Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sri Lanka’da 6 milyonu aşkın kişi, gıda güvensizliği yaşıyor

Sri Lanka’da 6 milyonu aşkın kişi, gıda güvensizliği yaşıyor


Dünya Gıda Programı (WFP), ekonomik kriz protestolarının sürdüğü, gıda ve yakıt yokluğunun yaşandığı Güney Asya ülkesi Sri Lanka’da 6 milyondan fazla kişinin gıda güvenliğinin olmadığını bildirdi.

Buna göre, 6,3 milyon nüfuslu ülkedeki yurttaşların yüzde 28’i, yani 6,3 milyon kişi gıda güvensizliği ile karşı karşıya.

“Ülkedeki kriz devam ettikçe durumun daha da kötüleşeceğini” aktaran WFP, raporunda en az 65 bin 600 Sri Lankalı yurttaşın “ciddi gıda sıkıntısı” yaşadığını, 5,3 milyonun ise öğün atlamak zorunda kaldığını kaydetti.

WFP raporuna göre, 2022’de 3,4 milyon kişiye ulaşmayı amaçlayan WFP’nin bunun için acilen 63 milyon ABD dolarına ihtiyacı var.

WFP raporu ayrıca Haziran 2022’de gıda enflasyonunun yüzde 80’e ulaştığı Sri Lanka’da son üç ayda gelirlerin düştüğünü ve yaklaşık her beş haneden ikisinin gelirinin yarıya indiğini ortaya koydu.

YAKIT GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR, GIDA TÜKENİYOR

Öte yandan, ülkedeki gıda ve yakıt yokluğu da halkı zorlamaya devam ediyor. Sri Lanka Enerji Bakanı Kanchana Wijesekera, hükümetin yakıt alımı için Rusya dahil bir dizi ülke ile görüştüğünü duyurdu.

ANI News’in haberine göre, Wijesekera, “Farklı ülkelere talepte bulunduk. Bize yardımda bulunan herhangi bir ülkeyi takdir ediyoruz. Şu anda, Hindistan hükümeti bize kredi limiti sağlayan tek ülke” dedi.

Rusya ile de görüşme halinde olduklarını aktaran Sri Lanka Enerji Bakanı Wijesekera, “Rusya’da ilk görüşmeler yapıldı. İhtiyaçlarımızı bildirdik ve üzerinde çalışıyoruz. Sri Lanka’ya nasıl bir tesis yerleştirileceğini öğrenmeyi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre, ekonomik krizin kötüleştiği ülkede Kolombo’daki marketlerde yiyecekler tükenmeye başladı.

Buna göre, başkentte market raflarının çoğu boşalırken gıda ve ulaşım maliyetleri hızla arttığından başta yumurta ve ekmek olmak üzere çok sayıda günlük temel ürün ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kaldı.

NE OLMUŞTU?

Sri Lanka’da halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından Mart ayında protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Sri Lanka Başbakanlık Ofisi’nin çevresinde 9 Mayıs’ta toplanan göstericiler ile hükûmet yanlıları arasında arbede yaşanmış; bunun üzerine başkent Kolombo’da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve Sri Lanka hükûmeti, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatını vermişti.

Protestocular, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşke çevresindeki barikatları aşarak konut ve ofise girmişti. Yerleşkeye girilmesinin ardından Rajapaksa’nın oradan ayrıldığı ve güvenli bir yere götürüldüğü ileri sürüldü.

Devlet Başkanı Rajapaksa, 13 Temmuz’da istifa etmeyi kabul etti.

Protestolar ve istifa çağrıları karşısında askeri bir uçakla ülkeyi terk ederek Maldivler’e giden Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, 14 Temmuz’da bir yolcu uçağıyla Singapur’a geçti. Rajapaksa, buradan bir e-posta göndererek görevinden istifa etti.

Protestocuların istifasını istediği isimlerden Başbakan Ranil Wickremesinghe, yemin ederek geçici başkan olarak göreve başladı.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile iki polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı. 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version