Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İHD: Hasta tutuklu sevk kararına rağmen hastaneye götürülmedi


ANKARA – Hasta tutuklu Ebubekir Yulu’nun sevk kararına rağmen hastaneye götürülmediğini aktaran İHD Merkez Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Çevirmen, acil tahliye çağrısı yaptı. 

 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için 416’ncı kez İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. “Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartının açıldığı açıklamada, Maraş Türkoğlu 1 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu Ebubekir Yulu’nun durumuna dikkat çekildi.

 

YULU’NUN RAHATSIZLIKLARI

 

İHD Merkez Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Çevirmen, hasta tutuklu Yulu’nun prostat hastalığından dolayı Ocak 2022’de hastaneye sevk edildiğini, ultrason çekildiğini ve prostatının büyüdüğünü söyledi. Sağ böbreğinde kist bulunan Yulu’nun, böbrek ağrıları artması ardından 2022 Mayıs ayında hastaneye sevk edilmesine karar verildiğini ancak hastaneye götürülmediğini dile getiren Çevirmen, “Böbreklerindeki rahatsızlıktan kaynaklı olarak ağrılar yaşamaktadır. Yapılamayan tetkiklerden kaynaklı kistlere dair belirsizlik devam etmektedir” bilgilerini paylaştı. 

 

YAZDIĞI DİLEKÇEYE CEVAP GELMEDİ

 

Bel fıtığı hastalığı bulunan Yulu’nun, fıtıktan kaynaklanan yoğun ağrılarının bacaklarına kadar vurduğunu ifade eden Çevirmen, “Yürümekte zorlanıyor, bacaklarına kramp giriyor. Ayaklarında güçsüzleşme var. Ancak hastaneye neden sevk edilmediğine dair dilekçe yazmasına rağmen olumlu ya da olumsuz olarak dönüş yapılmamış ve sonuç olarak da hastane sevki sorunu çözülmemiştir” diye belirtti.

 

Çevirmen, Yulu’nun Haziran ayının sonunda oldukça kötü şekilde rahatsızlandığını, iki-üç gün boyunca hiçbir şey yemediğini, kusma, ishal ve halsizlik yaşadığını, acile çıkma talepleri olduğunu ancak rahatsızlıklarına ve taleplerine rağmen revire çıkarılmadığını, herhangi bir tetkik veya tahlil yapılmadığını aktardı. 

 

‘FELÇ KALMA RİSKİ VAR’

 

İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) ve Erzurum Bölge Araştırma Hastanesi’nden alınan raporlara rağmen Yulu’nun yatak talebinin karşılanmadığını ifade eden Çevirmen, “Yulu’nun bel fıtığından dolayı yatağının sert olması gerekmekte. Ancak şu anda kullandığı yatağı çökmüş ve üzerinde yatılamayacak duruma gelmiştir. Diğer kaldığı cezaevinin bu konuya duyarlı olmasına rağmen şu anda kaldığı cezaevinde talep etmesine rağmen bu sorunu çözülmemiştir ve felç kalma riski bulunmaktadır” uyarısında bulundu.

 

TAHLİYE ÇAĞRISI

 

Çevirmen, konuşmasının devamında şu çağrıda bulundu: “Yulu’nun yaşamını zorlaştıran prostat hastalığı ve böbreklerindeki kistleri içeren hastalıkları için gerekli olan hastane sevkleri bir an önce yapılmalı ve tedavisine devam edilmesi gerekiyor. Yulu’nun bel fıtığı rahatsızlığı nedeniyle kullanması gereken yatak ihtiyacı acil olarak karşılanmalıdır. Cezaevlerinde tutulan ağır hasta mahpusların tetkik ve tedavileri eksiksiz yapılmalı ve tahliye edilmeleri yönünde çalışmalar hızlandırılmalı.” 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version