Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dünyanın izlediği ziyaret sona erdi; ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Tayvan’dan ayrıldı

Dünyanın izlediği ziyaret sona erdi; ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Tayvan'dan ayrıldı


Çin’in askeri tehdit ve itirazlarına rağmen Tayvan’a ziyaret gerçekleştiren ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yi taşıyan uçak, Tayvan’dan ayrıldı.

Uçuş takip sitesi Flight Radar24, Pelosi’yi taşıyan ABD devletine ait uçağın Tayvan’dan ayrıldığını aktardı.

 

Pelosi, 25 yıldır Tayvan’ı ziyaret eden en üst düzey ABD’li yetkili oldu.

 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ziyaretinde Tayvan  parlamentosunda konuşarak, “Tayvan’ın dünyanın en özgür toplumlarından biri olduğunu” söyledi. 

 

Pelosi ziyaretinde ayrıca Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile görüşerek Washington’un adada demokratik olarak seçilmiş hükümete desteğini gösterdi. Başkent Taipei’de yapılan görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Pelosi, Çin’in baskıları karşısında ABD’nin “Tayvan’ı terk etmeyeceğini” ifade etti.

 

Çin, Pelosi’nin Tayvan’a inmesinin ardından salı akşamı itibariyle ada yakınlarında tatbikatlara başlayacağını duyurmuş ve adaya yeni ekonomik kısıtlamalar uygulamaya başlamıştı.

 

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

 

Çin’de İkinci Dünya Savaşı’nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949’da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan’a yerleşip 1912’de kurulan “Çin Cumhuriyeti” iktidarının Ada’da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

 

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971’e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin’i temsil etmişti. 1950’ler ve 1960’larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti’nden Çin Halk Cumhuriyeti’ne çevirmesinin ardından 1971’de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin’in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan’ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

 

Pekin yönetimi, “Tek Çin” ilkesini benimseyerek Tayvan’ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan’ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version