Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Japonya eski başbakanı Şinzo Abe öldürüldü, Çin devlet medyası: “Suikast Japon sağını ve milliyetçiliği güçlendirecek”

Serbestiyet


Japonya’nın silahlanması gerektiğini savunan ve milliyetçi görüşleriyle tanınan Liberal Demokrat Parti eski genel başkanı ve 9 sene boyunca başbakanlık görevini üstlenerek ülkenin en uzun süre görevde kalan başbakanı unvanını alan Şinzo Abe, dün (8 Temmuz) seçim kampanyası konuşması sırasında suikaste uğradı, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Saldırıyı Tetsuyo Yamagami adlı eski bir askerin gerçekleştirdiği açıklandı. Saldırgan tutuklandı. Yamagami ilk ifadesinde Abe’yi siyasi görüşlerine karşı olduğu için öldürdüğünü söyledi.  

Suikaste dünyadan tepki yağdı. Rusya Dışişleri Bakanlığı olayı “terör eylemi” olarak tanımladı, Çin Dışişleri Bakanlığı taziye mesajı yayımladı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise Twitter mesajında “Fransa, Japonya halkının yanındadır” dedi.

Ancak Abe’nin ölümü herkes tarafından üzüntüyle karşılanmadı. Çinli kullanıcılar, Çin sosyal medya uygulaması Weibo’da suikast haberini büyük bir sevinçle karşıladı: “Saldırgan kim, para vereceğim”, “Bu mükemmel bir haber”, “Umarım silahın durumu iyidir”, “Parti zamanı.”

Çin devlet medyası Global News ise suikast haberi duyulur duyulmaz yayımladığı analizde “Abe’ye yapılan saldırı kesinlikle Japon sağını kışkırtacak. NATO’nun Doğu Asya’ya girişi kolaylaşabilir” dedi.

Önceki İçerik2022’de Birleşik Krallık’ta erkek bebeklere en çok verilen isim: “Muhammed”
Sonraki İçerikSarallar soruşturmasında 40 tutuklama: Altan Saral, Erdal Acar, MHP MYK üyesi Şahin Gürz…


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version