Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çevik Bir tahliye edildi

Çevik Bir tahliye edildi


28 Şubat davasında tutuklanarak 21 Ağustos 2021’den bu yana cezaevinde tutulan ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılan emekli orgeneral Çevik Bir hakkında tahliye kararı verildi. Bir’in demans hastalığı nedeniyle tahliyesi istenmişti.

Geçtiğimiz ekim ayında eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in cezaevinde kalmasına bir engel olmadığına yönelik rapor hazırlanmış; avukatı Ümit Kara, Çevik Bir’in demans belirtileri olduğuna dikkat çekerek rapora itiraz ettiklerini söylemişti.

Daha sonra İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen, Çevik Bir için düzenlenen raporda, demans tanısı mevcut olduğu ve hastalığının ilerlediği, cezaevi koşullarında kalmasının uygun olmadığı, infazının ertelenmesi gerektiği belirtilmişti.

28 ŞUBAT SÜRECİ

28 Şubat sürecinde irticai faaliyetlerde bulunduğu iddia edilen kesime karşı uygulamaların takibi için kurulan Batı Çalışma Grubu ile tanındı. Ordu içinde faaliyet gösteren “Batı Çalışma Grubu” ile medyanın gündemine geldi.

İlk olarak 12 Nisan 2012 tarihinde 28 Şubat darbe soruşturması kapsamında göz altına alınarak Ankara’ya gönderildi.15 Nisan 2012’de ise tutuklandı. 19 Aralık 2013’te, 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tayyar Köksal tarafından tahliyesine karar verildi.

28 ŞUBAT DAVASI

28 Şubat sürecinde “Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak” ile suçlanan 103 sanık hakkında yapılan 28 Şubat soruşturması kapsamında 12 Nisan 2012 tarihinde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği tarafından tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne konuldu.

19 Aralık 2013 tarihinde Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 13 Nisan 2018 kararını açıklayan mahkeme heyeti, “Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten men” suçlamasıyla kendisi dahil 21 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version