Türkiye genelinde fahiş kira artışları nedeniyle ölümlü olaylara neden olan ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarının zorunlu arabuluculuk uygulamasıyla TBMM’nin açılacağı ekim ayında meclis gündemine getirileceği öğrenildi. Adalet Bakanlığı’nın ev sahibi-kiracı arasındaki sorunların dava öncesi zorunlu arabulucuya gönderilmesine ilişkin yasal düzenlemeyi Meclis’e sunacağı belirtildi.
Ekonomi politikaları nedeniyle her kesimin enflasyon mağduru olduğu Türkiye’de son 1 yıldır, hem konut fiyatlarında hem de kiralarda yaşanan astronomik artışlar, ev sahipleriyle kiracıları karşı karşıya getirdi. Üç haneye yaklaşan enflasyon ise anlaşmazlığın boyutunun daha da artmasına yol açtı.
Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe’nin haberine göre Adalet Bakanlığı’nın söz konusu ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarını dava öncesi zorunlu arabulucuya gönderilmesine ilişkin yasal düzenleme hazırlığında. Arabuluculuk Kurul Üyesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkerim Yıldırım, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğa başvuru zorunluluğunun getirilmesinin yararlı olacağını bildirdi. Arabuluculukta ideal olanın, süreci tarafların kendi iradeleriyle başlatması olduğunu belirten Yıldırım, bu alandaki yargılamaların çok uzun zaman alabildiğine dikkat çekti. Yıldırım, bunun da toplumsal barışa zarar verebileceği değerlendirmesinde bulundu.
Her iki tarafın da ticari işletme olduğu durumlarda arabuluculuğun hâlen zorunlu olduğu bilgisini veren Yıldırım, “Arabuluculuğun en önemli faydası sistemin hızlı, etkin, ekonomik ve her iki tarafın da memnun olacağı bir çözüm üzerinde uzlaşıyla sonuçlanabilmesidir. Gerçekten de zorunlu arabuluculuk olarak da ifade edilen dava şartı arabuluculukta anlaşma oranları hiç de azımsanmayacak ölçüdedir” dedi. Mevcut mevzuata göre arabulucuların başvuruyu 3 haftada sonuçlandırdığını ve en fazla 1 hafta süre uzatımı yapılabildiğini kaydeden Abdulkerim Yıldırım, “Kira uyuşmazlıklarında da farklı bir düzenlemeye gidilmezse bu süreler geçerli olacaktır” diye ekledi.
ARABULUCULUK İSTATİSTİKLERİ
Bakanlık istatistiklerine göre arabuluculukta ortalama anlaşma oranı yüzde 50’nin üzerinde. En yüksek oran yüzde 57 ile işçi-işveren anlaşmazlıklarında yaşanırken, ticari anlaşmazlıkların yüzde 52’si arabuluculuk ile çözülüyor. Son olarak zorunlu arabuluculuğa dahil edilen tüketici anlaşmazlıklarında ise çözüm oranı yüzde 50 seviyesinde.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***