Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dugina suikasti: Rus istihbarat teşkilatı FSB Ukrayna’yı, analistler FSB’yi işaret ediyor!

Dugina suikasti: Rus istihbarat teşkilatı FSB Ukrayna’yı, analistler FSB’yi işaret ediyor!


ENSAR NUR | TR724 HABER

Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB, Cumartesi gecesi gerçekleşen ve Darya Platonovna Dugina’nın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan bombalı suikast girişimi hakkındaki soruşturmasını 36 saatte tamamladı. FSB’ye göre saldırıyı Ukrayna istihbaratı organize etti. Batı merkezli Rusya analistleri ise FSB’nin açıklamasını inandırıcı bulmazken, suikastin FSB içinden organize edildiği fikri ağır basıyor.

Cumartesi akşamı, dünyaca ünlü Rus ideolog Aleksandr Dugin’in kızı Darya Dugina’nın aracına yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucunda ölmesi dünya gündemine bomba gibi düştü. Suikastin kim tarafından yapıldığı ve saldırının hedefinin gerçekte kim olduğuna dair sorular iki gündür dünya ve Rusya kamuoyunu meşgul ediyor. Saldırıyı kimlerin ne niyetle düzenlediğine dair ipuçlarını önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmeler gösterecek gibi duruyor. Kesin olarak beklenen ise, Rusya’nın bu saldırıya karşı ciddi bir misilleme yapması.

FSB’nin bulguları dışında elde saldırıya dair veriler bulunmazken, suikast ile ilgili komplo teorileri de havada uçuşuyor. Suikastin Putin’in onayıyla ve Aleksandr Dugin’in bilgisi dahilinde gerçekleştiğinden, FSB içerisindeki bir grubun Putin üzerinde milliyetçilerin baskısını artırmak için saldırıyı düzenlediğine kadar geniş bir senaryo yelpazesi var.

Gelişmeler arasında belki de en ilginci, Putin’e isyan bayrağı çektiğini duyuran güvenlik bürokrasisinden bir grubun saldırıyı üstlenmesi oldu.

Saldırıyı Ulusal Cumhuriyet Ordusu sahiplendi

Dün gece, Darya Dugina’nın ölümüyle sonuçlanan bombalı suikasti adı ilk defa duyulan Ulusal Cumhuriyet Ordusu isimli bir grup üstlendi. Raspartizan adlı Telegram kanalından bir manifesto yayınlayan grup, manifestosunda Putin rejimine savaş açtığını duyurdu. Manifestodan anlaşılan ise, grubun Rusya güvenlik bürokrasisi içerisinde yer alan ve Putin rejiminden memnun olmayan bir klikten oluştuğu.

Grubun gerçek mi yoksa dezenformasyon girişimi mi olduğu henüz teyit edilemezken, Kiev’de sürgünde olan eski Duma milletvekili Ilya Ponomarev grubun varlığından birkaç aydır haberdar olduğunu belirtti. 2009-2016 yılları arasında Duma’da vekillik yapan Ponomarev, Kırım’ın işgaline Duma’da karşı oy kullanan tek isimdi. 2014 yılında kendisi yurtdışındayken, hakkında açılan soruşturma soncunda banka hesapları donduruldu ve Rusya’ya geri dönmesine izin verilmedi. İsmi Putin’e karşı komplolarda da geçen Ponomarev, 2016’dan beri Kiev’de sürgünde yaşıyor.

FSB cinayeti 36 saatte çözdü, Ukrayna istihbaratını suçladı

Rus devlet haber ajansı Ria Novosti’nin Rusya Federal Güvenlik Servisi’ne (FSB) dayandırdığı haberine göre, Rusya Dugina’nın öldürülmesinden Ukrayna özel servislerini sorumlu tuttu.

FSB’ye göre, cinayet Ukrayna istihbaratına çalışan Neo-Nazi Azov grubu üyesi 43 yaşındaki bir Ukrayna vatandaşı kadın tarafından gerçekleştirildi. İsminin Natalya Vovk olduğu belirlenen kadın, 23 Temmuz’da 12 yaşındaki kızıyla birlikte Rusya’ya giriş yaptı.

FSB’ye göre Vovk, Dugina’nın yaşadığı apartmanda bir daire kiraladı ve Dugina’nın günlük rutini üzerine bilgi topladı. Dugina’yı 3 farklı plaka kullandığı Mini Cooper bir araçla takip eden saldırgan, suikastin gerçekleştiği Cumartesi günü Moskova yakınlarında Dugina’nın onur konuğu olduğu festivale de katıldı.

Rus istihbaratı FSB, Aleksandr Dugin ve kızına suikastı gerçekleştirdiğini söylediği Ukrayna vatandaşı Natalya Vovk’un kızıyla birlikte Rusya’ya girişi, Moskova’da Darya Dugin’le aynı apartmanda kalışı, suikast sonrası Rusya’dan Estonya’ya geçişini gösteren görüntüleri yayınladı. pic.twitter.com/NBPBKfkK47

— Kerim HAS (@Kerim_HAS) August 22, 2022

Saldırgan, Festival’in ardından Dugina’nın Toyota Land Cruiser marka aracına yerleştirilen patlayıcıları uzaktan patlattıktan sonra, kızıyla birlikte olay yerinden ayrıldı. Estonya’ya doğru yola çıkan Vovk, yaklaşık 12 saatlik bir yolculuğun ardından farklı bir plaka kullanarak Rusya’dan Estonya’ya geçti. Hacker grubu RahDit’e göre, 43 yaşındaki Ukraynalı kadın daha önce Rusya tarafından Nazi yapılanması olarak kabul edilen Azov Taburu’nda görev yapmış.

Ukrayna, Dugina’nın öldürülmesinde herhangi bir dahli olduğunu reddederek FSB’nin iddialarını kurgu olarak nitelendirdi.

Analistler FSB’nin açıklamasını inandırıcı bulmadı!

Rusya’yı yakından takip eden pek çok araştırmacı ve analist, FSB’nin açıklamasını sosyal medya hesaplarında değerlendirdi. Analistlerin büyük bir bölümü, FSB’nin soruşturma sonuçlarını inandırıcı bulmadı.

En çok dikkat çekilen nokta ise FSB’nin yayınladığı görüntülerle patlama arasında direkt bir ilişki kurulamamış olması. Ulusal Cumhuriyet Ordusu ile irtibatta olduğunu söyleyen eski Duma vekili Ilya Ponomarev ise Vovk ve kızının saldırıda direkt bir rolleri olmadığını ve bazı Rus arkadaşlarının talebi doğrultusunda Rusya’dan güvenli bir şekilde çıkarıldıklarını söyledi.

Rusça yayın yapan Holod Medya, FSB’nin Dugina suikastini 2 gün içerisinde çözmüş olmasına şüpheyle yaklaşırken, daha önce Moskova’da gerçekleşen ve yıllarca çözülemeyen gazeteci cinayetlerini hatırlattı. Hazırlanan görselde, suikaste uğrayan kişilerin davalarının ne kadar sürdüğü yazıldı. Darya Dugina cinayeti 2 günden kısa bir sürede çözülürken, Boris Nemtsov cinayeti 2 bin 733, Natalya Estemirova cinayeti 4 bin 786 ve Anna Politkovskaya cinayeti 5 bin 798 gündür aydınlatılamadı.

Rusya’da fail-i meçhul cinayetler hakkında daha fazla bilgi edinmek için ilgili makaleyi okuyabilirsiniz:

AİHM’in Estemirova kararının hatırlattıkları: Rusya’da fail-i meçhul cinayetler

Kremlin’i ve Rusya’daki çıkar grupları arasındaki mücadeleleri yakından takip eden araştırmacı Olga Lautman, Rus medyasının ve Putin’e yakın isimlerin asıl hedefin Aleksandr Dugin olduğu konusunda algı yürüttüğünü söyledi. Lautman’a göre eldeki bulgular hedefin bizzat Darya Dugina olduğunu gösteriyor. Lautman ayrıca, Dugina’nin aracına bombanın yerleştirildiği Tradition festivali park alanının olduğu yerde bulunan güvenlik kameralarının iki haftadır çalışmadığının belirlendiğini söyledi.

Sovyetler ve Rusya tarihçisi Sergey Radchenko, suikasti FSB’nin yaptığına emin. Radchenko twitter hesabında takipçilerine, “FSB’nin Dugina suikastını tüm detaylarıyla birlikte hızlı bir şekilde açıklaması göz önüne alındığında, şüpheli yelpazesi şu şekilde daralmıştır” diyerek 3 seçenekli bir anket sundu. Radchenko 3 seçeneğe de FSB’yi koyarak failin FSB olduğu yönündeki görüşünün kesin olduğunu gösterdi.

Analist Alex Kokcharov da FSB’nin açıklamasına inanmayanlardan. Kokcharov yaptığı paylaşımda, bir Ukrayna vatandaşının Moskova’da saldırı düzenledikten sonra Estonya’ya kaçabilmesini ‘masal’ olarak nitelendirdi. FSB’nin cinayeti çok kısa sürede detaylarıyla ‘çözmesinin’ de suikastin FSB içinden yönetildiği şüphesini daha fazla kuvvetlendirdiğini ifade etti.

Gazeteci Christo Grozev ise FSB’nin suikastin faili olarak açıkladığı Natalya Vovk’un isminin bir Rus ifşa sitesinde 13 Nisan 2022 tarihinde Azov Taburu üyesi olarak kaydedildiğini söyledi. Grozev, askeri izi açık olan birinin Rusya’ya nasıl bu kadar kolayca girebildiğini anlamanın zor olduğuna dikkat çekti.

FSB’nin bulguları doğruysa durum daha da vahim!

Ukrayna tarafından bu tarz bir saldırının Moskova’da gerçekleştirilmesinin imkansıza yakın olduğu konusunda hemfikir olan analistler, FSB’nin açıklamalarının doğru olduğunun kabul edildiği durumda ise daha tehlikeli bir güvenlik zafiyetiyle karşı karşıya olunduğunu belirtiyorlar.

Bellingcat Medya’nın kurucusu Eliot Higgins, bu durumu şöyle yorumluyor: “FSB, Ukraynalı turistlerin Rusya’ya gelip Rus siyasi figürlerinin arabalarının altına bomba yerleştirebileceğini kabul ediyor gibi görünüyor.”

Rusya uzmanı Mark Galeotti, Rusya’nın bu tarz açıklamalarla ‘beceriksiz’ olarak görülmesinin tehlikesini yeterince idrak edemediğini yazdı. Galeotti, Kırım’daki depoların sigara yüzünden havaya uçtuğunu savunmanın veya bir Ukraynalının elini kolunu sallayarak Rusya’ya girip Moskova’da bombalı saldırı gerçekleştirdikten sonra rahatça ülke dışına çıktığı anlatısının Rus güvenlik güçlerini beceriksiz olarak gösterdiğini ve bunun da devletin temel güvenlik hizmetlerini sunamadığı algısına yol açabileceğini iddia ediyor. Analiste göre, bu açıklamalar “uzun vadede bunun Kremlin’in yeterlilik miti ve zafer anlatısı için daha yıpratıcı” olabilir.

 

Duginler, Ukrayna, Avrasyacılık ve 15 Temmuz

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version