Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Kişisel çıkarlarını çoğunluğun iyiliğine tercih eden bir oyun bozan olarak görüldü”

"Kişisel çıkarlarını çoğunluğun iyiliğine tercih eden bir oyun bozan olarak görüldü"



Bu hafta gerçekleşen ve Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığı NATO Liderler Zirvesi’nde açıklamaları gündem olan Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında ABD medyasında dikkat çekici bir analiz hazırlandı.


ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg’de yayınlanan analizi Bobby Ghosn kaleme alırken makalede, “Erdoğan NATO’da nasıl büyük bir fırsatı kaçırdı” başlığı kullanıldı.

Makalede, “Erdoğan kriz zamanlarındaki bir lider gibi davranmak yerine sınırlı bir siyaseti tercih etti. Büyük liderliğini göstermedi” yorumu yapıldı.

Analizde, “Gelecek haftalarda ve aylarda, Erdoğan seçim kampanyasında İspanya’daki zaferini gündeme getirecektir. Ekonomik krizin içindeki seçmenin karşısına göğsünü gere gere çıkabileceği her fırsatı değerlendirecektir. Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerini askıya almak yerine NATO’nun en uzun süre görevde kalan devlet adamı olarak konumunu kullanabilirdi. Onun NATO’nun doğusunda yaşananlar, Ukrayna savaşı ve Baltık’taki durum gibi birçok alanda söyleyeceği sözler çok değerli olabilirdi zira o NATO içindeki diğer liderlerden daha çok Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın” yorumuna yer verildi.

Ghosn, “Bunun yerine Erdoğan, NATO içindeki repütasyonu, kişisel çıkarlarını çoğunluğun iyiliğine kullanmaya tercih eden bir oyun bozan olarak görüldü. İsveç ve Finlandiya üye olduktan sonra Erdoğan’ın oportünist yaklaşımına tanık olan üye ülke sayısı iki artacak. Diğerleri zaten onun Putin’le yakınlaşması ve S-400 satın almasıyla kızmıştı. Bu ülkeler büyük bir krizde Erdoğan’ın siyasi hamleler yaptığını unutmayacak” yorumunu yaptı.

“F-16 TESELLİ ÖDÜLÜ OLDU”

İmzaların atıldığı anlaşma ile birlikte Ankara’nın istediği teröristlerin iade edilmesinin yakın gelecekte mümkün olmadığını öne süren Ghosn, “Silah ambargosunun kaldırılması da önemli değil. Ankara’nın en çok ihtiyaç duyduğu silahlar Amerika’dan geliyor” dedi.

Biden’ın F-16 çıkışının Türkiye için teselli ikramiyesi olduğunu dile getiren Ghosn, “Türkiye’nin daha gelişmiş olan F-35’leri satın almasına halen engel konuluyor ki Türkiye bu savaş uçaklarının üretimine de katılacaktı fakat S-400’ler sebebiyle atılmıştı” dedi. Ghosn ayrıca Erdoğan ile Biden’ın yüz yüze görüşmesinde ABD Başkanı’nın samimi olmadığını da öne sürdü.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version