Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AYM, Fiyat İstikrarı Komitesi kararnamesini iptal etti

AYM, Fiyat İstikrarı Komitesi kararnamesini iptal etti


Fiyat İstikrarı Komitesi bir yıl önce çalışmalarına başladığında enflasyon yüzde 17’lerdeydi. Bugün yüzde 80’e dayandı.

Anayasa Mahkemesi, 30 Haziran 2021’de yayımlanan yayımlanan Fiyat İstikrarı Komitesi kuruluşuna ilişkin Cumhurbaşkanı kararnamesini anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Gerekçeli kararda söz konusu komitenin kuruluş ve işleyişinin kanunla düzenlenmesi gerektiği belirtildi.

AYM’nin Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan 1 Haziran tarihli kararına göre, Fiyat İstikrarı Komitesi’nin oluşumu ve görevlerini içeren Cumhurbaşkanı kararnamesinin iptal istemi Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç ve 132 milletvekili tarafından yapıldı.

Başvuruyu inceleyen yüksek mahkeme, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile düzenlenen Fiyat İstikrarı Komitesi’nin kuruluş ve işleyişinin kanunla düzenlemesi gerektiğine vurgu yaparak, söz konusu kararnamenin tümünü anayasaya aykırı olması gerekçesiyle oy çokluğuyla iptal etti. Fiyat istikrarının sağlanması amacıyla kurulan ve Hazine ve Maliye Bakanı başkanlığında bugüne kadar toplantılar yapan Fiyat İstikrarı Komitesi’nin varlığı böylece kaldırılmış oldu.

İKTİSATÇILAR NE DEDİ?

İktisatçı Prof. Dr. Hakan Kara: Geçen yıl enflasyonla mücadele için Fiyat İstikrarı Komitesi kurulduğunda resmi rakamlarla enflasyon %17,5 düzeyindeydi, bir yıl sonra % 79,6 oldu.

Geçen yıl enflasyonla mücadele için Fiyat İstikrarı Komitesi kurulduğunda resmi rakamlarla enflasyon %17,5 düzeyindeydi, bir yıl sonra % 79,6 oldu. pic.twitter.com/1xOVq2D9JE

— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) August 18, 2022

İktisatçı Mahfi Eğilmez: Anayasa Mahkemesi Fiyat İstikrar Komitesini kuruluş yetkisi yönünden iptal etmiş. Aslına bakarsanız işin özü de yanlış. Piyasa sistemi uygulayan bir ekonomide fiyat istikrar komitesi olmaz. Fiyat istikrarı para ve maliye politikalarıyla sağlanır, polisiye önlemlerle değil.

Anayasa Mahkemesi Fiyat İstikrar Komitesini kuruluş yetkisi yönünden iptal etmiş. Aslına bakarsanız işin özü de yanlış. Piyasa sistemi uygulayan bir ekonomide fiyat istikrar komitesi olmaz. Fiyat istikrarı para ve maliye politikalarıyla sağlanır, polisiye önlemlerle değil.

— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) August 18, 2022

Ekonomist Prof. Dr. İbrahim M. Turhan: Fiyat İstikrarı Komitesi, fiyatları istikrarlı bir biçimde artırmış. Kendi içinde istikrar…

Ekonomist Doç. Dr. Orhan Karaca: Herhalde hemen tekrar kurulur. Ama Fiyat İstikrar Komitesi’nin görev yaptığı bir yılda enflasyon resmi rakamlarla bile yüzde 10’lardan yüzde 70’lere yükseldi; yani komitenin bir işe yaradığı yoktu. Fiyat istikrarı böyle komitelerle değil düzgün bir para politikasıyla sağlanır.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version