Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Prof. Dr. Bekir Kocazeybek’ten Koronavirüs uyarısı: Önlem almakta geç kalınırsa sonbahara çok ciddi bir dalgayla girebiliriz

Türkiye, ‘toplumsal bağışıklık’ uygulamasını devreye soktu


Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre günlük vaka sayısı 30 bini aştı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Bekir Kocazeybek,Önlem almakta geç kalınırsa sonbahara altıncı ve çok ciddi bir dalgayla girebiliriz” dedi.

Kocazeybek, Cumhuriyet’ten Dilan Ayırkan’ın sorularını yanıtladı. 

-Koronavirüs’le mücadelede şu an durum nedir?

Koronavirüs vakalarının her hafta katlanarak arttığını görüyoruz. Cerrahpaşa’da da poliklinik başvuru sayıları 100’ün üzerine çıkmaya başladı. PCR pozitifliğimiz yüzde 30 seviyelerini gördü. Ölüm sayıları az olsa da belli ölçüde artmaya başladı. 6’ıncı dalganın ayak seslerini duyuyoruz. Özellikle Kurban Bayramı’yla artan insan hareketliliği gibi nedenlerle 2-3 hafta sonra vaka sayılarının giderek artacağını öngörüyoruz. Aşıların etkinliğinin düşmesine bağlı önümüzdeki aylarda gerek vaka sayılarını gerekse ölüm sayılarının giderek arttığını göreceğiz.

“6. dalganın pik yapabileceği konusunda endişelerimiz ciddi boyutlarda”

-Sağlık Bakanlığı’nın en son açıkladığı verilere göre günlük vaka sayısı 30 bini aştı. Katlanarak artan bu vaka sayılarına karşı ne gibi tedbirler alınmalı?

6. dalganın pik yapabileceği konusunda endişelerimiz ciddi boyutlarda. Bu dalganın sonbaharla birlikte artabileceğini öngörüyoruz. İktidarın ve bilim kurulunun maske konusunu tekrar gündeme getirmesi, mesafe konusunda uyarıların, hatırlatma dozlarının gündeme getirilmesi gerekiyor. Test şartlarının hafifletilmesi gerekiyor. Hızlı testler yaygınlaştırılmalı. Bakanlığın vaka sayılarını günlük olarak açıklaması lazım.

Aşıların etkinlikleri semptomatik vakalarda yüzde 60’lara indi. Yüzde 33 hatırlatma dozu oranının ivedilikle artırılması, aşıların yaygınlaştırılması lazım. Daha güçlü bir varyantın önümüzdeki günlerde olması halinde daha ciddi sorunlar yaşayabiliriz. Öldürücülüğü fazla, antikorları bertaraf edebilen, etkisiz hale getiren yeni bir varyantın gelmesiyle sağlık sistemi bu yükü kaldıramaz. Varyantların evrimsel dinamiğinin maalesef böyle devam edeceği görülüyor. Virüsün bu karakterini değiştiremeyeceğimize göre insanlık kendi çözümlerini bulmalı. Mesela yeni varyantlara karşı Biontech’in yeni geliştirdiği modifiye aşılar var. Bunların çalışmaları bittiğinde ivediklikle kışa doğru Türkiye’ye getirilmesi gerekiyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version