Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tunç Soyer’den bakanlığa asbestli gemi çağrısı: Dava sürecini başlatıyoruz, o gemiyi durdurun

Tunç Soyer’den bakanlığa asbestli gemi çağrısı: Dava sürecini başlatıyoruz, o gemiyi durdurun


Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlı dev savaş gemisinin, İzmir Aliağa’da planlanan söküm işlemine tepkiler büyüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Gemi ile ilgili bakanlığın yaptığı açıklamalar güven vermiyor. Çevreyi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan korumak çok üzücü bir tablo. Bakanlığı sağduyuya, basirete, çevre duyarlılığına davet ediyoruz.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Nae Sao Paulo gemisinin Aliağa’da söküm işlemine onay vermişti. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası dev savaş gemisinin kente gelmesine karşı çıkmak amacıyla İzmir Mimarlık Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı.

‘BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI GÜVEN VERMİYOR’

Tunç Soyer, “Bu hikayenin iki başlığı var. Birincisi geminin kendisi, diğeri de Aliağa’daki söküm tesisleri… Gemi ile ilgili bakanlığın yaptığı açıklamalar güven vermiyor: ‘Gemiyi gezdiririz, geldiğinde herkes görsün’. Geminin tehlikeli atık envanterini çıkaran firma, girilemeyen yerler olduğunu söylüyor. Biz neyi göreceğiz? Geminin ikizi Hindistan tarafından kabul edilmedi. Hindistan’ın geri gönderdiği gemiyi biz neden, nasıl alıyoruz? Onur kırıcı bir durum. Hindistan’ın kovaladığı, geri gönderdiği gemiyi biz neden alıyoruz, nasıl alıyoruz? Güven vermeyen, şaibeli ve kafa karıştıran bir açıklama ile süreç yürüyor.” dedi.

ÇEVREYİ ÇEVRE BANALIĞI’NDAN KORUMAK ÇOK ÜZÜCÜ

Bakanlığın kararının yanlış olduğunu ifade eden Soyer, “Bakanlığı sağduyuya, basirete, çevre duyarlılığına davet ediyoruz. Bu kentin, bu memleketin çevresine, doğasına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bizimle birlikte aynı kaygıyı taşımaya davet ediyoruz. Biz şeffaf, İzmirlinin rahatlıkla göreceği, kabul edeceği ve içine sineceği bir süreç izlenmesini istiyoruz. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Ben bu şehrin bir vatandaşı olarak kişisel dava sürecini de başlatmayı düşünüyorum. Tüm İzmirlileri de bu dava sürecine katılmaya davet ediyorum.” diye konuştu.

BİR SİVİL İTAATSİZLİĞE İHTİYAÇ VAR

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel ise hukuk yoluyla beraber sivil itaatsizliğe de ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Çünkü görüyoruz ki limana yanaşan, orada bir kez demir atan gemi sökülüyor. Sökülmesin istiyorsak bu kez daha kararlı, daha büyük bir mücadeleye ihtiyaç var. Bir sivil itaatsizliğe ihtiyaç var. Bu yalnızca İzmir’in sorunu değil.” dedi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version