Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Pelosi ziyaretinin ABD-Pekin hattında gerilimi tırmandırmasının ardından ABD savaş gemileri ilk kez Tayvan Boğazı’ndan geçti

Pelosi ziyaretinin ABD-Pekin hattında gerilimi tırmandırmasının ardından ABD savaş gemileri ilk kez Tayvan Boğazı'ndan geçti


ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyaretinin Washington-Pekin hattında gerilimi artırmasının ardından ilk kez iki ABD savaş gemisinin Tayvan Boğazı’nın uluslararası sularından geçtiği belirtildi.

ABD’nin 7. Filosu, güdümlü füze taşıyan Chancellorsville ve Antietam isimli gemilerin “rutin Tayvan Boğazı geçişi” yaptığı ifade edildi. 

 

Açıklamada, “Gemilerin Tayvan Boğazı’ndan geçmesi ABD’nin özgür ve açık bir Hint-Pasifik’e bağlılığını göstermektedir. ABD, uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçar, yüzer ve faaliyet gösterir” denildi. 

 

ABD ve müttefiklerinin Tayvan Boğazı’nı rutin olarak kullanması Çin’i rahatsız ediyor. ABD ordusunun Tayvan Boğazı’nı geçmesi genellikle 8 ila 12 saat sürüyor ve gemiler Çin ordusu tarafından yakından takip ediliyor. 

 

Ağustos ayının başında ABD’nin yasama organı Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Nancy Pelosi, Çin’in tüm tehdit ve uyarılarına rağmen Tayvan’a gitmiş ve burada görüşmeler gerçekleştirmişti. Çin, bunun üzerine adanın etrafında büyük askeri tatbikatlar başlattı. 

 

ABD savaş gemileri, bu gelişmelerden sonra ilk kez Tayvan Boğazı’nı kullandı. 


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version