Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Pakistan’ın eski başbakanı İmran Han’a terörizm soruşturması

Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han'a terörizm soruşturması


Nisan ayında güvensizlik oylamasıyla görevden alınan eski Başbakan İmran Han hakkındaki soruşturma, Han’ın bazı polis ve yargı mensuplarını, “isyana teşvik” suçlamasıyla gözaltına alınan eski yardımcısına işkence yapmakla suçlamasının ardından geldi.

DESTEKÇİLERİ EVİNİN ÖNÜNDE TOPLANDI

Pakistan Adalet Hareketi (PTI) partisi lideri Han’ın destekçileri, liderlerinin gözaltına alınma ihtimaline karşı ülke genelinde protesto gerçekleştirdi.

Soruşturma haberlerinin ardından İmran Han’ın başkentteki evinin çevresinde toplanan yüzlerce kişinin geceden bu yana bekleyişi sürüyor.

Han’ın gözaltına alınıp alınmayacağı şimdilik belirsizliğini koruyor.

İLGİLİ HABER

Pakistan eski Başbakanı İmran Han’ın eski bakanı ‘isyan’ uyarısında bulundu

Pakistan eski Başbakanı İmran Han’ın kabinesinde yer alan eski bakan, Pakistan’ın bir sivil isyana yakın olduğunu iddia etti.

Ülkenin en ünlü kriket oyuncuyken siyasete atılarak başarılı olaan Han dün, partisinin Özel Kalem Müdürü Şahbaz Gill’in işkence gördüğü gerekçesiyle başkent İslamabad’da protesto gösterisi düzenlemişti. Fatma Cinnah Parkı’nda yaptığı açıklamada eski Başbakan, İslamabad Emniyet Müdürü ve yardımcısını kastederek, onları bağışlamayacağını ve onlara karşı dava açacağını duyurmuştu. Han ayrıca Şahbaz Gill’in polis gözetiminde bir süre daha kalmasına onay veren kadın yargıç Zeba Çaudri’ye karşı da harekete geçeceğini belirtmişti.

TERÖRLE MÜCADELE YASASI KAPSAMINDA SORUŞTURMA

Han hakkında Terörle Mücadele Yasası kapsamında başlatılan emniyet işleminde, “Yargıç Zeba Çaudri, İslamabad Emniyet Müdürü ve onun yardımcısını tehdit ve terörize ettiği” iddia edildi.

Eski başbakanın konuşmasında “halk arasında huzursuzluk ve terörü yaymayı” hedeflediği de öne sürüldü.

GÖREVDEN ALINMASI SONRASINDA MUHALEFET ETMEYİ SÜRDÜRÜYOR

Nisan ayında güvensizlik oyu alarak görevden alınan Han o dönemden beri ülkeyi turlayarak coşkulu mitingler yapıyor.

Ordu ve hükümeti eleştirmeyi sürdüren Han yeni seçim çağrısı yapıyor.

Cumartesi günü  Pakistan Elektronik Medya Düzenleme Otoritesi (PEMRA), Han’ın “devlet kurumlarını ve yetkililerini tehdit ettiği ” gerekçesiyle konuşmalarının televizyonlardan canlı yayınlanmasını yasakladı.

Pazar günü Rawalpindi’deki siyasi mitinginde Han yasağı eleştirerek hükümetin kendisine sansür koymaya çalıştığını söyledi. 

Destekçilerine seslenen Eski Başbakan “İmran Han ne suç işledi? Bu hırsızlar çetesini asla kabul etmeyeceğim” dedi. 

HAN YENİ HÜKÜMETİN ABD DESTEKLİ KOMPLOYLA İKTİDARA GELDİĞİNİ SAVUNUYOR

Pakistan’da parlamentoda, 10 Nisan’da yapılan güven oylamasında, 174 ret oyu alan İmran Han hükümeti düşmüştü. Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif’in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan’da Mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti.

İmran Han’ın partisi PTI  temmuz ayında Pencap eylatinde düzenlenen ara seçimleri, eski Başbakan İmran Han’ın partisi süpriz yaparak Pakistan Müslüman Ligi-Navaz’ın (PML-N) önünde bitirmişti.

HAN YENİ HÜKÜMETİN ABD DESTEKLİ KOMPLOYLA İKTİDARA GELDİĞİNİ SAVUNUYOR

Pencap’taki galibiyet kimi gözlemcilere Han’ın olası bir erken seçimde gücünü yeniden toplayarak iktidara gelebileceğinin işareti olarak görülürken ordunun desteğini kaybederek görevi sonlanan Han yeni hükümetin ABD’nin desteğiyle “ithal edilmiş” olduğunu savunuyor. 

Hükümet  ise yüksek enflasyon ve rupinin değer kaybını işaret ederek Han’ın özellikle ekomideki başarısızlıklar nedeniyle görevden alındığını iddia ediyor. 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version