Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD: Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi Tayvan’a giderse, Çin ziyareti krize çevirmemeli

ABD: Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi Tayvan'a giderse, Çin ziyareti krize çevirmemeli


Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesi halinde, Çin’in “askeri provokasyonlarda” bulunabileceğini ve gövde gösterisi yapabileceğini söyledi.

Kirby, Çin’in bu durumda Tayvan yakınlarında füzeler atabileceğini ya da hava veya deniz kuvvetlerinin kapsamlı faaliyetlerde bulunabileceğini belirtti.

 

“ABD Temsilciler Başkanı’nın istediği yere gitme hakkı var” diyen Kirby, Çin’i, Pelosi’nin olası ziyaretini “krize çevirmemesi” yolunda uyardı.

 

ABD medyası, Asya turu kapsamında Malezya’ya giden Pelosi’nin bu akşam Tayvan’ın başkenti Taipei’yui ziyaret etmeyi planladığını bildirdi. Ancak henüz bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı.

 

Reuters haber ajansı, Çin savaş uçaklarının bu sabah Tayvan Boğazı’ndaki sınır hattı yakınında görüldüklerini, bölgede birkaç Çin savaş gemisinin de bulunduğunu bildirdi.

 

Çin daha önce Pelosi’nin ziyaretinin “ciddi sonuçları olacağı” uyarısında bulunmuş, Tayvan Boğazı’nda bir dizi askeri tatbikat yapacağını ilan etmişti.

 

Çin’in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Zhang Hun, “Pelosi’nin ziyareti çok tehlikeli, çok kışkırtıcı olur. ABD ziyareti gerçekleştirmekte ısrar ederse, Çin egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü korumak için sağlam ve güçlü önlemler alacaktır” demişti.

 

Çin Tayvan’ı ayrı bir ülke olarak tanımıyor ve parçası olarak görüyor.

 

Tayvan’ı 25 yıldır Amerikalı üst düzey bir yetkili ziyaret etmiyor.

 

Pelosi’nin Asya turu resmi olarak Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya’yı kapsıyor.

 

ABD, Tayvan’ın bağımsızlığına da Çin’in adayı zorla ele geçirmesine de karşı çıkıyor ancak öte yandan Tayvan hükümeti ile gayriresmi ilişkilerini sürdürüyor.

 

Pelosi neden Tayvan’a gitmek istiyor?

 

ABD kamuoyunda ve Kongre’de Tayvan’a güçlü bir destek var.

 

35 yıldan uzun süredir Kongre’de yer alan Pelosi, Çin’e eleştirel tavırlarıyla biliniyor.

 

Bugüne kadar Pekin’in insan haklarını çiğnemesini eleştirdi, demokrasi yanlısı protestocularla buluştu, 1989’daki katliamı anmak için Tiananmen Meydanı’nı ziyaret etti.

 

Pelosi’nin planı adayı Nisan ayında ziyaret etmekti. Fakat Covid testi pozitif çıkınca bu ziyareti ertelemek zorunda kaldı.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version