İkitdardaki Muhafazakar Parti’deki liderlik yarışını önde götüren Dışişleri Bakanı Truss tepki çeken açıklamasını, perşembe günü Norfolk’ta Muhafazakar Parti üyelerinin katıldığı ve lider adaylarına sorular yöneltilen bir toplantıda sarf etti.
Toplantıda muhafazakar başbakan adayı Truss, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u dost mu düşman mı olarak gördüğü yolundaki bir soruya “Henüz belli değil” anlamına gelen”Jüri hala değerlendiriyor” sözleriyle yanıt verdi.
Başbakan olursa Macron hakkında sözlerine değil icraatına bakarak karar vereceğini söyledi.
Liderlik yarışında Truss’ın gerisinde görünen eski Maliye Bakanı Rishi Sunak toplantı sırasında aynı soruyu Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u “dost olarak gördüğünü” söyleyerek yanıtladı.
‘ACINASI BİR SAĞDUYU EKSİKLİĞİ’
BBC Türkçe’nin haberine göre, muhalefetteki İşçi Partisi’nin dışişleri sözcüsü David Lammy, Dışişleri Bakanı Truss’ı sert şekilde eleştirdi. Lammy, Truss’ın “İngiltere’nin en yakın müttefiklerinden birine hakaret ederek acınası bir sağduyu yoksunluğu sergilediğini” söyledi.
Çok sayıda gözlemciye göre 5 Eylül’de sonucu belli olacak olan Muhafazakar Parti liderliğini (ve dolayısıyla başbakan adaylığı) Truss’ın kazanması ve ertesi gün ülkenin 3. kadın başbakanı olması bekleniyor.
PARTİSİNDEN DE TEPKİ VAR
Truss’ın sözleri kendi partisinden de tepki aldı. Eski bakanlardan Gavin Barwell, “Dışişleri Bakanı’nın, Fransa ile askeri bir ittifak içinde olduğumuzun farkında olması beklenirdi” dedi. Bir diğer bakan David Gauke de “Seyirciye oynamak var, bir de seyircinin ön yargılarının başını döndürmesi diye bir şey var. Özellikle de Batı’yı bölmek için en yanlış zamanlardan birini yaşadığımız sırada” dedi.
Muhafazakar Partili eski Dışişleri Bakanı Alistair Burt de Truss’ın ifadesini “ciddi bir hata” diye niteledi ve sölerini düzeltmesini istedi. Burt iki ülkenin farklılıklarına rağmen müttefik ve dost olduğunu vurguladı.
FRANSA-İNGİLTERE İLİŞKİLERİNDE SORUNLAR
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılık süreci (Brexit) sonrasında iki ülke arasında bir çok konuda anlaşmazlık yaşanıyor.
Bunlar arasında, Manş Denizi’ni geçmeye çalışan göçmen teknelerinden kimin sorumlu olduğu, İngiltere’nin Avustralya ve ABD ile yaptığı askeri ittifakın Fransa’da yarattığı rahatsızlık ve Kuzey İrlanda konusunda AB ile varılan protokole aykırı düzenlemelere gitmesi bulunuyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***