Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Akkuyu’nun ana hissedarı Rosatom: IC İçtaş çok sayıda ihlal yaptı

Akkuyu'nun ana hissedarı Rosatom: IC İçtaş çok sayıda ihlal yaptı


Mersin’de yapımı devam eden ve Türkiye’nin ilk nükleer santrali olma özelliğini taşıyan Akkuyu Nükleer Güç Santralin’nin ana hissedarı Rosatom, inşaat işlerini 2019’dan bu yana Rus bir ortakla yürüten IC İçtaş İnşaat’ın “işin kalitesini ve zamanlamasını etkileyen çok sayıda ihlal” yaptığını, bu yüzden de şirket ile sözleşmenin feshedildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesi öncesinde Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev, Akkuyu’daki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

İLGİLİ HABER

Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi Rosatom’dan açıklama: Akkuyu’da Türk çalışan artacak

Rosatom Genel Müdürü Likhachev, Akkuyu’da çalışanların yüzde 80’den fazlasının Türkiye’den olduğunu, bu sayının ve projedeki Türk firma sayısının zamanla artacağını belirtti.

2023’TE AÇILMASINI İSTEDİLER

Likhachev tarafından yapılan yazılı açıklamada, müteahhitlik işlerinin tamamen Rus ortaklardan oluşan TSM Enerji İnşaat şirketine devredildiği belirtilerek, tüm yüklenici şirketlerden santralin 2023 yılında açılması için elinden geleni yapması istendi.

Rosatom’un iştiraki Akkuyu Nükleer şirketi, geçen hafta müteahhitlik işlerini yapan Titan-2 ile IC İçtaş İnşaat ortaklığındaki şirketin sözleşmesini feshederek müteahhitlik işlerini tamamen Rus ortaklardan oluşan TSM Enerji İnşaat şirketine devretmişti.

IC İÇTAŞ: FESİH HUKUKSUZ

IC İçtaş İnşaat, sözleşmesinin iptali üzerine hukuki süreç başlattığını ve santralin tamamlanmasının gecikebileceğini açıklamıştı. Şirket “Bu fesih girişimi açıkça kanunlara, sözleşmeye aykırı, hileli ve geçersiz bir işlemdir” açıklamasında bulundu.

Mersin Akkuyu’da 20 milyar dolar yatırımla kurulacak santral toplam 4,800 MW elektrik üreten dört reaktörden oluşacak. İlk reaktörü gelecek yıl devreye alınması planlanan santral, tüm reaktörler faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin elektriğinin yaklaşık yüzde 10’unu sağlayacak.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version