Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İhraç edilen ABB müdürü 6 yıllık hukuk mücadelesini kazandı


ANKARA – ABB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü iken 2017’de ihraç edilen E.C. hakkında, Ankara Bölge İdare Mahkemesi ikinci kez işe iade kararı verdi. Yargının verdiği emsal karar, aynı durumdaki birçok KHK mağdurunu da etkileyebilir. 

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü olarak görev yaparken Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 17 Temmuz 2017’de ihraç edilen E.C. Olağanüstü Hal Komisyonu (OHAL) tarafından 31 Ocak 2019’da hakkında işe iade kararı verildiği halde işine geri alınmamıştı. OHAL Komisyonu kararına rağmen E.C., ihraç edildikten sonra zorunlu olarak ayrıldığı emeklilik, işe iade edilmemesinde gerekçe gösterildi.

 

Belediye Başkanlığı, Ankara 16. İdare Mahkemesi’ne savunmasında E.C. ihraç olduktan sonra emekli olmasının “açıktan atama” niteliğinde olduğunu ileri sürerek, mahkemeye itiraz etmiş ve “açıktan atanma başvurularında idarelerin açık takdir yetkisinin bulunduğu ve yargı kararı ile zorlanamayacağı hususları dikkate alındığında; davacının görevine iade edilmesi talebiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir” kararı verdi.

 

HEYET ÜYESİ ŞERH DÜŞTÜ 

 

Karara şerh düşen mahkeme heyeti üyesi 7075 sayılı OHAL Kanunu’na atıfta bulunarak, “Kamu görevinden çıkarılan ve işsiz kalan davacının zorunlu olarak bu yolu seçtiği açık olup, emeklilik talebi ile de Kanun Hükmünde Kararname arasında bu yönde bir illiyet bağı olduğu sonucuna varıldığından, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kararı ile görevine iade edilen davacının, 7075 sayılı Kanun’un 10. maddesi doğrultusunda emeklilik işlemlerinin iptal edilerek, göreve başlatılması gerekirken, göreve iade edilmesi için yapmış olduğu başvurunun reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığından, dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi gerektiği görüşüyle davanın reddi yönünde verilen çoğunluk kararına katılmıyorum” şeklinde şerh koydu.

 

KENDİ İRADESİ İLE EMEKLİ OLMADI

 

Ankara 16. İdare Mahkemesi’nin kararını üst mahkemeye taşıyan E.C., bir kez daha işe iade kararı aldı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi yapılan incelemede 18 Mayıs 2022 tarihinde E.C. kararının gerekçesinde, Anayasa’nın 125’inci maddesi uyarınca idarenin hukuka aykırı kararı işlemlerinde zararı karşılamakla yükümlü olduğu hatırlatmasında bulundu. 

 

Mahkemenin 3 heyetinin oy birliği ile alınan kararında, “OHAL nedeniyle görevinden ayrılmak zorunda kaldığı,  geçimini idame etmek için emekli olduğu, öte yandan davacının iradesini emeklilik yönünde değil, kamu görevine devam etme yönünde gösterdiği dikkate alındığında, emeklilik statüsünün iptali için SGK Başkanlığı ile yazışarak, emeklilik statüsünün iptal edilebileceği ve OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kararının gereklerinin bu şekilde yerine getirilebileceği, …davalı idarenin davacıyı emeklilik işleminin gerekli yazışmalar yapılarak, iptal edilmek suretiyle göreve iade etmesi gerekir…” denildi.

 

 MAHKEME: ÖZLÜK HAKLARINI ÖDEMELİSİNİZ

 

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi, işe iade kararı aleyhine verilen kararın iptaline, işlem nedeniyle davacının yoksun kaldığı özlük ve parasal haklarının başvuru tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi.

 

İHRAÇLAR İÇİN EMSAL KARAR

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığında KHK ile ihraç edildikten sonra işe iade kararı alanında örnek bir karar olan bu yargı kararı aynı şartlarda olan KHK mağdurları için de emsal teşkil ediyor. Bu durumda olan özellikle yerel yönetimlerde ve kamuda çalışan memurların işe iade konusunda alanında emsal bir karar olarak kayıtlara geçti. 

 

‘İHRAÇ ETMESELERDİ EMEKLİ OLMAZDIM’

 

İhraç edilmesi ardından 6 yıldır hukuki mücadele verdiğini dile getiren E.C., 14 Temmuz 2017’de ihraç edildiğini ve geçimini sağlamak için emeklilik hakkından faydalandığını belirtti. OHAL İnceleme Komisyonu tarafından işe iade kararı ardından belediyeye yaptığı başvuruda olumsuz yanıt aldığını hatırlatan E.C., “İhraç edildiğim için yaşadığım maddi zorluklar nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurarak, emekliliğe ayrılmak durumunda kaldım. Dernek üyesi olduğum için ihraç edildim, dernek aklandı. Ancak ben ihraç oldum. İdare haksız yere beni ihraç etmeseydi emekli olmayacaktım. İstemeyerek, zorunluluktan emekli oldum” dedi.

 

‘İADEYİ İTİBAR İSTİYORUM’

 

Adaletin geç geldiğini ifade eden E.C., “Adalet geç geldi ama iade itibar istiyoruz. Normal emeklilik istiyorum. 59 yaşındayım, Allah ömür verirse 6 yıl daha çalışma hakkım var çalışmak istiyorum. Bilgi, tecrübe ve deneyimlerimi iş hayatına aktarmak istiyorum. Maddi ve özellikle de manevi olarak çok mağdur olduk. Toplumdan dışlandık tecrit edildik. İnsanlar yargısız infaz yaparak bizleri adeta terörist muamelesi yaptılar. Bu yaşadıklarımızın telafisi mümkün değil. Dünyayı bana verseler maruz kaldığımız bu manevi zararımı karşılamaz” şeklinde konuştu. 

 

Belediye ile kararı öğrendikten sonra yaptığı görüşmeden de olumsuz izlenim edindiğini aktaran E.C., “Eski yönetimden kalan memurların mahkeme kararını yok sayarak kendi yorumları ile emekli olduğunuz için işbaşı yapamazsınız ancak açıktan atama yolu ile işe dönebileceğini ifade ettiler. Kararın tebliğinden sonra 30 gün içinde idare işe başlatması gerekiyor. 30 gün içerisinde mahkeme kararı uygulanıp işe iade yapılmazsa belediye ve yetkililer hakkında mahkeme kararını uygulamadıkları için savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Yasal haklarımı sonuna kadar kullanacağım” ifadelerini kullandı.

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü olarak görev yapan E.C., 2012 yılında kurduğu Nasrettin Hoca Kültür ve Eğitim Derneği, 23 Temmuz 2016’da KHK ile kapatıldı. E.C. ise hakkında açılan bir soruşturma kapsamında 28 Temmuz 2016’da açığa alındı. Derneğin kapatılmasıyla ilgili Ankara Dernekler İl Müdürlüğü’ne itirazda bulunulması ardından 26 Nisan 2017’de dernek tekrar açıldı. İşe dönmeyi bekleyen E.C. ise 14 Temmuz 2017 tarihinde “dernek üyeliğinden” dolayı ihraç edildi.

 

MA / Berivan Altan

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version