Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TBB’den AİHM kararı hakkında açıklama


ANKARA – AİHM’nin Osman Kavala hakkında verdiği karara dair açıklama yapan TBB, yapılması gerekenin Kavala’nın serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.

 

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala kararı hakkında yazılı açıklama yaptı.

 

Açıklamada, AİHM’n Kavala hakkında verdiği ihlal kararına ilişkin şu bilgiler yer aldı: “Osman Kavala’nın tutuklanmasının, suç işlendiğine dair bir kuşku doğuracak verilere dayanmadığından Sözleşme’nin 5/1 maddesi ile Anayasa Mahkemesi’nin Kavala başvurusunu gereken süratle incelemediği için 5/4 maddesinin ve yine tutuklamanın aynı zamanda Türkiye’deki insan hakları savunucularını susturmak gibi bir siyasal amacı olduğu saptandığından 18. maddesinin ihlal edildiğine karar vermiş ve Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını talep etmişti. Kararı uygulamakla sorumlu Bakanlar Komitesi de Kavala’nın serbest bırakılmasını ve AİHM kararının uygulanmasını öngören birçok karar kabul etmiş, ancak bütün bu kararlara rağmen tahliye kararı verilmeyip AİHM kararının uygulanmaması üzerine Bakanlar Komitesi, ‘ihlal prosedürünü’ başlatmış ve kararı AİHM’e göndermişti.”

 

‘YAPILMASI GEREKEN ESKİ HALİN İADESİ’

 

Süreç devam ederken Kavala hakkında İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiği ifade edilen açıklamada, “Burada dikkati çeken nokta, AİHM’in 2019 yılındaki kararıyla Kavala’nın suç işlediğine dair makul bir kuşku bile oluşturmadığı sonucuna vardığı olgularla, müebbet hapis cezasına yol açan olguların aynı olması ve hiçbir yeni kanıtın bulunmamasıdır. AİHM’in 11 Temmuz 2022 tarihinde açıklanan kararı kesindir. Şimdi yapılması gereken, AİHM kararlarının uygulanarak Osman Kavala’nın serbest bırakılması ve eski halin iadesidir. Eski halin iadesinden anlaşılması gereken, atılı suçların kayıttan silinmesi ve buna ilişkin mahkeme kararlarının bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasıdır” ifadeleri yer aldı.

 

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ

 

AİHM kararının uygulanmasının Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden (AİHS) doğan bir yükümlülük olduğu kadar hukuk devleti olmanın da gereği olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Türkiye’nin AİHM yeni kararını uygulamamakta ısrar etmesi, Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden ihracına kadar uzanan yaptırımlar uygulamasına yol açacaktır. Türkiye Barolar Birliği olarak AİHM kararının derhal uygulanmasını; hukukun üstünlüğü ilkesinin, Anayasa’nın 90/5 maddesinin ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46/1 ile 19. maddelerinden doğan taahhütlerimizin gereği olarak gördüğümüzü belirtiriz” diye kaydedildi.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version