Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BAE’nin İran Büyükelçisi 6 yıl aradan sonra Tahran’a dönüyor

BAE’nin İran Büyükelçisi 6 yıl aradan sonra Tahran’a dönüyor


Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ülkenin İran Büyükelçisi Saif Muhammed El Zaabi’nin ilerleyen günlerde Tahran’a geri döneceğini açıkladı. BAE, 6 yıldan uzun süre önce İran’la olan diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürmüştü. BAE Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, BAE’li büyükelçinin İran’da yeniden göreve başlamasının iki ülkenin ve bölgenin ortak çıkarları açısından İran’la ilişkilerin pekiştirilmesine yardımcı olacağı kaydedildi.

İLİŞKİLER MASLAHATGÜZAR SEVİYESİNDEYDİ

Suudi Arabistan’ın Ocak 2016’da aralarında Suudi Arabistan vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu. İran Dışişleri Bakanlığı ise söz konusu idamlara tepki göstermişti. İran’daki protestolar sırasında Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası ateşe verilmişti. Bunun üzerine Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt ve Sudan İran’la diplomatik ilişkilerini kesmiş, BAE ise ilişkilerini maslahatgüzar seviyesine indirmişti.

İki jeopolitik rakibin arasındaki anlaşmazlığın yıllarca sürmesinden sonra BAE, 2019 yılında, Tahran’la yeniden ilişki kurmaya başladı. 

BAE’nin İran’la yüz yıldan uzun süre öncesine dayanan iş ve ticaret ilişkileri bulunuyor. İran’ın dış dünyayla bağlantısında Dubai emirliğinin kritik rol oynadığı biliniyor.

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version