Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mazlum Kobane: ‘Suriye ordusu Türkiye sınırına yerleşti’

Mazlum Kobane: ‘Suriye ordusu Türkiye sınırına yerleşti’


Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Kobane, Suriye ordusunun Kobani, Tel Rıfat ve Minbic sınırına yerleşmesine izin verdiklerini söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki aydır Rojava’ya saldırı düzenleme tehdidinde bulunduğunu belirten Kobane, Türkiye’nin operasyonlarını ertelediğini ancak operasyondan vazgeçmediğini, fırsat bulduğunda gerçekleştireceğini söyledi.

 

Türkiye’nin operasyona gerekçe olarak “2019 yılında Rusya ile Türkiye arasında imzalanan mutabakatın uygulanmaması ve SDG’nin sınır üstünden çekilmeyerek Türkiye’nin güvenliğine yönelik tehdit oluşturduğunu” iddia ettiğini belirten Kobane, “Türkiye’nin gerekçe gösterdiği şeyler doğru değil. Biz mutabakatın gereklerini uyguladık. Ancak mutabakata uymayan Türkiye’nin kendisidir” ifadelerini kullandı.

 

2019 mutabakatına uyarak 30 km Suriye sınırından geri çekildiklerini dile getiren Kobane, “Suriye ordusunun sınırlara yerleşmesine izin verdik. Ayrıca Rusya ve Türkiye’nin bu bölgelerdeki ortak devriyeleri devam etmektedir” dedi.

 

Türkiye’nin hedeflediği bölgelerin IŞİD ile mücadele edilen bölgeler olduğuna dikkat çeken Kobane, IŞİD’lilerin tutulduğu kamplarda ve cezaevlerinde güvenlik zafiyetine neden olduğunu, IŞİD’in Hol Kampı’na saldırı hazırlığında olduğuna dair ellerinde bilgi olduğunu söyledi.

 

Türkiye’nin operasyon tehdidine karşı uluslararası toplumun tavrına ilişkin ise Kobane, “Bu saldırıların sürmesi uluslararası toplumun tavrının yeterli düzeyde etkili olmadığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

 

ABD Başkanı Joe Biden’ın tavrının olumlu olduğunu dile getiren Kobane, “Ancak saldırıları durdurmaya yetmiyor” dedi.

 

Koalisyonun tavrına ilişkin ise Kobane, “Geçtiğimiz ay Rusya ve ABD ile saldırılara ilişkin iki ayrı geniş kapsamlı toplantı yaptık. Uluslararası toplum bir tavır sahibi ancak bu Türkiye’nin saldırılarının önleneceği anlamına gelmiyor. Fırsatını bulduğunda saldıracaktır” diye konuştu.

 

Rusya’nın Türkiye’nin operasyon tehditlere karşı tavrının olumlu ve önemli olduğuna dikkat çeken Kobane, “Suriye ordusu Rusya’nın koordinasyonunda saldırı tehdidi altındaki Kobani, Minbic ve Tel Rıfat’ta yerleştirildi” dedi.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version