Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mahkemeden Tuğluk için savunma kararı


ANKARA – Kobanê Davası’nda mahkeme heyeti, hasta tutuklu Aysel Tuğluk’un “sağlık durumu iyi değil” itirazlarına rağmen gelecek hafta savunma yapmasına karar verdi.

 

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 15’inci duruşması, üçüncü gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına çok sayıda avukat, HDP milletvekilleri ve çok sayıda izleyici katıldı. Farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

 

Duruşma arasında Sincan Cezaevi’nde kalan tutuklu siyasetçiler cezaevine döndü. Duruşmada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Gülten Kışanak söz aldı. Kışanak, “Bu ABC123 Merdan, sizin aldığınız ifadesinde kadro üyesi olup olmadığımı bilmediğini söylemiş ama Savcı Ahmet Altun’un 25 Haziran’daki sorgusu sırasında Merdan, beni 2015’te Kandil’de gördüğünü söylemiş. Sonra savcılıkta verdiği usulsüz ifade de 2015’te HDP vekili olduğumu söylemiş ama ben o dönemde HDP vekili değildim, o yüzden ifadeleri kabul etmiyorum. O dönem belediye başkanıydım açıkça yalandır, Kandil’e filan gitmedim. 25 Haziran’daki ifadesi yalan üzerine kurulu olduğu için bir şey söyleme gereği duymuyorum. Bu yalan ifadeler ve uygulanan usulsüz uygulamalar nedeniyle suç duyurularımız olacak.  Bu ifade Savcı Ahmet Altun, bu dosyanın üzerine yeni beyanlar almak için çabaları sonucu verilen bir ifadedir. ULAŞ denilen bu kadrolu iftiracıyla ilgili daha önce söylediklerimi tekrarlıyorum. Benim kadrolu olduğumu söylemiş ama nerede ne zaman olduğuna dair bir şey söylememiş. Bu beyanları kabul etmiyorum, bu gizli tanıklara ilişkin hukuki işlemlerimiz olacaktır. Bunlara öğretilmiş şeyler, AKP’nin her gün televizyonlarda söylediği ‘HDP’liler Kandil’den talimat alıyorlar’ söylemlerini tekrarlıyorlar. Ben sadece çözüm süreci kapsamında Kandil’e gittim. Bunun dışında gitmedim, diğerleri iftiradır. Gizli tanık A53 beni Kandil’de gördüğünü söylemiş ama ne zaman, nasıl gördüğünü söylemiyor” diye konuştu.

 

‘TANIKLARIN YALANI ORTAYA ÇIKTI’

 

Gizli tanıkların söylediği yalanlarının ortaya çıktığını belirten Kışanak, “Bu konulara ilişkin tekrar söz alacağız. Demokratik siyasete karşı bir kumpasla karşı karşıyayız. Sıkıştıkça kumpas artıyor. Tanıklar spor toto oynar gibi ‘bu kadrolu, bu kadrolu’ değil diyor. Bizler onların söylemiyle kadro olmuyoruz. Dosya elinize dolandıkça yeni tanıklar buluyorsunuz ama onların ifadeleri de çelişiyor. Tarih bu hukuksuzluk içinde bulunanları yargılayacaktır. Bunlar tanık değildir, kadrolu elemanlardır. Bu dosyada bana ikinci kez tutukluluk verecekleri tek şey 3 ifade ama bu ifadelere göre ‘örgüt üyeliği’ oluyor Burada büyük bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız. Mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

 

HEYET TUĞLUK İÇİN ISRARCI

 

Kışanak’ın ardından Diyarbakır’dan Avukat Serdar Çelebi SEGBİS’le bağlandı. Aysel Tuğluk’un gelecek duruşmada dinlenilmesine karar verilmesine ilişkin konuşan Çelebi, “Aysel Hanım bu durumda savunma verecek durumda değildir. Aysel Hanım’ın sağlık durumu ortadadır” demesine rağmen mahkeme heyeti, Tuğluk’un hazır olması ve savunma vermesi yönünde ısrar etti. Heyet, “Adli Tıp’tan kısmen savunma yapabileceğine dair karar vardı. Bu yüzden önümüzdeki Pazartesi ya da Salı duruşmada savunma vermesi için hazır olmalıdır. Hangi gün uygunsa savunma yapmalıdır” dedi.

 

‘TUĞLUK SAVUNMA YAPAMIYORSA AVUKATI OLARAK SEN YAP’

 

Heyetin kararının ardından Çelebi duruma itiraz etti. Çelebi, “En son ATK bir rapor yazdı ve tamamıyla bir karar vermedi. ATK, ‘Net bir karar verilmesi için bir ay gözlem yapılmalıdır’ dedi. Tuğluk bırakın savunmayı konuşacak durumda bile değil” bilgilerini verdi.

 

Heyet başkanı ise Tuğluk savunma yapması konusunda ısrarcı olarak, “Tuğluk savunma yapamayacak durumdaysa siz savunma yapın” yanıtını verdi.

 

Çelebi, “Ben müvekkilimin ne diyeceğini bilemeyeceğim, hangi delilleri toplanmasını isteyeceğini bilemeyeceğim için yapamam” ifadesinde bulundu.

 

Mahkeme heyeti, Çelebi’nin itirazlarını kabul etmedi ve Tuğluk’un Pazartesi veya Salı günü savunma yapmasına karar verdi.

 

Heyet, üye hakimin rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya yarın saat 10.00’a kadar ara verdi.

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version