Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

11 yıldır Besta’da ‘güvenlikli’ gün bulunamadı


ŞIRNAK – Besta Bölgesi’nde bulunan Hosyan köyü ve bağlı mezralarında tapu tescili, 11 yıldır “güvenlikli” gün bulunamadığı gerekçesiyle yapılmıyor. Tapuları verilmeyen köylüler mağdur ediliyor. 

 

Şırnak ve Siirt arasında kalan Besta Bölgesi’nde 2 yılı aşkın süredir askerler gözetiminde korucular eliyle ağaç katliamı yapılıyor. Ağaç kesiminin olduğu bölgelerde özel mülkü olan yurttaşlar bölgeye gitmek istediğinde “güvenlik” gerekçesiyle engelleniyor. Bugüne kadar birçok aile, kendi özel mülklerinde devam eden ağaç kıyımının durdurulması için savcılıklara suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda bulunan mülk sahiplerinden biri de Bahattin Alkiş. Alkiş, avukatı Şırnak Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Eşsözcüsü Fadıl Tay aracılığıyla Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı ve Siirt Pervari Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 

 

SUÇ DUYURUSU

 

Suç duyurusunda, “Şırnak’a bağlı Xirbê Besta (Dedeören) köyü ve Özaytep mevkiinde bulunan 60 bin dönüm taşınmaz üzerindeki ormanlık alanda ve Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Hosyan (Doğan) köyünün Herikan mezrası bölgesinde bulunan 110 bin dönümlük civarındaki taşınmaz üzerinde bulunan alanda muhtelif kişiler tarafından orman kesiminin yapıldığı tespit edilmiştir” denildi. 

 

Alkiş ve akrabaları Besta Bölgesi içerisinde bulunan Hosyan (Doğan) köyü ve bağlı mezralarda bulunan arazilerinde tapu tescili yapmak için 11 yıldır “güvenlikli” gün bekliyor. 

 

2011’de Pervari Kadastro Mahkemesi’nde açılan dava “güvenlik” gerekçesiyle sonuçlanmadı. Hosyan köyü ve bağlı mezralarında 11 yıldır “güvenlikli” gün olmadığı için savcılık tarafından Tapu tescili ve keşif yapılamadığından köylüler mağdur edilerek, tapuları verilmiyor.

 

ORMANLAR YOK EDİLİYOR

 

28 Haziran’da Pervari Kadastro Mahkemesi’nde yapılan duruşmada mahkeme heyeti, Pervari İlçe Jandarma Komutanlığı ve Doğan Jandarma Karakol Komutanlığı’na yazı gönderdi. Her iki komutanlığının denetiminde olan Hosyan’da “güvenlikli” günlerin araştırılması istendi. İlgili yazıda şu ifadeler yer aldı: “Pervari İlçe Jandarma Komutanlığı ve Doğan Jandarma Karakol Komutanlığı’nın sorumluluk bölgesinde yapılması planlanan keşif faaliyeti ile ilgili ‘güvenlikli’ günlerin araştırılması istenilmiştir.” Savcılığın bölgede gerekli işlemleri yapabilmesi için Jandarma tam 11 yıldır “güvenlikli” gün sağlamasını bekliyor. Duruma tepki gösteren mülk sahibi Bahattin Alkiş, bölgede ormanların yok edildiğine dikkat çekerek, “Bize güvenlik yok ama ağaç kesimine var” dedi. 

 

AYNI GEREKÇEYLE ERTELENİYOR

 

Alkiş, özel mülklerinde 2 yıldır ağaç kesiminin olduğunu anımsatarak, aynı bölgeye gitmek istediklerinde ise güvenliğin olmadığı gerekçesiyle girişlerinin engellendiğini söyledi. Alkiş, köylerinin ve arazilerinin Şırnak, Van ve Siirt üçgeni ile Besta Bölgesi’nde bulunduğunu belirterek, “Köyümüz Pervari’ye bağlı Hosyan köyüdür. Güvenlikten dolayı köyümüz 40 yıldır boşaltılmış. 11 yıldır tapu tescili için davalar sürüyor. Pervari Kadastro Mahkemesi 2011 yılından beri ‘güvenlik’ gerekçesiyle keşif yapılmasını reddediyor. Ama aynı bölgede ağaç kesimi yapıyorlar. Ağaç kesimine karşı da şikayetlerde bulunduk. Çünkü orası bizim özel mülkiyet alanımız. Biz doğamızın yok edilmesini istemiyoruz” dedi. 

 

DAVA SÜRÜYOR

 

Bölgenin kendilerine kapalı olduğunu ancak ağaç kesimine açık olduğuna işaret eden Alkiş, “Bölgede ‘güvenlik’ sorunu olduğu gerekçesiyle mahkeme heyeti keşif için oraya gidemiyor. Ama aynı bölge ranta açık. Bu büyük bir çelişkidir. Bu çelişkilerin ortadan kalkması için barodan ve bölge kurumlarından oluşan bir heyetin oraya gidip incelemelerde bulunması gerekir. Biz verdiğimiz dilekçelerle mülkimizde ki ağaç kesimini de durdurttuk” diye konuştu. 

 

‘MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

 

Hukuki mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini ifade eden Alkiş, sözlerini şöyle sürdürdü: “2011 yılından beri bir ‘güvenli gün’ bulunmadı ki heyet oraya gitsin. 11 yıllık süreçte mahkeme gitmek istese de bölge karakoluna gönderdiği dilekçelerde karakola, ‘güvenli mi?’ diye soruyor. Karakol ise, her defasında ‘burada güvenlik yok ve mahkeme gelip kadastro tespiti yapamaz’ diyor. Bize ‘güvenlik’ yok ama ağaç kesimi için güvenlik var. Biz bunu kabul etmiyoruz ve sonuna kadar da hukuki mücadelemizi vereceğiz.” 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version