İZMİR – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışırken kendilerine atılan mesajla işlerine son verilen 31 evde bakım işçisi, işlerine geri dönene kadar yarın belediye önünde oturma eylemine başlayacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde taşeron bir şirkette çalışan 31 Toplum Sağlığı ve Evde Bakım işçisinin işine son verildi. Aralarında hemşire, hasta bakıcı, temizlik görevlisi ve şoförlerin de bulunduğu işçiler taşeron şirketin değişmesiyle birlikte işsiz kaldı. Ozan Grup Otomasyon Peyzaj İnşaat Temizlik Taahhüt Limited Şirketi’nde çalışan işçiler hizmet ihalesini GSM Temizlik isimli şirketin almasıyla birlikte 21 Temmuz günü işçilere haber dahi verilmeden işlerine son verildi.
İşçiler işten çıkarıldığını, bulundukları Whatshapp grubundan çıkarılmalarıyla anladı. Bunun üzerine şirket yetkililerini arayan işçilerin telefonları açılmazken, belediye yetkilileri de işçilerle görüşmedi. 2 ile 5 yıl arasında çalışan işçilere kıdem ve ihbar tazminatlarına yönelikte bilgi verilmezken işçiler işlerine geri dönmek istiyor. İşçiler aynı zaman aynı işi yapan ve Ocak ayının başında işten çıkarılan işçilerle bir araya geldi. İşçiler bu amaçla yarından itibaren Konak’ta bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet binası önünde oturma eylemine başlayacak.
SEBEP GÖSTERİLMEDİ
İşçilerden hemşire olarak çalışan Melisa Esen, şartnameye dahi edilmediği için Ocak ayında işten çıkarıldığını söyledi. 7 aydır hakkını aramak için mücadele ettiğini belirten Esen, “Akabinde arkadaşlarımda işten çıkarıldığını öğrendi. Daha doğrusu 5 yıldır çalışan işçiler, dahil olduklarını gruptan çıkarılarak işten çıkarıldıklarını anladılar. Herhangi bir bildirim ya da telefon almadılar. Yıllardır pandemi, hiçbir zorluk demeden çalıştık. Hakkımızda hiçbir şikayet olmadan çalıştık. Aksine evlerden teşekkürler, dualar alarak çıkardık. Ama hiçbir sebep göstermeden bizi işten çıkardılar. Biz hakkımızı istiyoruz” dedi.
İşten çıkarılmalarının doğru olmadığını kaydeden Esen, “Buraya ciddi bir emek verdik. Yaptığımız iş kolay bir iş değildi. Biz işimize iademizi istiyoruz. Olumlu sonuç alana kadar buradan ayrılmayacağız. Hakkımızı savunacağız” diye konuştu.
‘BİZİ İNSAN YERİNE KOYMADILAR’
Temizlik işçisi olarak 2 yıldır çalıştığını belirten işçilerden Umutcan Yazıl, şunları söyledi: “İşten çıkarıldığımız bile haber verilmedi. Gruba atılan bir mesaj ve gruptan atmalarla işten çıkarıldığımızı anladık. Sonuçta bir belediyesin, insanları işten çıkarıyorsun bari haber ver. Bizi ağaçtan farklı görmediler, insan yerine koymadılar. Umurlarında değil. ‘Çıkardık, bitti. Bunlar ses çıkarmazlar’ diye görüyorlar. Bizde belediye önünde eylem yapmaya karar verdik. Sonuç alana kadar, aramızdan bir kişi bile kalmayacak şekilde mücadele edeceğiz. İnsanların da bize destek olmalarını isteriz.”
‘TAZMİNATLARIMIZI ALAMADIK’
Temizlik ekibinde çalıştığını belirten işçilerden Erdal Biçer, günde yaklaşık 6-7 eve gittiklerini ve yoğun tempoda çalıştıklarını söyledi. Pandemi döneminde durmaksızın çalıştıklarını ifade eden Biçer, “İşten çıkarırken de gerekçe bile sunmadılar. Hatta işimizi överek, çok iyi yaptığımızı anlatıyorlardı. Sadece evlerin durumunu yönetim kadrosuna söylemiştik. Bir evin temizliğinin 30-40 dakikada bitmeyeceğini anlattım. Benim durumum ondan kaynaklı olmuş olabilir. İşten çıkarıldıktan sonra şirketle görüştüğümde ise ‘Bizimle bir alakası yok. Belediye çıkardı’ dediler. Sonuçta 4-5 sene hizmet verdik ama ne alıp karşılarına konuştular ne de tazminatlarımızı verdiler. Bundan sonrada tek bir arkadaşımız mağdur olmayacak şekilde işimizi geri istiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘SONUNA KADAR BEKLEYECEĞİZ’
Hasta bakım işi yaptığını aktaran Amine Yazıl ise, şimdiye hastalarla ilgili hiçbir sorun yaşamadığını dile getirdi. Sonucun böyle olmaması gerektiğini ifade eden Yazıl, “İşimiz çok zor olmasına rağmen biz mücadele ettik. Ama sonuçta böyle oldu. Kendimize ait belediye grubuna ‘şirket size geri dönüş yapacak’ mesajıyla işten çıkarıldık. Bundan sonrada sonuç alana kadar belediye önünde bekleyeceğiz. Bunun peşini bırakmayacağız” diye belirtti.
‘BANA KİM İŞ VERECEK’
5 yıldır şoför olarak çalıştığını belirten Mehmet Yazıl da, çalışma koşullarının çok ağır olduğunu aktardı. Araçların giremeyeceği sokaklara büyük araçlarla girmeye çalışmak zorunda kaldıklarını kaydeden Yazıl, “Günde 8-10 adrese gidiyorduk. Yine de kendimizi yönetime beğendiremedik. Haber bile verilmeden işten çıkarılmamız barbarlık. Ortada muhatap bile yok. Resmen haksızlık. 5 sene çalıştım, yaşım 50 oldu. Bu yaştan sonra nerede çalışacağım? Bana kim iş verecek? Bundan sonraki süreçte de ne gerekiyorsa yapacağız. Belediyenin önünden ayrılmayacağız. İşimize dönene kadar buradayız” şeklinde konuştu.
MA / Tolga Güney
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***