ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez Türkiye’nin Rusya’dan bir parti daha S-400 alacağına ilişkin Rus haber ajansında çıkan haberlere tepki gösterdi. Menendez “Türkiye’nin Rus savunma sektörüyle ilişkilerinin genişlemesi büyük bir hata olur” dedi.
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, Rus haber ajansında S-400 hava savunma sisteminin ikinci partisi için sözleşme imzalandığına ilişkin çıkan haberler konusunda yazılı bir açıklama yaptı.
Demokrat Senatör Menendez, “Türkiye’nin Rusya’dan bir başka S-400 füze savunma sistemi satın almayı değerlendirdiği haberleri konusunda son derece endişeliyim” diyerek, bunun Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası’nın (CAATSA) açık bir ihlali olacağını vurguladı.
Menendez, “Rusya Ukrayna’yı zalim ve yasa dışı şekilde işgal etmeye devam ederken Türkiye’nin Vladimir Putin gibi bir savaş suçlusuyla askeri işbirliğini tamamen reddederek, NATO’ya, bölgesel barış ve güvenliğe yönelik taahhüdünü güçlü şekilde gösterme sorumluluğu ve fırsatı var” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’nin rotasını değiştireceğini umuyorum”
Senatör Menendez, “Yunanistan’ın hava sahasında düşmanca ihlallerin devam etmesi ve İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyeliklerinin geciktirilmesinin gölgesinde, Türkiye’nin rotasını değiştirmesini ve bölgede yapıcı bir ortak olarak savunma ittifakına karşı sorumluluklarını yerine getirmesini umuyorum” dedi.
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, “Amerika net olmalı. Türkiye’nin Rus savunma sektörüyle ilişkilerinin genişlemesi Avrupa’da NATO müttefiklerimiz ve ortaklarımızın güvenliğini tehlikeye atacak büyük bir hata olur” ifadelerini kullandı.
“Ülkelerin Rus savunma sektörüyle iş yapmaktan kaçınmaları hayati önem taşıyor”
Konu ABD Dışişleri Bakanlığı’nın dünkü günlük basın toplantısında da gündeme geldi.
Sözcü Ned Price, haberlerin Rus TASS haber ajansında yer aldığına dikkat çekerek, bu konuyla ilgili yeni gelişmelerden haberdar olmadıklarını söylemişti.
Price, “Türkiye’nin S-400 satın alması konusundaki duruşumuz biliniyor. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı zalim ve haksız savaşı bazı açılardan hiç olmadığı kadar tüm ülkelerin Rusya’nın savunma sektörüyle iş yapmaktan kaçınmalarını hayati hale getirdi” diyerek bu ülkelerin yaptırım riskiyle karşı karşıya kalacağının altını çizmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye’nin ikinci parti S-400 sürecini ilerletmesinin F-16 konusunda hesapları değiştirip değiştirmeyeceği sorusunu, “Ne olacağını bekleyip göreceğiz. Ancak bu konuda yeni bir gelişme olduğundan haberdar değiliz. Planlarıyla ilgili açıklama için sizi Türk yetkililere yönlendiririz” diye yanıtlamıştı.
Rus haber ajansında böyle bir haberin yer alması, Amerika ve Türkiye arasında F-16 savaş uçağı alımı ve modernizasyonu konusunda teknik görüşmelerin dördüncüsünün Washington’da yapıldığı bir döneme rastladı.
Savunma Sanayi Başkanlığı ise Rus haber ajansında yer alan haberden yaklaşık beş saat sonra yaptığı iki cümlelik açıklamasında, ‘‘Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir’’ ifadelerini kullanmıştı.