Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Abluka ve gözaltılara rağmen eylem: Soylu’nun polisleri suç işliyor


İSTANBUL – İstanbul’daki Adalet Nöbeti eyleminde polisler, aralarında HDP İl Eşbaşkanı İlknur Birol’unda olduğu 10 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. HDP Milletvekili Oya Ersoy, “Burada tek bir suç vardır. O suçu da Soylu’nun polisi işlemektedir” dedi. 

 

İstanbul’da hasta ve infazları yakılan tutukluların yakınları, Adalet Nöbeti eylemlerinin 23’üncüsü için Mecidiyeköy Meydanı’nda buluştu. Silivri 3 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olan Yakup Akman’ın annesi Fince Akman, Ümraniye L Tipi Kapalı Cezaevi’nde ağır hasta tutuklu olan Selim Çiftçi’nin ablası Cemile Çiftçi de bu haftaki eyleme katıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Oya Ersoy,  Züleyha Gülüm ve Ali Kenanoğlu, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Cumartesi Anneleri, HDP Kadın Meclisi, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER), Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) üyeleri ile çok sayıda kişi de eyleme destek verdi. 

 

GÜLÜM: CEZAEVLERİ ‘ZULÜM EVİNE’ DÖNDÜ

 

Eylemin yapıldığı meydan çevik kuvvet polisleri tarafından gözaltı araçlarıyla ablukaya alındı. Geçmiş haftalarda Cemile Karakaş’a taciz ve işkenceyle gündeme gelen İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nde Güvenlik Şube Müdürü olan Muhammed Hanifi Zengin’in de meydanda olması dikkati çekti. 

 

Aileler, açıklamanın yapılacağı yere kadar yürümek istedi. Ancak polisler aileleri ablukaya aldı. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, “Cezaevlerinde insanlar katlediliyor. Cezaevleri zulüm evine döndü. Son süreçte 47 mahpus yaşamını yitirdi. ‘Yaşam yok olmasın’ diye yaptığımız açıklama engelleniyor. bunu kabul etmiyoruz. Çocuklar katledilmesin, cezaevinde tutularak ölüme gönderilmesin” dedi.

 

‘AYIPTIR, UTANIN’

 

Abluka içerisinden seslenen tutsak yakını Fince Akman, “Biz anneyiz, bize niye böyle yapıyorsunuz. Çocuklarımızın tabutu çıkmasın istiyoruz. Ama siz tabut çıksın istiyorsunuz. Çocuklarımıza sahip çıkmayalım istiyorsunuz. Bu ayıptır, utanın” sözleriyle ablukaya tepki gösterdi.

 

 ‘BİZİ SUSTURAMAZSINIZ’

 

“Barikatları hırsızlara, çetelere, çocuk tecavüzcülerine kurun” sözleriyle tepkisini dile getiren HDP üyesi Zübeyde İnce ise, “Anneler çocukların hakkını arıyor. Hak aramak, basın açıklaması yapmak suç değil. Bizi canımızdan bıktırdınız ne istiyorsunuz bu halktan? Bizi susturamazsınız. Zindanlarda gençler ölüyor. Durdurun bu zulmü. Yeter yeter yeter” diye konuştu. Annelere desteğe gelen Cumartesi Annesi Hanifi Yıldız da, “Bu adaleti sağlayacaksınız” diyerek, polislere tepki gösterdi. Polisler, ailelere saldırarak, bazı kişileri gözaltına aldı. 

 

‘SES ÇIKARMA’ ÇAĞRISI

 

Sonrasında açıklama yapan HDP Milletvekili Gülüm, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini kamuoyuna duyurmak isteyen annelerin “güvenlik” adı altına engellendiğini belirtti. Gülüm, cezaevlerinde yaşanan ölümlere işaret ederek, “En son bir mahpusun ayakkabı bağıyla kendini astığını iddia ettiler. İntihar diye kamuoyuna sunulan şeylerin aslında ya bir cinayete kurban gittiklerini ya intihara sürüklendiklerini biliyoruz. Demokratik olmayan kuralları deşifre olmasın istiyorlar” ifadelerini kullandı. 

  

Toplumun susturulmaya çalışıldığına dikkati çeken Gülüm, buna karşı “ses çıkarma” çağrısı yaptı. Gülüm, “Kimsenin bu antidemokratik uygulamalardan azade durma durumu olmayacak. Hepimizin başına bu ülkede her zaman bir şey gelebilir. Can güvenliğiniz, hayat hakkınız yok. Dolayısıyla da bu zulüm düzenine bu antidemokratik sisteme hayır deme zamanıdır. Herkesi ailelerin yanında olmaya çağırıyoruz” diye belirtti.

 

‘SUÇU SOYLU’NUN POLİSİ İŞLEMEKTE’

 

Annelerin çığlığın kesilmeye çalışıldığını söyleyen HDP Milletvekili Oya Ersoy, annelerin ve insan hakları savunucularının sesinin baskılara rağmen kesilemeyeceğini belirtti. Ersoy, “Burada tek bir suç vardır. O suçu da bizzat Soylu’nun polisi işlemektedir. Hak aramanın önüne geçmek bir suçtur. Bu hukuksuzluk düzenidir. Bu düzen değişecek ve hepsi yargılanacaklar” dedi.

 

HDP’Lİ EŞBAŞKAN GÖZALTINA ALINDI 

 

Açıklama sırasında polis, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol’u gözaltına almaya çalıştı. Birol, duruma tepki gösterdi. Kitleyi ablukaya alan polisler, tepkilere ve itirazlara rağmen Birol’u gözaltına aldı. Açıklamada, tutuklu yakınları Fince Akman, Cemile Çiftçi, ANYAKAY-DER Eş Başkanı Evin Genç, HDP’li Zübeyde İnce, Cumartesi Annesi Hanifi Yıldız’ın da aralarında olduğu toplam 10 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

 

Eylem, kitlenin dağılması sonrası sona erdi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version