da dahil olduğu 36 Fuji Dağı Manzarası adlı ahşap baskı serisidir. 

 

 

Everest Yayınları’nın özel baskılı ‘Sanatçının Gördükleri’ serisinde ressamların hayat hikâyelerine paralel olarak sorular soruluyor. Kitabın sonundaki alıştırmalarlarla okur resme yönelecek gibi. Yine sanatçıların yapıt çizelgesine de yer veriliyor. Sanatçıların hayat hikâyelerine uygun illüstrasyonların yer aldığı kitaplar, ağırlıklı olarak görsel malzemesiyle öne çıkıyor. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version