Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘İnfazda ayrımcılığa son verin’


URFA – Son bir haftada 3 tutuklunun cezaevinde yaşamını yitirmesine tepki gösteren Urfa’daki demokratik kitle örgütleri, Türkiye’deki infaz rejiminin BM Mandela Kuralları’na uyumlu hale getirilmesini ve infazda ayrımcılığa son verilmesini istedi.

Urfa’da bulunan demokratik kitle örgütleri, cezaevlerindeki hak ihlalleri ve hasta tutuklulara dair Urfa Barosu önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya platform içerisinde yer alan siyasi partiler, hukuk ve meslek örgütleri ve kentte bulunan çok sayıda Sivil Toplum Örgütü (STÖ) katıldı. Açıklamada ortak basın metnini platform adına Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Ayşe Şehriban Demirel okudu.

Hasta tutukluların ve cezaevinde yaşanan hukuksuzluğun Türkiye’de kronik bir adaletsizliğe dönüştüğünü belirten Demirel, “Türkiye hapishanelerinde son bir haftada 3 hasta mahpus yaşamını yitirmiştir” hatırlatmasında bulundu.

BAZO YILMAZ HATIRLATMASI

Demans hastalığının ilerlemesine rağmen halen cezaevinde tutulan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk başta olmak üzere bir çok ağır hasta tutuklunun cezaevinde kaldığına değinen Demirel, geçtiğimiz günlerde hasta tutuklulardan Bazo Yılmaz’ın katledilişini hatırlattı. Demirel, “Bazo Yılmaz isimli mahpusa dönük Anayasa Mahkemesi ve Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) yaptığı hukuksuzluk ortadayken, ülkenin yöneticileri halen konuyu görmezden gelerek herhangi bir müdahale yapmamaktadır. Bazo Yılmaz için Urfa ATK kurumu üç kez ‘cezaevinde kalması uygun değildir’ şeklinde rapor yazmasına rağmen İstanbul ATK ‘cezaevinde kalabilir’ raporu vermiştir. Ölüm anında dahi sedyenin üzerinde bir eli kelepçeli şekilde müdahale edilmiştir” diye konuştu.

‘TAVIR POLİTİK’

Hasta tutukluların ölüme terkedildiklerini vurgulayan Demirel, hasta tutuklulara yönelik bu tavrın politik olduğunu belirtti. Hala cezaevinde bulunan hasta tutukluların bir kısmının Adalet Bakanlığı bir kısmının ise ATK raporları ile içeride tutulduğunu söyleyen Demirel “Ağır hasta mahpuslara ilişkin cezaevinde kalabilir kararları tıp ve hukuk etiğine aykırıdır” dedi.

‘DEVLET KULAĞINI KAPAMIŞ DURUMDA’

“Yeni İnfaz Yasası ile hasta mahpusların bir kısmı siyasi olmalarından kaynaklı kapsam dışı tutularak serbest bırakılmamış ve Anayasal olarak güvence altına alınmış olan eşitlik ilkesi ihlal edilmiştir” diyen Demirel son olarak şöyle konuştu: “Bu ayrımcılık ne hukuka ne de vicdanlara sığmaktadır. BM ve CPT’nin ısrarla mahpusların yaşam hakkının korunması için tahliye edilmelerini istemesine rağmen devlet buna kulağını kapatmış durumdadır. Bizler hak, hukuk ve sağlık meslek örgütleri olarak kutsal olan insan yaşamını savunmaya devam edeceğiz. Acil ve koşulsuz olarak ağır hasta mahpuslara gerekli yasal haklarını kullanabilmesi, diğer hasta mahpusların ise sağlıklarına kavuşması için ilgili Bakanlıkların, ulusal ve uluslararası mevzuattan doğan sorumluluklarını yerine getirmelerini ve sorunları ivedilikle çözmelerini istiyoruz. Türkiye’nin mevcut infaz rejimi BM Mandela Kurallarına uyumlu hale getirilecek şekilde değiştirilmesini, TMK bakımından infazda ayrımcılığa son verilmesini talep ediyoruz.”

Açıklama alkışlarla son buldu.

Açıklamada imzası bulunan kurumlar ise şu şekilde:

“*Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi

*Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Urfa Şubesi

*İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi

*Urfa Barosu

*Eğitim ve Bilim Emekçileri (Eğitim-Sen) Urfa Şubesi

*Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği

*TMMOB Urfa Şubesi”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version