Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bakan Dönmez’den “Akkuyu’daki sözleşme feshi” açıklaması: Birtakım hukuki yansımaları olabilir, proje takvimini etkileyebilir

Bakan Dönmez'den "Akkuyu’daki sözleşme feshi" açıklaması: Birtakım hukuki yansımaları olabilir, proje takvimini etkileyebilir


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Akdeniz’de 45-60 günlük süremiz var. Bu sürede sondajımızı tamamlayacağız. Keşif bulursak milletimizle müjdeyi paylaşacağız. Biz inanıyoruz, inşallah rabbim de yüzümüze güler” dedi.

Dönmez Akkuyu Nükleer Santral inşasında Türk yüklenici firmanın anlaşmasının fesih edilmesi hakkında da konuştu. “Biz tabii bu tip tek taraflı işlemlerin birtakım idari, mali, hukuki yansımaları olabilir. Dolayısıyla proje takvimini de etkileyebilir proje takvimini de etkileyebilir. O açıdan girişimlerimizi devam ettiriyoruz” diyen Bakan Dönmez, “Projede herhangi bir aksamaya kesinlikle müsaade edemeyiz” dedi.

 

Bakan Dönmez, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Dönmez, dün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle Abdülhamid Han gemisinin Gazipaşa’nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusuna uğurlandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

 

“Biz inanıyoruz inşallah rabbim de yüzümüze güler”

 

“Yörükler-1 kuyusuna gönderdik. Ki o kuyu Gazi Paşa’ya 55 km mesafede. Biz Akdeniz’de 3-4 yıldır sürekli sismik araştırmalar yapıyoruz bir yerde bu sismik araştırmalarla yer altının filmini çekiyoruz. alınan veriler uzmanlar tarafından detaylı analiz ediliyor. Jeolojik analizler yapılıyor. Bunların yorumlanması gerekiyor. Sonra da lokasyon belirleniyor. Karadeniz’deki keşfimiz de bizim bu teknik yorumlamalar da dahil keşfe kadar geçen süreç tamamen bizim insan kaynağımızla oldu. Burada da aynı şekilde değerlendirmeler yapıldı. 4-5 alternatif yer vardı fakat burası üzerinde karar kılındı. Önümüzde 45-60 günlük bir süre var. Bu süre içerisinde sondajımızı tamamlayacağız sonunda da bir keşif yakalarsak müjdeyi vatandaşlarımızla paylaşacağız. Biz inanıyoruz, inşallah rabbim de yüzümüze güler.”

 

 

Akkuyu Nükleer açıklaması: 20 bine yakın Türk çalışıyor; insan kaynağımızın ve yüklenicinin mağdur olması kırmızı çizgimiz

 

Akkuyu Nükleer Santrali hakkında da konuşan Bakan Dönmez, “Türkiye’ni mega projelerinden biri. Neredeyse 60 yıllık hayalimizi gerçekleştirmek üzereyiz. 2010 yılında Rusya ile varılan anlaşma gereği bu çalışma başladı. Proje devam ediyor. Proje yap-işlet modeliyle gidiyor. Yani projenin sahibi Rusya Federasyonu’na ait burada kurulmuş olan Akkuyu Enerji Santrali. Proje yönetimi alanda ilgili standartlara yönelik alanda takip etmesi tek başına başarılabilecek bir şey değil. Birçok yüklenici ile çalışılıyor. En büyük yüklenici de Rus ve Türk firmasının yarı yarıya ortak olarak kurduğu bir firmadır. İki, üç yıldır da alanda ilerlemeler gayet iyiydi. Ancak son bir ayda aralarında yaşanan bir ihtilaf var. Konu bize intikal eder etmez, temmuzun başı gibi intikal etmişti, biz hemen aradaki problemleri çözmek için birtakım bazı girişimlerde bulunduk. Böyle büyük projelerde sahada zaman zaman ihtilaflar olabilir, idari ve mali anlamda öyle söyleyeyim. Maalesef aşılamadı o sorunlar. Biz girişimlerimizi hala devam ettiriyoruz. En son Sayın Cumhurbaşkanımızın Soçi’de Sayın Putin’le görüşmesinde de bu konu gündeme geldi .Çünkü biliyorsunuz bu her iki liderin de kamuoyuna taahhüdü söz konusu. Burada bizim önceliklerimiz nedir? Projede herhangi bir aksamaya kesinlikle müsaade edemeyiz. İkincisi burada son birkaç yılda ciddi bir yerli tecrübe kazanılmış oldu. Keza buralarda projede 25 bina yakın insan çalışıyor bunun neredeyse 20 bini de Türk vatandaşı. İnsan kaynağımızın orada mağdur olması, yüklenicinin mağdur olması bizim kırmızı çizgilerimiz arasında” ifadelerini kullandı.

 

Sözleşme feshi: Birtakım idari, mali, hukuki yansımaları olabilir, proje takvimini de etkileyebilir

 

Sözleşmenin feshi konusunun projenin takvimini etkileyip etkilemeyeceğine yönelik soruya da yanıt veren Bakan Dönmez, şöyle konuştu:

 

“Biz tabii bu tip tek taraflı işlemlerin birtakım idari, mali, hukuki yansımaları olabilir. Dolayısıyla proje takvimini de etkileyebilir proje takvimini de etkileyebilir. O açıdan girişimlerimizi devam ettiriyoruz.”

 

“Mart ayı çerisinde bu gazı karada yakmış olacağız”

 

Sözlerinin devamında Türkiye’nin sondaj çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Dönmez, “Karadeniz’in 2200 metre altında bir enerji üssü kuruyoruz. 120 kilometrelik derin deniz boru döşeme işlemi tamamladı. 50 kilometrelik kısım kaldı” bilgisini aktardı.

 

Bakan Dönmez sözlerinin devamında, “Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde, mart ayı çerisinde bu gazı karada yakmış olacağız BOTAŞ da bu gazı kendi sistemine bağlaması için boru sistemi çalışmasını sürdürüyor” diye konuştu.

 

Ruble ile ticaret: Transferlerde Türk lirasını da konuşuyoruz

 

Bakan Dönmez, doğal gaz ödemelerinde ruble ile ticaret yapılacak olmasına ilişkin gelen soruya, “Bu konu liderler arasında da teyit edildi. Transferlerde Türk lirasını da konuşuyoruz” diye yanıt verdi.

 

Kışın Türkiye’de doğalgaz sıkıntısı yaşanacak mı?

 

Dünyadaki enerji krizi hakkında da konuşan Bakan Dönmez, Türkiye’nin depolarındaki son durumu paylaştı. “Krizden önce Rusya Federasyonunun tedarikteki payı ortalama olarak baktığımızda yüzde 30’lar seviyesindeydi. Bu savaşla birlikte Batılı ülkeler belli yaptırımlar uygulamaya başladılar bu kapsamda da enerji ürünlerinin ithalatının azaltılması gündeme geldi. Bir anda alternatif bulup geliştirmek de zor. Çünkü doğalgaz Türkiye’ye boru hatlarıyla geliyor. Avrupa da bundan çok farklı değil. Birden yüzlerce boru hattı yapamayız.  Kısa vadeli çözüm spot piyasalarda temin edilen LNC. Avrupa birtakım verimlilik tedbirleriyle kullanıcıları biraz motive etmek için yüzde 15’lik tasarrufa gitmeye çalışıyor. Ama zor geçecek görünüyor. Fiyatlar zaten oldukça yükselmiş durumda. Şuanda da Avrupa’nın en öncelikli gündem maddelerinden birisi. Depolarını da Avrupa’nın doldurması gerekiyor. Ben söylemiyorum bu kışın zor geçeceğini Avrupalı mevkidaşım söylüyor” diyen Bakan Dönmez, Türkiye ile ilgili şunları kaydetti: 

 

“Türkiye’ye gelince biz bu yaptırımlarla ilgili olarak alınan kararları uygulamayacağımızı işin başından beri söylemiştik. Bizim Rusya ile devam eden bir kontratımız var. Azerbaycan ve İran’la devam eden bir kontratımız var. Onlarla temas halindeyiz. Hatta gerekirse bir miktar atış da yapılabilir şeklinde. Yine LNC kontratlarımız var. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 59-60 milyar metreküp doğalgaz tüketimi gerçekleştirdik. Bu yıl da aynı oranda tüketim gerçekleştirileceğini düşünüyoruz. Tabii bu doğalgaz tarafında mevsimsel değişkenlikler de talebi etkiler. BOTAŞ’ın elinde geçtiğimiz yıllara göre bir veri var. Buna göre tedarik planlaması yapıyoruz. Tedarikçiler sevkiyat planına uydukları takdirde herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak.”

 

Doğalgazda depolardaki doluluk oranı ne?

 

Bakan Dönmez, “Bugün itibarıyla Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi’nde doluluk oranımız yüzde 87. Hedefimiz eylülde tamamını doldurmak. Tuz gölü depolama tesisimiz tamamen dolu” dedi.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version