Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hasta tutuklu Ergin Aktaş’ın serbest bırakılması istendi


İSTANBUL – İnsan hakları savunucularının düzenlediği 542’nci “F Oturumu” eyleminde engelli ve ağır hasta tutuklu Ergin Aktaş’ın derhal serbest bırakılması istendi.

 

Hasta tutukluların sağlık durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin düzenlediği  “F Oturumu” nun 542’nci haftası dernek binası önünde yapıldı. Bu haftaki eylemde, Metris R Tipi Cezaevi’nde tutulan engelli ve ağır hasta tutuklu Ergin Aktaş’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. 

 

Eylemde, “Hasta mahpus Ergin Aktaş bırakılsın” pankartı taşınırken sık sık, “İnsan haklarıyla insandır” , “Tedavi haktır engellenemez” sloganları atıldı.

 

‘İHLALLER DEVAM EDİYOR’

 

Açıklamayı İHD Cezaevi Komisyonu üyesi Meral Nergis Şahin yaptı. Cezaevlerinde devam eden hak ihlallerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Şahin, tutukluların özellikle sağlık ve yaşam haklarına yönelik tehditlerin giderek telafi edilemez boyutlara ulaştığını kaydetti. Tutukluların yaşadıkları sorunların sadece sağlık sorunuyla sınırlı olmadığına vurgu yapan Şahin, cezaevlerinin birer tecrit mekanı haine geldiğini aktardı. Şahin, “ İşkence ve kötü muameleden hastaneye sevk sırasında kullanılan ring araçlarının durumuna kadar pek çok konuda yaşanan ciddi ihlallerin yaşanıyor” diye belirtti.

 

KOAH HASTASI 

 

2011 yılından bu yana tutuklu bulunan ve halen Metris R Tipi Cezaevi’nde olan Ergin Aktaş’ın sağlık durumuna dikkat çeken Şahin, Aktaş’ın kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olduğunu aktardı. Aktaş’ın, engelli durumunun yanında KOAH ve zatürre  hastası olduğunu belirterek, Aktaş’ın tutuklandığı günden bu yana sürekli sürgün edildiğini söyledi.  

 

Aktaş’ın cezaevindeki odasında üç arkadaşının da hasta tutuklu olduğuna dikkat çeken Şahin, üç tutuklunun da hayata tutunmak için bir birine yardım ederek yaşamını sürdürdüklerini belirtti. Şahin, cezaevi koşullarının düzeltilmesi için açlık grevi yapmak durumunda  kalan Aktaş’ın sağlık durumunun daha da bozulduğunu ve zatürree teşhisi konulduğunu aktardı.  

 

RAPORLARA RAĞMEN TAHLİYE EDİLMİYOR

 

Tedavisinin dışarıda gerçekleştirilmesi için yapılan infaz erteleme başvurularına bağlı olarak 2013 yılından bu yana Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından ayrı ayrı beş defa “cezaevinde kalamaz” raporu verilmesine karşın, emniyetten gelen olumsuz “güvenlik” raporu nedeniyle tahliye edilmediğinin sözlerine ekleyen Şahin şunları söyledi: “Ergin Aktaş, babası ile yakın zamanda yaptığı telefon görüşmesinde; kan kusma, ateş, aşırı terleme ve halsizlik gibi rahatsızlıklarının devam ettiğini, talebine rağmen hastaneye yatırılmadığını ifade etmiştir. Aktaş’ın avukatı Gülizar Tuncer’in İHD’ye aktardıklarına göre;  Aktaş’ın tedavisinin dışarıda yapılabilmesi için 6’ncı kez infaz hakimliğine başvuru yapılmış ancak infaz hakimliği başvuruyu yeniden reddetti. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılmış, gelen ret kararı üzerine AİHM tedbir talebinde bulunmuş.” 

 

Şahin, Aktaş’ın bakım ve tedavisi engellenerek ölüme terk edilmek istendiğinin altını çizerek bu duruma sessiz kalmayacakların belirtti.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version