Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ukrayna tahılı taşımakla suçlanan Rus gemisi Karasu’dan ayrıldı, Ukrayna “kabul edilemez” diyerek tepki gösterdi

Ukrayna tahılı taşımakla suçlanan Rus gemisi Karasu'dan ayrıldı, Ukrayna "kabul edilemez" diyerek tepki gösterdi


Ukrayna’nın Berdyansk kentinden hareket ettikten sonra hafta sonunda Türkiye’nin Karasu Limanı açıklarında durdurulan ve 7 bin ton tahıl taşıdığından şüphelenilen Rus gemisinin Karasu Limanı’ndan ayrıldığı belirtiliyor.

Zhibek Zholy isimli geminin Karasu’yu terk ettiği Refinitiv gemi takip sitesinden de görülebiliyor.

 

Bu sabah Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

 

Görüşmenin ardından Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, geminin Karasu’dan ayrılmasını “Kabul edilemez bir durum” olarak değerlendirdi ve Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi’nin bakanlığa çağrılacağını duyurdu.

 

Bakanlık sözcüsü Oleg Nikolenko, Twitter hesabından “Ukrayna’dan çalınan tahıllarla dolu olan Rusya’nın Zhibek Zholy gemisinin, Türkiye’ye kanıtlar sunulduğu halde Karasu limanından ayrılmasına izin verilmesini esefle karşılıyoruz. Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Ukrayna’nın Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak bu kabul edilemez durum açıkça bildirilecek.” paylaşımı yaptı.

 

Rusya’yı işgal ettiği bölgelerdeki tahılları çalmakla suçlayan Ukrayna, Türkiye’nin söz konusu gemiye el koymasını talep etmişti.

 

Reuters’ın haberine göre, Ukrayna’daki savcılar, 13 Haziran’da çalıntı buğday suçlamasıyla Türkiye’ye üç gemi hakkında harekete geçme çağrısı yaptı.

 

Bu suçlamaların merkezinde Zhibek Zholy gemisi bulunuyor.

 

Cumhurbaşkanlığı danışmanı İlnur Çevik, BBC’ye yaptığı açıklamada, tahılların çalındığının ispat edilmesi durumunda Ankara’nın da buna göre hareket edeceğini belirtmişti.

 

Çevik, “Bu durumda tahıla el konur ve Ukrayna adına dünya pazarlarında satışa sunulur,” diye konuşmuştu.

 

Kremlin’in “oyunun kurallarını çok iyi bildiğini” ifade eden İlnur Çevik, “Eğer kendilerine ait olmayan bir şeyi dışarı kaçırmaya çalışıyorlarsa, gayet iyi biliyorlar ki buna el konulacaktır,” demiş ve sözlerini şöyle sürdürmüştü:

 

“Kremlin Türk boğazlarını kendilerine kapattığımızın farkında. Rus donanması ne içeri girebilir ne dışarı çıkabilir. Dolayısıyla Batı ittifakı adına biz üzerimize düşeni yaptık.

 

“Ancak öte yandan, biz Ruslarla iletişim kanallarımızı da açık tutmak istiyoruz. Biz Ruslarla komşuyuz. Süregiden bir ilişkimiz var. Bütün köprüleri yakmak istemiyoruz. O nedenle de dengeli bir tutum izliyoruz.”

 

Zhibek Zholy isimli Rus bandıralı gemi, Ukrayna’nın Berdyansk kentinden yola çıkmıştı, ancak taşıdığı tahılın nereden geldiği halen bilinmiyor.

 

Geminin kentten ayrılışı, Rusya’nın işgal altındaki Zaporizhzhia bölgesine atadığı vali Yevhen Balytskyi tarafından Telegram üzerinden duyurulmuştu.

 

Balytskyi 7 bin ton tahılın “dost ülkelere” doğru yola çıktığını açıklamış, limanın etrafındaki deniz mayınlarının temizlendiğini ilan etmiş ve “geminin güvenliğinin Rusya’nın Karadeniz Donanması tarafından sağlanacağını” belirtmişti.

 

Rusya işgal altındaki Ukrayna topraklarında bulunan tahılı “çaldığı” iddialarını reddediyor. Ancak son dönemde dost ülkelere ihracat ihtimalinden söz etmeye başlamış durumda.

 

Kremlin Zhibek Zholy isimli gemiyle de kontrollerindeki bir bölgeden normal bir ihracat yapıldığını savunuyor.

 

Kiev ise adli inceleme ile bu tahılların çalınmış olduğunun kanıtlanabileceğini öne sürüyor.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version