Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Özel sektörde çalışan öğretmenler Ankara’da buluşuyor


MERSİN – Öğretmenlerin özel sektörde güvencesiz çalıştırıldığını belirten Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’ndan Nebil Birtek, yaratılan korku ikliminden çıkmak için 30 Ağustos’ta Ankara’da buluşacaklarını söyledi. 

 

Türkiye’de öğretmen atamalarının yetersizliği nedeniyle özel okullar ve kurs merkezlerinde çalışmak zorunda kalan yüz binlerce öğretmen, kısa süreli sözleşmelerle özlük haklarından yoksun düşük ücretlerle çalışıyor. Öğretmenler, sektörde yaşanan sorunlara ve hak gasplarına karşı taleplerini seslendirmek için 30 Ağustos’ta Ankara’da bir araya gelecek.  

 

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Mersin İl Temsilcisi Nebil Birtek, özelde çalışan öğretmenlerin yaşadığı sorunlar ile Ankara’daki buluşmanın amacını anlattı. 

 

400 BİNE YAKIN ÖĞRETMEN 

 

Yeni kurulan bir sendika olmalarına rağmen bir yılda birçok özel kurumda çalışan öğretmenlere ulaştıklarını aktaran Birtek, bu alanda 20 yıldır sendikal çalışma yapılmadığını ifade etti. Yaklaşık 400 bine yakın özel sektörde çalışan öğretmenin olduğunu kaydeden Birtek, öğretmenlerin sigortasız, asgari ücret veya altında çalıştıklarını ve ek ders ücretlerinin verilmediğini belirtti.  Haklarının gasp edildiğini ifade eden Birtek, özellikle pandemiyle birlikte bir ay ya da 15 günlük tatil kullanma hakkının kendilerine tanındığını dile getirdi. 

 

‘YALAN SÖYLEMEYE TEŞVİK EDİLİYOR’

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel kurum patronları üzerinde hiçbir yaptırımı olmadığına değinen Birtek, kendilerini koruyan hiçbir yasanın da olmadığını söyledi. Özlük haklarını gidermek adına hiçbir müdahalede bulunulmadığını dile getiren Birtek, okula göstermelik müfettişler gönderildiğini, öğretmenlerin müdürler tarafından müfettişlere yalan söylemesi yönünde teşvik edildiğini belirtti. 

 

‘MİLLİ EĞİTİM GÖZ YUMUYOR’

 

Birtek, özel sektör patronlarının yaptığı kanunsuz işlere milli eğitimin göz yumduğuna dikkat çekerek, “Her türlü haksızlığı bizlere reva görüyorlar. Ekonomik sıkıntılarından dolayı öğretmenler buna göz yummak zorunda kalıyor. Biz bu korkunç sömürü alanında sendikamızda örgütlenerek haklarımızı geri almak istiyoruz. Günlük çalışma saatleri belli değil, esnek çalışma saatleri dayatılıyor öğretmenlere. Normalde sabah 8’den akşam 5’e kadar olması gerekirken 5’ten sonra ek dersler koyarak bu saat 9-10’u buluyor. Normalde işe girerken 12 aydan aşağıya sözleşme imzalayamazken, özel sektör patronları 10 aylık kurumun yaptığı sözleşmeyi imzalatıyor. Milli eğitime de 12 aylık sözleşme gönderiliyor. Öğretmen son 2 ayda sigorta ve maaş hakkı talep edemesin diye. Öğretmenler yasal ve hukuki olmayan uygulamalara zorlanıyor” dedi. 

 

CİNSİYETÇİ SORULAR

 

Kadın öğretmenlerin cinsiyetçi söylemlere maruz kaldığını aktaran Birtek, “Kadın öğretmenler çok çirkin söylemlere maruz kalıyorlar. Özel okul sahibi sözleşme yapmadan önce; ‘evlenmeyi düşünüyor musunuz ya da çocuk yapmayı düşünüyor musunuz’ şeklinde sorular soruyorlar. Sözleşme ona göre imzalanıyor. Ne yazık ki kadın öğretmenler yalan söylemek zorunda kalıyor” diye belirtti. 

 

‘OKULLAR BİZİ ENGELLİYOR’

 

Sendikalarının yapılan bu sömürüye karşı örgütlendiğini belirten Birtek, “Bu kadar denetimsiz bir alanda ilk defa sendikamız tarafından denetim yapılması, özel okul sahipleri ve müdürlerce hoş karşılanmıyor. Öğretmenlere ulaşmamız, diyaloğa girmemiz istenmiyor. Bu hak gasplarının önüne geçilmesini talep ediyoruz. Sendikayı önlerinde engel görüyorlar öğretmenle konuşmayın haklarını anlatmayın deniyor. Sendikalı olduğumuz için baskıya çok fazla maruz kalıyoruz. Bazı büyük okullar öğretmenlere, faaliyet ve çalışmalarımıza katılmamaları yönünde baskı uyguluyorlar. Öğretmenlerin ideoloji ve siyasi görüşlerine dahi karışıyorlar. Bunu kovma sebebi yapabiliyorlar” dedi. 

 

‘EMEKÇİLERİ ANKARA’YA BEKLİYORUZ’

 

Tüm bu yaşadıkları sorunların özlük haklarının olmamasından kaynaklandığını ifade eden Birtek, 30 Ağustos’ta Ankara’ya giderek örgütlenme çalışması yapacaklarını kaydetti. Birtek, şöyle konuştu: “Mersin’de özel öğretmenler olarak çalışmalar yapıyoruz, bir araya geliyoruz. Türkiye’nin her yerinden Ankara’ya gidiyoruz. Yaratılan korku ikliminden çıkmak ve bize dayatılan tüm olumsuzlukları kırmak için 30 Ağustos’ta Mersin’deki tüm özel sektör emekçilerini Ankara’ya bekliyoruz. Birlikte haklarımızı geri alalım.”

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version