Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Vaka sayılarının yükselmesiyle aile sağlığı merkezlerinde yoğunluk arttı

Vaka sayılarının yükselmesiyle aile sağlığı merkezlerinde yoğunluk arttı


Sağlık Bakanlığı, haftalık Covid-19 verilerine göre 11-17 Temmuz haftasında 226 bin 532 kişi Covid-19’a yakalandı. Bir hafta içerisinde korona nedeniyle 96 kişi yaşamını yitirdi.

İLGİLİ HABER

Koronavirüs’te haftalık vaka sayısı 226 bin 532 oldu

Sağlık Bakanlığı’nın haftalık Covid-19 tablosuna göre, 11-17 Temmuz arasında vaka sayısı 226 bin 532 oldu, 96 kişi virüs nedeniyle öldü; 124 bin 732 kişinin karantina ve tedavisi sona erdi.

Vaka sayılarının artmasıyla aile sağlığı merkezlerindeki (ASM) yoğunlukların da arttı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Kemal Noyan, salgının ilk döneminde kronik hastalara ilaçlarını eczanelerden reçetesiz almaları için verilen raporların haziran itibarıyla bittiğini belirtti.

‘HEKİMLİK HİZMETLERİNE AYRILACAK VAKİT VE İŞ GÜCÜNDE KAYIP OLUŞTURDU’

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre rapor süresi biten hastanın reçete yazdırmaya ASM’lere gittiğini ifade eden Noyan, konuya ilişkin SGK’ye yazı yazdı. ASM’lerde şu anda hem aşılama uygulaması hem hasta takibi hem de reçete yazımı gibi pek çok hizmet verildiğini söyleyen Noyan, “Rapor uygulamasının sonlandırılmış olması yoğunluğu ciddi derecede artırdı. Vatandaşın raporlu ilaçlarını kolayca temin etmesi yerine yeniden yazdırması mecburiyeti, sağlık merkezlerinde tanı, tedavi ve koruyucu hekimlik hizmetlerine ayrılacak vakit ve iş gücünde kayıp oluşturdu” dedi.

‘REÇETE İHTİYACI DUYMAKSIZIN TEMİN ETMESİ İÇİN GEREĞİNİ ARZ EDERİZ’

Reçete için gelenlerin sayısının artmasıyla, randevuları düzenlemenin zorlaştığını belirten Noyan, “Vaka sayısının arttığı bu dönemde 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan vatandaşların ilaç temini için hem sağlık merkezlerine hem de eczanelere sık başvuru yapmaları, bulaş riskini artıracak. Son altı ayda içerisinde kronik hastalığı için reçete edilmiş ilaçları kullanan hastaların, her seferinde 90 günlük tedaviyi içeren miktarda ve bir önceki reçetede yazan doz miktarı kadar ilacı, sağlık kuruluşlarına gitmeden ve reçete ihtiyacı duymaksızın temin etmesi için gereğini arz ederiz” çağrısını yaptı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version