Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa son 500 yılın en kötü kuraklığını yaşıyor

Avrupa son 500 yılın en kötü kuraklığını yaşıyor


ENSAR NUR | TR724 STRAZBURG

Avrupa son 500 yılın en kötü kuraklığını yaşıyor. Avrupa Komisyonu’na bağlı bilimsel danışma organı olan Ortak Araştırma Merkezi’nin (JRC) yayınladığı rapor durumun vahametini gözler önüne seriyor.

Merkezin 22 Ağustos’ta yayınladığı son rapora göre, Avrupa kıtasının neredeyse yarısı şu anda kuraklık ile karşı karşıya. Bunun nedeni ise kıtanın geçtiğimiz kış ve bahar aylarında normal yağış miktarının sadece yüzde 20’sini almış olması. Düşük yağışa, aşırı sıcaklar da eklendi. Temmuz ayında sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasının 0,7°C üzerinde seyrederek kayıtlara geçen en yüksek altıncı sıcaklık oldu.

Yılın başından bu yana Avrupa’nın birçok bölgesini etkileyen şiddetli kuraklık, Ağustos ayı başından itibaren daha da genişliyor ve kötüleşiyor. Kuralık, Mayıs ayından itibaren süren sıcak hava dalgasıyla birleşen kalıcı yağış eksikliğiyle meydana geldi.

Raporda, “Şiddetli yağış eksikliği Avrupa genelinde nehir deşarjlarını büyük ölçüde etkilemiştir. Depolanan su hacminin azalması, hem hidroelektrik üretimi hem de diğer enerji santrallerinin soğutma sistemlerinin verimini düşürdüğü için enerji sektörü üzerinde ciddi etkilere neden olmuştur” denildi. Hidroelektrik enerjisi üretimi yüzde 20 gibi önemli bir oranda düşüş yaşadı.

Elbe Nehri kıyısında 1661 tarihli açlık taşı gözüktü. Taşta, “beni görürseniz ağlayın (Wenn du mich siehst, dann weine)” yazıyor.

Rapor, İtalya, İspanya, Portekiz, Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Romanya, Macaristan, Kuzey Sırbistan, Ukrayna, Moldova, İrlanda ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde durumun daha da kötüleştiği uyarısında bulunuyor.

Danube Nehri’nde batan Nazi gemileri Sırbistan’ın Prahovo şehrinde suların çekilmesiyle ortaya çıktı.

Raporda, “şiddetli kuraklık” durumunun yıl boyunca mevcut olduğu, ancak “Ağustos başından itibaren daha da genişlediği ve kötüleştiği” ifade ediliyor. Bu koşulların en az Kasım ayına kadar sürmesi bekleniyor.

“Normalde burada bir metre su olur ama şu anda hepsi gitti”

Kuraklıkla mücadele eden Avrupa’daki pek çok ülke, acil durum önlemlerini devreye soktu

Tamamı: https://t.co/X6rn0rU4Eo pic.twitter.com/7Ox5J8O9pK

— DW Türkçe (@dw_turkce) August 20, 2022

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version