Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Adım adım KPSS skandalı; neyin üzeri kapatılıyor?

Adım adım KPSS skandalı; neyin üzeri kapatılıyor?


HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN  

KPSS’de yaşanan soru çalma skandalı sonrası, AKP rejiminin bugüne kadar görülmeyen bir hızla hareket etmesi kafaları karıştırdı. Rezalet sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önce ÖSYM Bakanı Halis Aygün’ü görevden aldı, ardından Devlet Denetleme Kurulu’nu görevlendirdi. DDK, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık emniyete talimat verdi ve yayınevi basıldı.

Soruşturma aşamasındaki bu ‘hız’ ister istemez kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Zira olay vahim ötesi… CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’nın açıklamaları da bunu doğruluyor. Yıldırım’a göre sorun 20-30 sorunun ‘sızdırılması’yla sınırlı değil. ÖSYM’de 432 personelin yerlerinin sınavdan 1 ay kadar önce değiştirildiğini söyleyen Kaya, KPSS’ye girmeden atamalar olduğunu anlatıyor.

YA SORULAR DENEME SINAVINDA SORULMASAYDI?

Meseleye bir de farklı bir açıdan bakalım; o sorular Yediiklim Yayınevi’nin deneme sınavında (bilerek veya yanlışlıkla) yayınlanmasaydı hiç kimsenin bu ‘hırsızlıktan’ haberi dahi olmayacaktı!

KPSS’deki son skandal, devlet kurumlarındaki yozlaşmayı da gözler önüne serdi. 20’den fazla soru çalınmış ya da satılmış! Noktasına virgülüne kadar aynı ancak ÖSYM, bir kaç saat sonra, “İddialar asılsız.” şeklinde açıklama yapabiliyor! Hangi ara araştırma yaptınız da eldeki somut delillere rağmen ‘iddiaların’ asılsız olduğunu söylüyorsunuz?

BUNDAN ÖNCEKİ SINAVLARDA ÇALINMADIĞININ GARANTİSİ VAR MI?

Sorulması gereken çok fazla soru var:

ADIM ADIM SKANDAL

2022-KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı’na ilişkin sosyal medyada ortaya atılan iddialar bir anda ülke gündemine oturdu. Buna göre sınav kitapçığında sorulan sorulardan önemli bir kısmı (20-30 civarında) daha önce Yediiklim Yayanevi’nin deneme sınavlarında sorulmuştu. Kısaca sorular, sınav öncesinde sızdırılmıştı.

NOKTASINA VİRGÜLÜN KADAR AYNI

Eğitim Gücü Sendikası; ÖSYM ve YÖK hakkında suç duyurusunda bulundu. Zira KPSS’de sorulan sorularla, yayınevinin deneme sınavlarında sorulan sorular noktasına/virgülüne kadar aynıydı. Sendika Başkanı Oğuz Özat, “İki gündür araştırıp bakıyoruz. Kurumda çalışan bir öğretmen notlar vasıtasıyla öğrencilere resmen cevapları dağıtmış. Şıklara, noktasına virgülüne kadar aynı.” ifadelerini kullandı.

ÖSYM: İDDİALAR ASILSIZ

Somut delillere rağmen ÖSYM iddiaları yalanladı. İddiaların ortaya atılmasından saatler sonra ÖSYM’den yapılan açıklamada, “Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır.” denildi.

YAYINEVİ: KESİNLİKLE TESADÜF!

TELE1’den Barış Önal’a konuşan Yediiklim Yayınevi yetkilileri ise “Bir iki soru aynı diye algı yapmaya gerek yok. Başka yayın evleri de tutturuyor. Bizde bir iki tane soru aynı çıkmış olabilir. Kesinlikle bir tesadüf.” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN, DDK’YI GÖREVLENDİRDİ

ÖSYM’nin açıklamasından bir kaç saat sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Devlet Denetleme Kurulu’nu görevlendirdiği ortaya çıktı. Erdoğan ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır. Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz.” dedi.

ÖSYM BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

ÖSYM Başkanı Halis Aygün, Resmi Gazete yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile gece yarısı görevden alındı. ÖSYM başkanlığına Bayram Ali Ersoy atandı.

HAZIRLIKLAR 1 AY ÖNCE BAŞLAMIŞ

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, KPSS’de yaşanan soru çalma skandalıyla ilgili çok daha vahim iddialarda bulundu. Kaya’nın anlatımlarına göre mesele sadece 20-30 sorunun sızdırılması ya da çalınmasıyla sınırlı değildi. Cumhuriyet TV’ye konuşan Kaya, KPSS’ye girmeden bile işe alınanlar olduğunu söyledi. ÖSYM’de 432 personelin sınavdan 1 ay kadar önce yerlerinin değiştirildiğini anlattı. Kaya, “Yani 1 ay önce hazırlıklar başlamış. Daha sonra yerleştirme işi tamamlandıktan sonra bu yayın eviyle bu işi yapmışlar.” dedi.

YAYINEVİNE OPERASYON

Devlet Denetleme Kurulu (DDK), 2022 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) lisans oturumundaki bazı soruların, bir yayınevinin sorularıyla aynı olmasına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurusu üzerine soruşturma başlattı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince, Yediiklim Yayınevine yönelik operasyon düzenlendi. Ankara’da yayınevine ait 2 adreste arama başlatıldı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version