Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kürkçüler, Bafra ve Bodrum cezaevlerinde hak ihlalleri


HABER MERKEZİ – Kürkçüler, Bafra ve Bodrum cezaevlerinde tutuklular keyfi uygulamalara maruz kalıp, en temel hakları gasp ediliyor. 

 

Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan gazeteci İbrahim Karakaş ile görüşmek isteyen kardeşi Murad Karakaş, çorap çıkarma dayatmasını kabul etmediği için görüşe alınmadı. Karakaş, dün görüş için gittiği Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde arama sırasında çorap çıkarma dayatmasına maruz kaldığını, görevlilerin bu dayatmanın gerekçesini ise “mevzuata” bağladığını aktararak, “Mevzuatı gösterin dediğimde, ‘mevzuat yok’ dediler. Keyfi muamele ile görüşe alınmadım. İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulunacağım” dedi.

 

AÇLIK GREVİ DEVAM EDİYOR 

 

Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutukluların 14 Temmuz’da başlattıkları 5’er günlük dönüşümlü açlık grevi de sürüyor.  Gruplar halinde 5’er günlük dönüşümlü açlık grevinde olan tutuklular, İmralı tecridinin ve hak ihlallerinin son bulmasını, yasalarca tutuklulara tanınan hakların da sağlanmasını istiyor.

 

KÜRKÇÜLER T TİPİ: KEYFİ UYGULAMALAR SÜRÜYOR

 

Adana Kürkçüler T Tipi Cezaevi’nde de tutuklular hak ihlallerine maruz kalıyor. Tutukluların cezaevi girişinde çıplak arama dayatmasına, sayım sırasında ayakta sayım uygulamasına, keyfi olarak koğuşlarının değiştirilip, haklarında tutanaklar tutularak tekli hücrelere konuldukları, dayatmaları kabul etmeyen tutukluların darp edildikleri, en temel haklarının gasp edildiği, gerekli içme suyu ile yemeğin verilmediği ve sıcak havadan ciddi etkilendikleri öğrenildi.

 

BAFRA CEZAEVİ: KİTAPLARA EL KONULDU 

 

Samsun Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan epilepsi hastası Selami Keleş, haftalık telefon görüşmesinde tabi tutulduğu hak ihlallerini ailesiyle paylaştı. Keleş, kantinden aldıkları radyolar ile kitapların keyfi olarak ellerinden aldığını, buna itiraz ettiklerinde de haklarında disiplin soruşturması açıldığını kaydetti.

 

BODRUM S TİPİ: TUTUKLULAR TEKLİ HÜCREDE 

 

Avukatlar, Bodrum S Tipi Cezaevi’nde tutulan 18 siyasi tutukludan 5’inin 2’li ve 3’lü koğuşlarda, geri kalanının ise tekli hücrelerde tutulduklarını belirtti. Avukatlar tutukluların “Tüm siyasi tutsakların aynı bloğa getirilmesi, müebbet hapis cezası alan tutsakların tekli olarak tutulmasının sonlandırılması, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olan tutsakların aynı havalandırmaya bakan tekli hücrelerde tutulması ve spor, sohbet ve diğer kültürel haklarının verilmesi” talebiyle 3 Ağustos’ta yemek almayı kabul etmeyerek, protesto ettiklerini, talepleri yerine getirilmemesi halinde 8 Ağustos’ta süresiz açlık grevine girecekleri bilgisini paylaştı. . 

 

‘HASTA MAHPUSLAR TEDAVİ EDİLMİYOR’ 

 

Avukatlar, Bodrum S Tipi Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini şöyle aktardı: “Hasta mahpuslardan Suphi İsmail, bir ayağı ampüte olmasına rağmen, Kudbettin Menteş tansiyon hastalığına ve ilerlemiş yaşına rağmen, Gürbüz Topçu ise vücudunun sol kısmında kısmi fonksiyon kayıpları bulunmasına ve bir gözünü kaybetmiş olmasına rağmen tek tutulmaktadır. Hapishanede son olarak mesai saati olmamasına rağmen Cumartesi günü baskın şeklinde arama yapılmıştır. Tüm hücrelerde kamera sistemi bulunmakta ve kamera mahpusların doğrudan yaşam alanını görmektedir. Diğer hapishanelerde açık görüş süresi 1,5 saat iken burada aile açık görüşün 45 dakika olarak kullandırıldığı ifade edilmiştir. Mahpusların hücrelerinde bulundurabildiği kitap sayısı 5 ile sınırlandırılmıştır. Mahpuslara Birgün haricinde hiçbir muhalif yayın verilmemektedir. Mahpusların hastaneye sevk işlemleri gecikmeli olarak gerçekleştirilmektedir.”

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version