Son dönemde AKP’ye ve Erdoğan’a yönelik sert eleştirilerde bulunan eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, geçtiğimiz aylarda katıldığı bir etkinlikte el yükselmiştir ve ‘Kral çıplak demenin zamanıdır’ demişti. 

Bu sözleri üzerine AKP içerisinden sert eleştiriler alan Arınç’ın partiden ihraç edilmesi de talep edilmişti. 

ARINÇ ERDOĞAN’IN MİTİNGİNDE

Ancak tüm bu sert sözlere rağmen Bülent Arınç geçtiğimiz günlerde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Manisa’da düzenlediği mitinge katılmış; Erdoğan’a oy istemiş, ‘ahde vefa’ demişti.

Ayrıca Arınç, miting için toplananlar tarafından protesto da edilmişti. 

GÜNLER SONRA İLK AÇIKLAMA

Arınç’ın ‘çark’ etmesi tepkilere ve eleştirilere neden olurken; Arınç sessizliğini günler sonra bozdu. 

Yazılı bir açıklama yapan Arınç, ”Mitinge Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte katılmam ve orada yaptığım konuşma üzerine AK Parti teşkilatlarından ve beni AK Partili olarak bilen, tanıyan birçok isimden tebrik mesajları aldım. Bu arada bazı eleştirilere de muhatap oldum. Bu eleştirilerin birçoğunun iyi niyetli olduğunu, saygılı bir biçimde dile getirildiğini görüyorum. Bunun yanı sıra olaylara yalnızca siyah-beyaz olarak bakabilen isimlerin de birtakım eleştirilerinde haksız olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

”ERDOĞAN DAVET ETTİ”

”Ben bugüne kadar AK Parti’nin birkaç kurucusundan birisi olduğumu ve AK Parti’nin benim evim olduğunu geçmişten bugüne ısrarla söyledim”diyen Arınç, şu ifadeleri kullandı: 

”Partim ve Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yapılan tüm davetlere katıldım. Manisa mitinginden de iki gün önce Sayın Cumhurbaşkanı arayarak mitingine katılmamı arzu ettiklerini ifade ettiler. Ben de bu davete —diğer tüm davetlere olduğu gibi- icabet ettim. Bu durum Manisa teşkilatında büyük bir sevinç yarattı. Teşkilatımız benden özellikle Manisa halkını yakından ilgilendiren kuru üzüm fiyatları ve Manisa’da yapılması gereken birtakım yatırımlar konusunda Sayın Cumhurbaşkanı ile özel olarak görüşmemi ve kendisini bilgilendirmemi arzu ettiklerini söylediler. Ben de yolculuğumuz esnasında Manisa teşkilatımızın arzu ettiği tüm meseleleri kendisine aktardım.

Oldukça sıcak bir havada, elli bine yakın vatandaşımız saatlerdir Sayın Cumhurbaşkanı’nı bekliyorlardı. Onun öncesinde misafirler takdim edildi. Ben de takdim edilenlerden birisi olarak iki dakikalık bir konuşma yaptım. Özet mahiyeti taşıyan bu konuşmamda şunları ifade ettim: Manisa’ya yapılan, ülkemize yapılan büyük hizmetler oldu ama özellikle ben Manisa’da sizin bir evladınız olarak ve bu şehirde elli yıl siyaset yapmış biri olarak buradayım. Manisa, tarihindeki en büyük hizmetleri AK Parti döneminde aldı. Dolayısıyla da yapılan bütün hizmetlerde en büyük pay sahiplerinden biri benim ve benim bu hizmetler ile gurur duymam da pek tabiidir. Son elli yıl Manisa için hayal olarak görülen başta Gördes Barajı ve Sabuncubeli Tüneli olmak üzere yollarından barajlarına, göletlerinden sulama kanallarına, hastanelerden şehir hastanesine kadar pek çok hizmetin bizim dönemimizde geldiğini söyleyebiliriz.”

”BÖYLE BİR KALABALIĞA SÖYLENECEK SÖZ BUDUR”

”Bu yüzlerce eserde pay sahibi olan bir insanın miting meydanındaki AK Partili kalabalığa ‘Bu eserlere sahip çıkın, bu eserlerde payı olan Sayın Cumhurbaşkanı’na ve onun hükümetine destek olun’ demesi neden birilerini rahatsız etmiş olsun?” diye soran Arınç, ”Akıl onu gerektirir ki böyle bir kalabalığa söylenecek söz ancak budur. Yoksa benim miting meydanında kürsüye çıkıp ifadelerimin tam tersi yönde bir konuşma yapmamı bekleyen safdil insanlar varsa onları da akla ve ferasete davet ediyorum. İçinde kendi payımın varlığını da düşündüğüm bu hizmetlere sahip çıkma konusunda fikirlerimi ifade ettim” ifadelerini kullandı.

”BEN SİYASETİ BAŞKALARINDAN FARKLI YAPIYORUM”

”Bu vesile ile benim siyaset anlayışım üzerine bildiğinizi zannettiğim ama birilerinin ısrarla farklı göstermek istediği bir konuya da açıklık getirmek isterim” değerlendirmesinde bulunan Arınç, AKP’li olduğunu hatırlatarak, ”Ben siyaseti başkalarından farklı yapıyorum. Siyaseti halkımızın iyi yönetilmesi, mutluluğu, refah ve huzur içinde yaşaması ve onunla birlikte olmak şeklinde tanımlıyorum. Bugüne kadar da siyasetimi bu tanımlama üzerine şekillendirdim. Benim siyaset anlayışım şiddete, nefrete ve ayrımcılığa dayalı bir siyaset değildir. Bu dili de hayatım boyunca hiç kullanmadım. Sadece hizmet odaklı olarak vatandaşımızın gönlünde yer etmeye çalışan biri olarak bugüne geldim. Aktif siyasi’ hayattan ayrıldıktan sonra da şunu ısrarla söyledim. Ben AK Partiliyim, bu ev benim evimdir ve ben kendimi AK Parti’nin milyonlarca sahibinden birisi olarak görüyorum. Bugüne kadar AK Parti’nin doğrularına ve doğru yaptıklarına her zaman sahip çıktım, bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceğim” dedi.

Arınç şöyle devam etti:

”Diğer bir husus ise şudur: Bizim Sayın Cumhurbaşkanı ile bir kader arkadaşlığımız var. 1978’den beri birlikteyiz ve ben onun yanında oldum. Bugüne kadar farklı söylemlerimden çıkarılan sonuç ancak şu olabilir: Başkalarından farklı olarak eleştiri yapma gereğini her zaman duymuşumdur. Faydalı işlerde takdir ederken, yanlış işlerde de eleştirinin dozu en yüksek olanını yapmaya çalıştım. Bu devirde bunu anlayamayanlar mutlaka muhalif olunması gerektiğini düşünüyorlar. Hayır! Bu fikre katılmıyorum ve kendimi bir muhalif olarak nitelendirmiyorum.

Belli bir mensubiyetin içerisinde ama doğruya doğru, yanlışa da yanlış demeyi ve bu yanlışları yerinde zamanında ve güzel bir biçimde aktarmam gerektiğini düşünüyorum. Dolayısı ile eleştiri yaptığım zaman “ne kadar güzel” diyerek alkışlayanların bunun aksini yaptığımda da “çark etti” demelerini esefle karşılıyorum. Bu mensubiyetimi ve aidiyetimi her zaman açıkladım ama şunu da ifade etmek gerekir. İnsan doğası gereği değişen, değiştikçe gelişen bir varlıktır. Buradan yola çıkarak ben de daha önce vermiş olduğum mülakatlarda da altını çizdiğim üzere, önemli kararlar arifesinde günün şartlarını göz önünde bulundurarak milletimizin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak her türlü görüşü değerlendirmeye açık olduğumu belirtmiştim.

AK Partiyi kurarken yaslandığımız tüm değer ve yargıları temel alarak siyaset yelpazesinin farklı kanatlarında faaliyet gösteren kişiler, kanaat önderleri ve toplumsal gruplarla istişare ediyorum. Bu istişarelerde kendi görüşlerimi aktarıyor, karşı tarafı dinliyor kısaca milletimizin sorunlarına çözümler üretmek adına farklı görüşlerden istifade ediyorum. Siyaset dilinin toplumumuzu bu denli kutuplaştırdığı bugünlerde zor günleri atlatmak adına el ele vermeyi temel alan bu yöntemin bu sıkışmışlıktan kurtulmak için yegane çıkış yolu olduğuna inanıyorum.

ERDOĞAN’IN TEŞEKKÜRÜNÜ HATIRLATTI

”Hatırlayacaksınız bazı dostlarımızın arkadaşlarımızın ayrılarak başka partiler kurması karşısında kendilerine ‘hain’ denilmesini doğru bulmadığımı ifade etmiştim” ifadesini kaydeden Arınç, ”İhanet kelimesini siyaset dilinden çıkarmalıyız. Belki dikkatinizden kaçmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı da partimiz kuruluş yıl dönümünde bu arkadaşlarımız için ‘Geçmişteki hizmetleri adına onlara teşekkür ediyorum’ ifadesini kullandı. Bu bile çok önemli bir gelişmedir. Biz böyle olmalıyız” temennisinde bulundu.

Arınç sözlerini şöyle noktaladı:

”Bu konudaki fikirlerim sadece kendi mahallem ile de sınırlı değildir. Ben halkımızı temsil eden her siyasi partiye değer veririm. Anayasadaki ifadesiyle siyasi partiler demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu bağlamda siyasi ittifaklara nahoş isimler takılmasını da hoş bulmadığımı geçmişte ifade etmiştim. Bunu her zeminde her zaman söylüyorum. Bu partilerin ve ittifakların temsil ettiği milyonlarca insanın hukukunu korumayı da kendime vazife biliyor, diğer tüm siyasilerin de bu konuya benzer hassasiyetle yaklaşmasını temenni ediyorum. Milletimiz tarafından özlemi çekilen toplumsal barışın, refahın ve adaletin ancak bu şekilde tesis edileceğine inanıyorum.”