Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Aile Hekimliği Yönetmeliği’ne tepki: Sağlık Bakanlığı algı yaratıyor

Aile Hekimliği Yönetmeliği'ne tepki: Sağlık Bakanlığı algı yaratıyor


Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe dair İl Sağlık Müdürlüğü Numune Yerleşkesi’nde açıklama gerçekleştirdi. “Ek ödeme değil, tek ödeme istiyoruz”, “İktidara değil emekçiye bütçe” ve “Sağlık işi ekip işidir” sloganlarının atıldığı açıklamada, “Teşvik ile sağlık hizmeti yürümez” pankartı taşındı.

Açıklamayı okuyan SES Ankara Şubesi Başkanı Kubilay Yalçınkaya, söz konusu yönetmenliğin koruyucu sağlık hizmetinden uzak olduğunu belirtti. Yalçınkaya, “Sağlık emekçilerinin iş güvencesi her yıl yenilenip yenilenmeyeceği belirsiz olan sözleşmeye dayalı istihdamla ortadan kalkmış, iş yükü ve şiddet tehdidi, bütün bunlara bağlı olarak da emekçiler açısından kendini değersiz hissetme duygusu artmıştır. Bireysel ve tek taraflı sözleşmelerle ücretlerin ve çalışma süresinin belirlenmesi ücret ve iş güvencesizliği yaratmaktadır” dedi. 

‘SAĞLIK BAKANLIĞI ALGI YARATIYOR’

Bugüne kadar yapılan her değişiklikte geriye gidildiğini belirten Yalçınkaya, geriye gitmekle beraber hak kayıpları ve cezalandırmaların olduğunu söyledi. Yalçınkaya, şöyle dedi: “Tüm bunlar halkın ve sağlık örgütlerinin itirazlarına rağmen ısrarla uygulanmaktadır. Sağlık Bakanlığı, yürüttüğümüz mücadele sonucunda taleplerimizi tam olarak karşılamasa da kısmi bir iyileştirme yapmak zorunda kalmıştır. Ancak, Sağlık Bakanı algı yaratarak birinci basamak sağlık hizmetlerinin tüm sorunları çözülmüş gösterdiği yönetmelikte halen ‘küme dışında’ sorunlarımız çalışma alanları ve sağlık emekçileri bırakılmıştır. Halk sağlığının geliştirilmesi amaçlanarak tavan ücret üzerinden unvana göre yüzde 3 ile 42 oranında ödeme yapılacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla kısmi bir iyileştirme yapılmıştır. Ancak ihtar puanında belirtilen hususlar ile ilgili yönetmelikle düzenleme yapılamayacağına dair AYM kararına rağmen bu ödeme ihtar puanı alanlara bir aydan üç aya kadar destek ödemesi yapılmayacağı hükmü getirilerek, adeta bir fiile iki ceza mantığı işletilmiştir. Ekip çalışanların ek ödemeleri arasında yüzde 39 oranında anormal bir fark olması ücrette adalet ilkesine aykırıdır. Dolayısıyla bu oranın mutlaka yükseltilmesi gerekmektedir. Kaldı ki yine ekibin bir parçası olan ASM’de çalışan işçiler ise bu ek ödemeden hiçbir şekilde yararlanamayacaktır. Bu ayrımcılığı kabullenmek mümkün değildir.” (MA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version