Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Apple, çalınan belgelerinin peşini bırakmadı; Zhang suçlu bulundu

Apple, çalınan belgelerinin peşini bırakmadı; Zhang suçlu bulundu


TR724 HABER | CEVDET TELLİOĞLU

Apple’ın ticari sırlarının çalınmasıyla ilgili olarak 2018 yılında başlayan dava sona erdi. Eski bir Apple çalışanı olan Xiaolang Zhang, Pazartesi günü Apple’dan gizli bilgileri çalmaktan suçlu bulundu.

Temmuz 2018’de San Jose’deki federal büyük jüri, Zhang’ı Apple’ın otonom aracında kullanılmak üzere tasarlanmış bir devre kartının 25 sayfalık ayrıntılı çizimlerini içeren 24 GB boyutundaki bir dosyayı çalmakla suçlamıştı.

Apple’ın gizli ticari bilgilerini çaldığını doğrulayan Zhang, 10 yıl hapis ve 250 bin dolarlık para cezası ile karşı karşıya. Mahkemenin nihai kararı kasım ayındaki celsede vermesi bekleniyor.

Aynı yılın Nisan ayında Zhang, Apple’a Çin’deki hasta annesine daha yakın olmak için istifa ettiğini söyledi. Apple, daha sonra eski çalışanının Çin’de yeni kurulan bir elektrikli araç şirketi olan Xpeng için çalışmaya başladığını öğrendi. Zhang, Çin’e dönmeyi planladığı gün federal ajanlar tarafından San Jose Uluslararası Havaalanında yakalanarak tutuklandı. Xpeng olayla arasına mesafe koydu. Halka açık elektrikli araç üreticisi, Salı günü resmi Weibo paylaşımında, Zhang’ın davasıyla hiçbir ilgisi olmadığını, ABD adli makamları tarafından yürütülen soruşturmaya dahil olmadığını ve Apple ile ilgili bir anlaşmazlığı olmadığını söyledi.

Otomobil üreticisi, “Xpeng, Çin’de gelişmiş sürücü destek sistemlerinde lider bir oyuncudur ve tam yığın çözümler geliştirmeye devam edecektir.” dedi.

Bir başka eski Xpeng çalışanı da bir Amerikan teknoloji deviyle yasal anlaşmazlıklara karıştı. Tesla, 2019 yılında eski çalışanı Cao Guangzhi’nin Xpeng’de işe başlamadan önce Autopilot’un tescilli teknolojisini çaldığını iddia etmiş ve Elon Musk da Çinli rakibi hakkında alenen imalarda bulunmuştu. Dava 2021 yılında düştü.

Xpeng’in Batılı rakiplerinin ilerlemeleri konusunda tedirgin olmasinin nedenleri var. Yabancı rakipleri gibi Xpeng de otonom sürüş konusunda çalismalar yapıyor. Guangzhou merkezli şirket, Tesla’nın FSD’sinin bir muadili olan Xpilot ADAS sistemini test etmekle meşgul ve sistemi uygun maliyetlerle seri olarak üretmek istiyor.

Tesla’dan farklı olarak Xpeng, araçlarını yönlendirmek için bazıları DJI’a bağlı Livox tarafından tedarik edilen liderları tercih ediyor. Xpeng ,Xpilot’un en son versiyonunun, şirketin Seviye 2.5 sürüş olarak adlandırdığı karmaşık şehir içi yollarda gezinebileceğini ve otomatik park edebileceğini iddia ediyor.

Bu teknolojinin bir kısmı yakında denizaşırı ülkelerde tüketicilere sunulabilir. Geçen yıl Xpeng, Çinli rakibi Nio’nun dünyaya açılmasının ilk durağı olan Norveç’e sessizce sevkiyata başladı. Şubat ayında şirket, hem resmi perakende mağazaları hem de üçüncü taraf dağıtım ağları aracılığıyla İsveç ve Hollanda’ya girmeyi planladığını da duyurdu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version