Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kulis: 6’lı masa geçiş sürecinde cumhurbaşkanının yetkileri ve yönetim usulünü görüşecek

Kulis: 6'lı masa geçiş sürecinde cumhurbaşkanının yetkileri ve yönetim usulünü görüşecek


Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması yapan ve ilk olarak 12 Şubat’ta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde buluşan 6 muhalefet partisinin liderleri, bugün Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde, ilk tur görüşmelerin son toplantısını gerçekleştirecek.

Saat 14.00’te başlayacak toplantıda, bundan sonraki görüşme turları için toplantı formatının belirlenmesinin yanı sıra, “Geçiş sürecinde cumhurbaşkanının yetkileri ve yönetim usullerinin” masaya yatırılmasının planlandığı öğrenildi.

İLGİLİ HABER

SP kurmayları: Liderler görüşmeye devam edecek

6 muhalefet partisi liderinin bugünkü buluşmasında Merkez Bankası’nın faiz kararı ve iktidarın Suriye sorununda değişen söylemlerinin olacağı öğrenildi.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre ilk tur görüşmelerin son toplantısı yapıldığı için, bundan sonraki görüşme turlarının formatının ele alınması bekleniyor.

‘İKİNCİ TUR GÖRÜŞMELER EKİMDE BAŞLAYABİLİR’

Kulislere yansıyan bilgilere göre ikinci tur görüşmelerin, TBMM’nin açılmasından sonra, yani ekim ayında başlaması ve CHP’nin ev sahipliğinde yapılması üzerinde duruluyor. Ancak bundan sonraki toplantıların her ay mı, yoksa seçim sürecine de girilmesi nedeniyle, temel konuları görüşmek üzerine gereksinim halinde mi toplanması konusunun bugünkü toplantıda netleşeceği ifade ediliyor.

‘ADAY KONUŞULMAYACAK’

Toplantıda, 6’lı masanın cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunun gündeme gelmeyeceği, ancak “geçiş döneminde cumhurbaşkanının yetkilerinin ne olacağı ve yönetim usulleri” konusunun ele alınabileceği ifade ediliyor. Saadet Partisi kaynaklarının bu konuda şu değerlendirmeyi yaptığı aktarıldı: “Geçiş sürecinde cumhurbaşkanının yetkileri, ne şekilde yöneteceği, parlamento ile ilişkilerinin nasıl düzenleneceğine ilişkin usuller, liderler de uygun görürse gündeme gelebilir. Bir toplantıda bitecek konular değil bunlar ama belki bu toplantıda buna dair hedefleri ortaya koyup, komisyonları da çalıştırabilirler. Veya partiler kendi içlerinde çalışsın, sonra biz konuşalım da diyebilirler, bunun yöntemini kendileri karar verir.”

MASANIN GÜNDEMİ

Bugünkü toplantıda ayrıca, seçim güvenliği, daha önceki toplantılarda oluşturulan göç komisyonunun çalışmaları, gündeme ilişkin siyasi gelişmelerin de ele alınması bekleniyor.

Bu çerçevede, Türkiye’nin Suriye ve İsrail’le ilişkileri normalleştirme adımlarının da masaya gelebilecek konular arasında olduğu belirtiliyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version