Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD, ‘John Bolton’a suikast planlandı’ dedi; İran yalanladı

ABD, ‘John Bolton’a suikast planlandı’ dedi; İran yalanladı


ENSAR NUR | TR724 STRAZBURG

ABD Adalet Bakanlığı savcıları, İran Devrim Muhafızları adına çalışan bir ajanın Trump dönemi Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’a suikast planladığını iddia etti.

Suikastın, Ocak 2020’da İranlı komutan Kasım Süleymani’nin Irak’ta öldürülmesine misilleme olarak düşünüldüğü belirtiliyor. İran iddiaları sert bir dille yalanladı.

Adalet Bakanlığı, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun bir üyesini Başkan Donald Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı olarak görev yapan John Bolton’a suikast düzenlemeyi planlamakla suçladı. Planın İran rejiminin önemli isimlerinden Kudüs gücü komutanı Kasım Süleymani’nin intikamı olduğuna dikkat çekiliyor.

Plan eğer gerçekleştirilmiş olsaydı Tahran’ın ABD’deki en büyük karşıtlarından olan Bolton’un ortadan kaldırılmasıyla sonuçlanacaktı. Suikast planının ortaya çıkması Tahran’ın nükleer programı konusundaki müzakerelerin kritik bir anında ABD ile İran arasında zaten sallantıda olan ilişkiyi daha da sarstı.

Plan, nihayetinde suikastçı kılığına giren gizli bir federal muhbir tarafından engellendi. Ancak mahkeme belgeleri, uygulamada olmasa bile planlamada tüyler ürpertici bir karmaşıklık düzeyine işaret ediyor: Tahran’daki bir Devrim Muhafızları ajanı, Bolton’un günlük programı hakkında açık kaynaklar aracılığıyla bilinmesi mümkün olmayan ayrıntıları suikastçiye iletti.

Suikast iddialarının ortaya çıkmasının ardından John Bolton oldukça sert bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “şu an kamusal olarak çok bir şey söylemek mümkün olmasa da su götürmez bir nokta var: İran’ın yöneticileri yalancı, terörist ve ABD düşmanıdır. Onların radikal, Amerikan karşıtı hedefleri değişmedi, verdikleri sözlerin hiçbir değeri yok ve dünyaya olan tehditleri gittikçe artıyor” ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani ise Amerikalı yetkilileri temelsiz suçlamalar yapmakla eleştirdi. “İddialar hiçbir belgeye ya da makul delile dayanmıyor” dedi.

Suikast planının İran’ın ABD’de üst düzey yetkililere karşı düzenlediği ilk komplo olmadığına dikkat çeken ABD’li yetkililer, tehdidin sürekli olduğunu belirtti.

2011 yılında, Başkan Barack Obama İran’la nükleer programı konusunda gizli müzakerelere başlamaya hazırlanırken, Adalet Bakanlığı İran muhafız birliklerinin elit ve gizli bir kanadı olan Kudüs Gücü’nün, Georgetown’ın lüks restoranlarından Cafe Milano’da bir bomba patlatarak Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisine suikast planladığını iddia etmişti.

Duruşmalar sonucunda, Manssor Arbabsiar komplo kurma ve kiralık katil olma suçlamalarını kabul etmiş, 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version