Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Macron’dan Truss’a yanıt: İngiltere, lideri kim olursa olsun Fransa’nın dostudur

Macron'dan Truss'a yanıt: İngiltere, lideri kim olursa olsun Fransa'nın dostudur


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan, İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti’nin liderliği ve başbakanlık yarışının favorisi Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın kendisi hakkındaki sözlerine yanıt geldi.

Truss, Perşembe günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u dost mu düşman mı olarak gördüğü yolundaki bir soruya “Henüz belli değil” anlamında “Jüri hâlâ değerlendiriyor” sözleriyle yanıt vermiş, başbakan olursa Macron hakkında, sözlerine değil icraatına bakarak karar vereceğini kaydetmişti.

 

Bugün Truss’ın kendisi hakkındaki sözlerine tepkisi sorulan Fransa Cumhurbaşkanı ise İngiltere’yi “lideri kim olursa olsun daima dost bir ülke” diye niteledi ve şunları söyledi:

 

“Bundan sonraki lideri kim olursa olsun, İngiltere Fransa’nın dostudur. Bunu bir an bile sorgulamam. İngiltere halkı, İngiltere, güçlü bir dost ve müttefik bir ülkedir. Lideri kim olursa olsun, bazen de liderlerine rağmen ya da onların tribünlere oynarken yaptıkları küçük hatalara rağmen.”

 

Truss’ın sözleri daha önce İngiltere’de ana muhalefetten ve kendi partisi içinden de tepki almıştı.

 

İşçi Partisi’nin dışişleri sözcüsü David Lammy, Dışişleri Bakanı Truss’ın “İngiltere’nin en yakın müttefiklerinden birine hakaret ederek acınası bir sağduyu yoksunluğu” sergilediğini söyledi.

 

Eylül ayı başlarında sonucu belli olacak olan Muhafazakar Parti liderliği ve dolayısıyla başbakanlık yarışında siyasi gözlemcilerin net bir şekilde önde gördüğü Truss, bu sözleri parti üyelerinin katıldığı ve lider adaylarına sorular yöneltilen bir toplantıda sarf etti ve büyük alkış aldı.

 

Liderlik yarışında Truss’ın gerisinde görünen eski Maliye Bakanı Rishi Sunak aynı soruyu Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u “dost” olarak gördüğünü söyleyerek yanıtladı.

 

Truss’a partisinden de tepki var

 

Liz Truss’ın sözleri kendi partisinden de tepki aldı. Eski bakanlardan Gavin Barwell, “Dışişleri Bakanı’nın, Fransa ile askeri bir ittifak içinde olduğumuzun farkında olması beklenirdi” dedi.

 

Bir diğer bakan David Gauke de “Seyirciye oynamak var, bir de seyircinin ön yargılarının başını döndürmesi diye bir şey var. Özellikle de Batı’yı bölmek için en yanlış zamanlardan birini yaşadığımız sırada” dedi.

 

İngiltere ve Fransa son yıllarda bir çok konuda anlaşmazlık yaşıyor. Bunlar arasında, Manş Denizi’ni geçmeye çalışan göçmen teknelerinden kimin sorumlu olduğu, İngiltere’nin Avustralya ve ABD ile yaptığı askeri ittifakın Fransa’da yarattığı rahatsızlık ve Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılık sürecinde İngiltere’nin Kuzey İrlanda konusunda AB ile varılan protokole aykırı düzenlemelere gitmesi, bu anlaşmazlıklardan sadece bir kaçı.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version