Macaristan’da Parlamento, Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu’nun yetkilerini azaltmak için hazırlanan bir yasa teklifini oylayarak kabul etti. Aşırı sağcı Başbakan Viktor Orban hükümetinin sunduğu teklif, 130 lehte ve 50 aleyhte oyla kabul edildi.
Avrupa Parlamentosu’nun Avrupa demokrasisini “çıkmaza” soktuğunu öne süren metinde AB’nin yasama organının gücünün azaltılması çağrısında bulunuluyor. Karar, somut olarak, Brüksel’in üye ülkelerden uygulamasını istediği yasaları Macaristan’ın yürürlüğe koymamasına “yeşil ışık” yakıyor. Ayrıca, Avrupa Parlamentosunun Macaristan’ı etkileyen yasalar hazırlama kabiliyetini azaltıp bloğun gücünü zayıflatmasını hedefliyor.
“Avrupa demokrasisi, Avrupa Parlamentosu’nun içine sürüklendiği çıkmaz sokaktan kurtarılmalıdır. Avrupa Birliği değişmelidir çünkü çağımızın zorluklarına karşı hazırlıksızdır” ifadelerinin kullanıldığı kararda ayrıca AB milletvekillerinin seçmen yerine ulusal hükümetler tarafından göreve getirilmesi gerektiği de vurgulanıyor.
Kendisi gibi AB’yi sıkı şekilde eleştiren Başbakan Orban’ın milliyetçi partisi Fidesz’in üst düzey üyeleri tarafından kaleme alınan belgede, bloğun mevcut anlaşmalarının “kriz döneminde işbirliği için yeterli bir temel oluşturmadığı” belirtiliyor.
Daily News Hungary’nin haberine göre parlamento kararı, AB’nin Avrupa’nın “Hıristiyan köklerini ve kültürünü” de tanımasını önerirken, bloğun daha fazla borç almasının yasaklanması çağrısında bulunuyor.
Kararda, üyelerin Avrupa’ya daha fazla entegre edilmesi hedefinin AB anlaşmalarından çıkarılması ve Avrupa’nın Hristiyan bağlamının Avrupa entegrasyonunun temeli olarak anlaşmalarda maddeleştirilmesi gerektiği de ekleniyor.
Brüksel ile Budapeşte arasında sürtüşmeli bir dönem
Macar Parlamentosunun bu adımı, AB’nin Orban hükümetinin hukukun üstünlüğünü korumadığı ve yolsuzlukla mücadele etmediği endişesiyle Macaristan’dan milyarlarca euroluk kurtarma fonu ve krediyi geri çekme kararının ardından geldi. Oysa ekonomisi kötü bir süreçten geçen Macaristan, AB yardım ve fonlarının tekrar alınabilmesine büyük ihtiyaç duyuyor.
Enflasyon oranı son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaşan ülkenin para birimi forint ise son zamanlarda euro ve dolar karşısında rekor düşük seviyelerde bulunuyor.
Kararın AB’nin kanun yapma yetkisinin önemli bir bölümünü ulusal parlamentolara devretmek isteyen kısımları Brüksel’in tepkisini çekebilir ve Budapeşte’nin ihtiyaç duyduğu bu büyük para kaynağına erişim mücadelesini daha da zorlaştırabilir.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***