Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Emniyet, polisin promosyonuyla aldığı makam araçları protokolünü iptal edemiyor | TR724 ÖZEL

Emniyet, polisin promosyonuyla aldığı makam araçları protokolünü iptal edemiyor | TR724 ÖZEL


TR724 ÖZEL | OĞUZ AYAR

Üç yüz bin çalışanı bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bir kamu bankasıyla yaptığı promosyon anlaşmasına polisler kazan kaldırdı. On binlerce polis, bankanın kendilerine aylık 300 lira gibi cüz-i bir rakam yatırmasına sosyal medya ve farklı ortamlarda tepki gösterdi. İçişleri Bakanlığı’na yapılan protokolü iptal etmesi yönünde çağrıda bulundu. Ancak hem Bakanlık hem de ilgili banka şu ana kadar hiçbir adım atmadı. İddialara göre; banka promosyon olarak bazı üst düzey bürokratlara lüks makam aracı taahhüt etti. Bundan dolayı da söz konusu protokol iptal edilemiyor.

Türkiye’de son dönemde dövizde yaşanan oynaklık ve yüksek enflasyon küçük ve orta ölçekli firmaları derinden etkiledi. Yaşanan krizin ardından binlerce firma kapılarına kilit vurmak zorunda kaldı. Bazı orta ölçekli şirketler ise çareyi işçi çıkarmakta buldu. Ancak tepeden tırnağa her noktada hissedilen ekonomik krizde bankalar, kazançlarını ikiye katladı. Özellikle 2022 yılının ilk altı ayında bankacılık sektörü yaklaşık 169 milyar TL kar açıkladı. Sektörün toplam kârı geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 400.5 artarak önemli bir zirve yaptı.

Bankalar önümüzdeki altı ayda da hem karlarını artırmak hem de yeni müşteri kazanmak içim yeni bir adım başlattı. Başta kamu bankaları olmak üzere özel firmalar, yeni müşterilerine maaşlarını kendi bankalarından çekmeleri halinde binlerce TL’lik promosyon vereceğini açıkladı. Bu kapsamda Garanti, Yapı Kredi, Akbank, QNB ve İş Bankası fazla çalışanı olan kamu kurum ve kuruluşlarıyla, özel şirketlerin kapısını çaldı. 5 bin TL ile 25 bin lira arasında promosyon taahhüt etti. Özel firmalar yeni müşterine ciddi paralar verirken, Ziraat, Vakıfbank ve Halk Bankası ise düşük rakamlarla müşterilerin kapılarını çalıyor.

Bunun son örneği, yaklaşık 330 bin personeli bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yaşandı. Tr724’ün ulaştığı bilgilere göre; Genel Müdürlük Vakıfbank ile kişi bazında aylık 300 lira, toplamda da 10 bin 800 liraya anlaşma sağladı. İki kurum arasında yapılan protokol kapsamında aktif görevde bulunan polislerin hesabına 300 lira, hakkında soruşturması bulunan ve açıkça bulunan yaklaşık 5 bin kişiye de 130 lira para yatırıldı. Ancak başta Adalet Bakanlığı, Sayıştay, Danıştay ve Yargıtay gibi kamu kurumlarında çalışanlara tek seferde 25 bin TL’lik promosyon Ankara’da kriz çıkardı. Kaynakların aktardığı bilgilere göre; polisin rahatsızlığı uygun kanallarla Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ve İçişleri Bakanlığı’na iletildi. Ancak iki birimde yapılan protokolün nisan ayı içerisinde yapılmasından dolayı düzenleme yapılmayacağı yönünde görüş beyan etti. Ancak baskılar üzerine Vakıfbank yöneticileri ile yeniden masaya oturuldu. Kaynakların aktardığı bilgilere göre; polisler lehine ciddi bir kazancın olması düşünülmüyor. Çünkü banka yönetimi yapılan anlaşmaya uyulması gerektiği yönünde bastırıyor. Sadece küçük rakamlarda bir ödeme yapılması yönünde yönetim kuruluna konunun taşınabileceğini kaydediyor.

PROMOSYON PARALARIYLA OLARAK LÜKS ARAÇLAR MI ALINDI? 

Tr724’e ulaşan iddialar, promosyonda bazı soru işaretlerinin olduğu yönünde. Öne sürülen bilgilere göre; geçtiğimiz yıllarda da kamu ya da özel bankalarla promosyon görüşmelerini Emniyet Genel Müdürü’nün ve İçişleri Bakanı’nın belirlediği 1. Sınıf Emniyet Müdürü ve Genel Müdür seviyesinde bir bürokrat yapıyordu. Bankaların belirlediği küçük rakamlar ek bir ücret gibi polislerin hesaplarına yatıyordu. Ancak son dönemde diğer kamu kurumlarında görev yapan personellerin yüksek promosyon almalarından dolayı emniyet camiasında ciddi bir rahatsızlık oluşmuş durumda. Bunun önüne geçilmesi içinde bakanlık kendi çapında bankayla toplantılar yürütüyor.

Ancak geçtiğimiz yıllarda kamu bankalarının, kurumlardaki bazı üst düzey bürokratlara makam aracı olarak lüks araçlar verdiği kamuoyuna yansımıştı. İddialara göre; polislerin maaşlarının yattığı bankanın bazı İçişleri Bakanlığı personeli için araç sözü verdiği konuşuluyor. Bundan dolayı da ilgili bankanın gelen taleplere duyarsız kaldığı aktarılıyor.

Bir uzman TR724’e şu değerlendirmede bulundu: “Bin 500 personeli olan bir kurum çalışanlarına 41 bin 500 TL promosyon veriliyor.  300 bin çalışanı olan devasa bir kurum personelineyse 10 bin lira gibi bir rakam reva görülüyor.  Bunun iyi niyetle yorumlanması mümkün olamaz. Şayet farklı bir anlaşma olmamış olsaydı, protokol iptal edilir. Yeni bir bankayla anlaşma yapılırdı. Kaldı ki, yapılan anlaşma gereği polise para tek seferde değil, 24 ay içerisinde 300 lira şeklinde ödenecek. Bunun teşkilat için bir karşılığı yok.”

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version