Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Diyarbakırlı Kadınlar Savunmayı Öğreniyor


DİYARBAKIR – Kadınları şiddetten koruyacak mekanizmaların yetersizliği, kadınları farklı arayışlara yöneltiyor. Diyarbakır’daki bir dernek de kadınlara kendilerini savunmaları için yakın savunma sanatlarını öğretiyor.

Bir kadınsınız ve evinize doğru yürüyorsunuz. Aniden karşınıza eli bıçaklı biri çıktı ve boynunuzdaki kolyeyi istedi? Ya da size silah doğrulttu veya saldırdı. Özellikle kadınların maruz kaldığı bu tarz şiddet olayları Türkiye’nin rutini haline geldi. Alınan ancak kadınların sıkça yetersiz kaldığını dile getirdiği önlemler, şiddeti azaltmadı. Bu da kadınları kendilerini savunma yolları geliştirmeye itti. Diyarbakır’da başlayan bir proje de kadınların bu ihtiyacına yanıt olacak nitelikte.

Projenin adı “Pars taktik savunma ile kadınlarımız daha güvende”. Projeyi hayata geçiren Gençlik Derneği Başkanı Mücahit Yılmaz, çevikliği ve akıllı savunma taktikleriyle bilinen pars kedisinden esinlenmiş. Proje kapsamında kadınlara özel bazı savunma eğitimleri veriliyor.

Eğitime ilk etapta Diyarbakır’ın dört merkez ilçesinden isteyen kadınlar katılabilecek. Eğitim alanlar arasında Diyarbakır’ın adli olaylarının en fazla yaşandığı ilçelerinden olan Bağlar’da yaşayan kadınlar da vardı.

Eğitimin odağında şiddet karşıtlığı olsa da içeriğinde şiddet bulunmuyor. Eğitimin ana teması, vücudun hassas noktalarına yapılacak ani müdahalelerle saldırganı şaşırtıp etkisiz hale getirmek. Örneğin kadının atılan yumruktan kendisini koruması, silahlı saldırganı etkisiz hale getirmesi, bıçakla rehin alınan birinin elinden kurtulmasının yolları detaylı şekilde anlatıldı.

Savunma taktiklerini bazı kadınlar da denedi. Tehditleri basit yöntemlerle bertaraf edebilen kadınlar hem şaşırdı hem memnun kaldı.

“Özgüvenimiz arttı”

Eğitimi dikkatle izleyen kadınlar izlenimlerini VAO Türkçe ile paylaştı. Selma İnci, en azından sokaktaki şiddet ve tehditlerden korunmak amacıyla eğitime katıldığı belirterek, “Bizim de kadın olarak kendimizi korumamız lazım, kendimizi koruyamıyoruz. Karşıdaki şahsa karşı kendimizi koruyamıyoruz. Biz de bir şeyler öğrenmek için mücadele edeceğiz” dedi.

Bağlar ilçesinde yaşayan Sabahat Özmen, kadınlara yönelik şiddetin azalmadığına dikkat çekerek, eğitimin sonunda rahatlıkla kendini savunabileceğini söyledi. Duygularını “Artık elimde telefonum rahatlıkla sokakta gezebilirim” sözleriyle özetleyen Özmen şunları kaydetti:“Kendimize bir özgüven geldi. Bakış açımız daha farklı oldu. Acaba karşıdan gelen bana ters mi bakıyor, tedirgin oluyordum. ‘Çantamı mı saklayayım, telefonumu saklayayım’ Ama şu anda rahatlıkla elimde telefon gidebilirim çünkü basit noktalarla çözümlerle ne yapabileceğimi öğrendim.”

Gece sokakta yürümekten çekindiğini ifade eden Ebru Aşut, eğitimi ‘cesaret verici’ olarak değerlendirdi. Artık sokaklarda rahat gezeceğini söyleyen Aşut, “Daha önce 11-12’den sonra sokaklarda yürümeye korkuyorduk. Ama bu saatten sonra yürüsek de yürümesek de bizim için daha cesaret verici oldu” diye konuştu.

Kadın muhtar mahalle kadınlarını eğitime getirdi

Diyarbakır’ın kent merkezindeki tek kadın muhtarı olan Dilek Demir, mahallesindeki kadınları toplayarak eğitime salonuna getirdi. Demir’in muhtarı olduğu Muradiye Mahallesi de adli olayların sıkça yaşandığı yerlerden.

Kadınlarla ilgili çalışmalarıyla tanınan muhtar Demir, şimdi de mahalleli kadınların savunma eğitimi almasına destek veriyor. Demir, eğitimin kadınlar için önemini şöyle açıkladı: “Yolda giderken çantamızı çalıyorlar, altın varsa boynunuzda çalıyorlar, telefonlarımızı çalıyorlar şiddete maruz kalıyoruz. Bizim mahallenin kadınlarını gençlerini toplayıp getirdim burada hocamızın yanına yakın savunma akademisinde taktik öğretmeye”

“Saldırganı kontrol altına almayı öğreteceğiz”

Gençlik Derneği Başkanı ve aynı zamanda eğitmen olan Mücahit Yılmaz, şiddet kullanarak savunma öğretmediklerini söyledi. VOA Türkçe’ye konuşan Yılmaz, saldırganları kontrol altına almayı öğrettiklerini vurgulayarak, “Kadına yönelik şiddet gün geçtikçe artış göstermektedir. Bu da bizleri çok üzüyordu. Bu duruma sessiz kalmamak için bakanlığımızla da irtibat kurduk olumlu sonuç alınca böyle bir proje ile halkımızın karşısına çıktık. Biri şiddetle karşılaştığında güce karşılık güçle değil vücudun hassas bölgelerini kullanarak ilk etapta ortamı hızlı bir şekilde terk etme üzerine kurulu sistem. İkinci etapta ortamı terk edemediği zaman da kişiyi kontrol altına almayı öğreteceğiz” şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanlığı’nın da desteklediği projede sadece savunma eğitimi verilmeyecek. Üç ay sürecek proje boyunca kadınlara saldırı sırasına nasıl doğru hareket etmelerinin yanısıra, meşru müdafaa hakkı, ilk yardım, öfke kontrolu, stres eğitimi gibi konularda da eğitimler verilecek.

Exit mobile version