Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Baskı Adalet Nöbetini sekteye uğratma çabasıdır’


URFA – Şenyaşar ailesinin maruz kaldığı adaletsizliklere dair gözlem raporu hazırlayan ÖHD Urfa Şubesi, soruşturmada bir ilerleme sağlanamaması ve polis baskısını aileyi eylemden “caydırma” amaçlı olduğunu belirtti. 

 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi, 14 Haziran 2018 tarihinde AKP’li Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve yakınları tarafından katliama maruz kalan ve 9 Mart 2021 tarihinden bu yana Adalet Nöbeti tutan Şenyaşar ailesinin yaşadıklarına dair rapor hazırladı. ÖHD, “Şenyaşar ailesi Adalet Nöbeti Gözlem Raporu” başlığıyla hazırlanan rapora dair dernek binalarında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya dernek üyelerinin yanı sıra Urfa Emek Demokrasi Platformu birleşenleri katıldı. 

 

Raporun hazırlanmasına dair konuşan ÖHD Urfa Şube Yöneticisi Nihat Şahin, Türkiye’de artan adaletsizliklere dikkat çekerek Şenyaşar ailesinin maruz kaldığı katliama dair bilgiler verdi. Katliamdan sonra dava dosyasının hukuksuz bir şekilde ikiye ayrıldığını belirten Şahin, “Aileye adalet nöbetinden sonra büyük bir kamuoyu desteği oldu. Bu destekler ile ailenin mücadelesi görünür oldu. Ancak aileye dönük baskılar da mevcuttur. Raporu hazırlama amacımız baskıları görünür kılmaktır” dedi. 

 

19 SORUŞTURMA 4 KOVUŞTURMA

 

Rapor hazırlanma aşamasında aile üyeleri, aile avukatları ile görüştüklerini belirten Şahin, “Aile üyelerine yönelik açılan 19 soruşturma ve 4 kovuşturmayı detaylı inceleyip rapor haline getirdik. Soruşturmaların yüzde 47’si hakaret suçu, yüzde 32’si toplantı ve gösteri yürüyüşleri, diğer kısımları ise görevi yaptırmamak için direnme ve devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar iddiasıyla açılmışlardır. Bu soruşturmaların yarısından fazlasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar çıkmıştır. Soruşturması devam edenler ve davaya dönüşenler ise diğer yarısını kapsamaktadır. Bu verilerden elde ettiğimiz sonuç; aile üyelerine karşı açılan soruşturmalar sadece adalet nöbetini sekteye uğratma çabasının ötesine geçememiştir” diye konuştu. 

 

İLGİLİ KURUMLARA ÇAĞRI

 

Soruşturmada bir ilerleme sağlanmaması ve polislerin baskısını “Caydırıcı ekti” olarak tanımlayan Şahin, “Ne zaman ki aile adalet nöbeti başlattı o andan itibaren aileye yönelik soruşturmalar başlatıldı. Nöbet yerlerinden alıkonulmak için ifadeleri Suruç ilçesinde alınmak istendi. Hatta HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan aileyi ziyaret etmek istediğinde dahi aile üyeleri gözaltına alınıp ifadeleri alındı. Fakat bu hızda ilerleyen soruşturmalar ailenin talebi olan hastane dosyasında maalesef 4 yıldır arpa boyu kadar yol alamamıştır” ifadelerini kullandı. 

 

Şahin son olarak tüm ilgili kurum ve kuruluşlara Şenyaşar ailesinin adalet talebine karşılık vermeleri çağrısında bulundu. 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version