Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bir üniversite öğrencisinin aylık masrafı asgari ücreti buluyor

Bir üniversite öğrencisinin aylık masrafı asgari ücreti buluyor


 İLKER DOĞAN | HABER İNCELEME

Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu katlanarak artıyor. Rejim temsilcileri devlet yurtlarını adres gösteriyor ancak söz konusu kurumların kapasitesi ihtiyacın ancak onda birini karşılıyor. Büyükşehirlerde özel yurtların fiyatları ise 40 bin liradan başlıyor, 70 bin liraya kadar çıkıyor. Ev kiraları son bir yılda iki katına çıktı. İstanbul’da öğrencilerin 5 bin TL’nin altında ev bulma ihtimali yok. Üniversiteye yakın bölgelerde 2+1 evlerin kiraları 7-8 bin lira. Bir üniversite öğrencisinin aylık masrafı asgari ücreti geçmiş. Aileler ne yapacaklarını şaşırdı…

YKS sonuçları açıklandı. Üniversite öğrenci sayılarına yenileri eklendi. Ancak öğrencilerin önünde devasa bir sorun var; barınma…

Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde barınma sorunu had safhaya çıkmış durumda. Hemen her gün televizyon ve gazetelerde öğrencilerin barınma sorununa ilişkin haberleri görmek mümkün. Durum vahim ötesi bir hal aldı. Bir üniversite öğrencisinin ailelere aylık maliyeti asgari ücreti geride bıraktı.

 

İKTİDAR, SORUNU GÖRMEZDEN GELİYOR

Devlet yurtlarının kapasitesi yetersiz. Ancak Erdoğan rejimi temsilcileri sorunu çözmek yerine ‘görmemezlikten’ gelmeyi tercih ediyor. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu daha önceki gün yaptığı açıklamada, devlet yurdu kapasitesinin 20 yılda 190 binlerden 800 bine çıkarıldığını anlattı. Ancak aynı dönemde öğrenci sayısının 1,2 milyondan, 8,2 milyona çıktığını söylemedi.

SORUN KATLANARAK BÜYÜYOR

Türkiye’de 800’e yakın devlet yurdu bulunuyor. Bunların kapasitesi 800 bin. Özel ve devlet yurtlarının toplam kapasitesi ise 1,2 milyon civarında. 2021 rakamlarına göre Türkiye’deki üniversite öğrencisi sayısı 8,2 milyonun bile üzerinde. Söz konusu rakama açık öğretimde okuyanlar da dahil. Ancak buna rağmen ortada çok ciddi bir açık var.

Türkiye’de üniversitelerde örgün öğretimde (birinci ve ikinci öğretim) okuyan öğrenci sayısı ise geçtiğimiz yıl itibariyle 3,8 milyondu. Bu yıl rakamın 4 milyonu bulması bekleniyor.

İstanbul’da üniversite öğrencisi sayısı ise 802 bin civarında. Peki 21 devlet yurdunun toplam kapasitesi ne kadar? Yaklaşık 25 bin! 600’ün biraz üzerinde olan özel yurtların kapasitesi ise 95 bin civarında.

Ankara’da da durum çok farklı değil. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı 32 yurdun toplam kapasitesi 27 binin biraz üzerinde. Ankara’daki üniversite öğrencisi sayısı ise 304 binden fazla.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ NE YAPACAK?

Devlet yurtlarının yetersiz olduğu rakamlarla sabit. Özel yurtların fiyatları ise 40 bin liradan başlıyor, 70 bin liraya kadar çıkıyor. Aylık ödemeleri 4 bin lira ile 7 bin lira arasında değişiyor. Ev kiraları ise 4 bin liradan başlayıp, 8 bin liraya kadar gidiyor.

Bütün bunlara gıda, ulaşım ve okul masraflarını da eklediğinizde bir üniversite öğrencisinin ailesine aylık maliyeti 5 bin 500 lira olan asgari ücreti bile aşıyor. Tıp, diş hekimliği, güzel sanatlar ve mühendislik gibi ekstra giderleri olan bazı bölümlerde rakam çok daha fazla.

Aylık geliri 7-8 bin lira olup, kendisi de kirada oturan aileler çocuklarını nasıl okutacaklarını kara kara düşünüyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version