Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

KESK’ten OHAL’in yıldönümünde adalet nöbeti


HABER MERKEZİ – KESK, 20 Temmuz 2016 yılında ilan edilen OHAL rejiminin 6’ncı yıl dönümünde pek çok kentte “adaletsizliğe karşı adalet nöbeti” başlattı.

Adıyaman Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Adıyaman Şubeler Platformu, 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL rejiminin yıldönümüne dair başlatılan adalet nöbeti için basın açıklaması düzenledi. Demokrasi Parkında gerçekleşen açıklamaya, ilde bulunan Sivil Toplum Kuruluşları (STK), KHK ile ihraç edilenler ve çok sayıda emekçi katıldı.

Açıklamayı Adıyaman Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Adıyaman Şube Sekreteri Zeynal Polat okudu. 20 Temmuz 2015’te DAİŞ’in bombalı saldırıyla katledilen 33’ler adına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan açıklamada konuşan Polat, OHAL sürecinde Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yaklaşık 130 bin kişinin kamu görevinden ihraç edildiğini, aralarında kadın ve çocuk hakları mücadelesi yürüten dernekler, basın kuruluşları da olmak üzere 2 bin 761 kurum ve kuruluşun kapatıldığını kaydetti.

4 BİN 269 KESK’Lİ İHRAÇ EDİLDİ

Bu süreçte emekçilerin grev haklarının OHAL ve KHK’ler gerekçe gösterilerek yasaklandığını belirten Polat, “Birçoğu sendikalarımız yöneticisi olan 4 bin 269 KESK’li hukuksuzca, herhangi bir yargı kararı olmadan, savunmaları bile alınmadan, AKP’nin muhalefetin etkisizleştirilmesi hedefi kapsamında OHAL KHK’leri ile ihraç edildiler. Bir kamu emekçisinin hiçbir adil soruşturma geçirmeden, savunma hakkı verilmeden ve sadece OHAL süresince değil ömür boyu meslekten ihraç edilmesi, vatandaşlık haklarının sınırlandırılması düzenlemesi nasıl bir Hukuksuzluk  ile karşı karşıya olduğumuzun en somut ifadesidir. OHAL Komisyonun aradan geçen altı yıla rağmen hala karara bağlamadığı başvuruların oransal olarak ağırlıkta KESK’e bağlı sendikalarımız üyelerinden olması ayrımcılık içerisinde ayrımcılıkla karşı karşıya olduğumuzun başka bir örneğidir” ifadelerini kullandı.

OHAL DEVAM EDİYOR’

OHAL’in 7 kez uzatıldıktan sonra 19 Temmuz 2018’de kaldırıldığını ancak bu süreçte yetkilerinin en az 3 yıl daha uzatacak 35’inci Madde’nin yürürlüğe girdiğini söyleyen Polat, “Bu maddenin 25 Temmuz 2018’de Meclis’te kabul edilmesiyle kesintisiz devam eden bir OHAL rejimi yaratıldı. KESK olarak da sendikal hak ve özgürlüklere yönelik ihlallerin artmasına karşı ve KESK’li ihraç üyelerin görevlerine iade edilmelerine yönelik hukuki, fiili, maddi ve meşru mücadelemiz kesintisiz devam etmektedir” diye konuştu.

Kitle açıklama sonrası nöbetini tutmak ve “Serbest Kürsü” etkinliği için Adıyaman KESK Adıyaman binasına geçti. Nöbet akşam saatlerine kadar sürdü.

MERSİN

KESK Mersin Şubeler Platformu da, 20 Temmuz AKP sivil darbesi uygulamalarının yıldönümünde 20-25 Temmuz tarihlerinde  “OHAL Sürüyor, Adaletsizlik Büyüyor” şiarıyla adalet nöbeti başlattı. Nöbeti kamuoyuna duyurmak için Eğitim Sen Mersin Şube binasında bir araya gelen KESK’lilere Mersin Emek ve Demokrasi Platformu destek verdi. Açıklamada konuşan Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül hukuksuz ihraçlar ve uygulamalar nedeniyle mağdur olan, demokrasi, eşitlik, özgürlük, barış ve adalet talebi olan tüm kesimleri dayanışmaya çağırdı.

ANTALYA

KESK Antalya Şubeler Platformu ise OHAL’in yıl dönümü nedeniyle Attalos Heykeli önünde Adalet Nöbeti başlattı. Attalos Heykeli önünde KESK üyeleri adına açıklama yapan KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Devrim Mol, tüm kesimleri ihraçlara karşı ortak mücadele çağrısında bulundu. 

ANKARA

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) önünde 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) 6’ncı yıldönümüne dair basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çok sayıda sendika üye ve yöneticisinin katıldığı açıklamada “OHAL sürüyor, adaletsizlik büyüyor! Adalet nöbetindeyiz” pankartı açıldı. Açıklama öncesi sık sık “Faşizme karşı omuz omuza”, “Direne direne kazanacağız”, “Eşitlik, adalet istiyoruz”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İhsan Gülhan, “OHAL süreci aynı zamanda tek adam rejiminin kurum ve kurallarıyla kurumsallaştırılması için büyük bir fırsat olarak değerlendirildi. 20 Temmuz 2016’da ilan edilen ve 7 kez uzatılan OHAL iki yıl sonra 19 Temmuz 2018’de kaldırıldı. Ancak OHAL yetkilerini en az 3 yıl daha uzatan ve hukuksuz ihraçlara devamı sağlayan geçici 35’inci maddeyi de içeren ‘7145 sayılı Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 25 Temmuz 2018’de TBMM’de kabul edilmesiyle kesintisiz devam eden bir OHAL rejimi yaratıldı” dedi.

‘MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Temel hak ve özgürlüklerin askıya alınma sürecinin devam ettiğini kaydeden Gülhan, “İstanbul Sözleşmesi’nin hukuksuz şekilde feshedilmesi de OHAL rejimi sürecinin uygulamalarındandır. Tek adama dayalı rejimin fiili uygulamalarının anayasa üstü görüldüğü günümüzde temel mücadele alanlarının başında emek, demokrasi, eşitlik, barış ve adalet mücadelesi gelmektedir. KESK olarak da sendikal hak ve özgürlüklere yönelik ihlallerin artmasına karşı ve KESK’li ihraç üyelerin görevlerine iade edilmelerine yönelik hukuki, fiili ve meşru mücadelemiz kesintisiz devam etmektedir” diye konuştu.

OHAL’E KARŞI NÖBET EYLEMİ

Açıklama ardından KESK’liler OHAL uygulamalarına karşı TÜM BEL-SEN’de nöbet eylemine geçti. Akşam 19.00’a kadar devam eden nöbet eylemlerinde KESK’liler OHAL uygulamalarında maruz kaldıkları hukuksuzlukları ve mücadele deneyimlerini paylaştı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version