İSTANBUL- Rojava devriminin 10’uncu yılına ilişkin HDP Ataşehir İlçe Örgütü’nde yapılan etkinlikte konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, “Rojava, devrim imkanlarını hem coğrafyaya hem de bütün dünyaya gösterdi” dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ataşehir ilçe örgütü, Rojava devriminin 10’uncu yılına ilişkin ilçe binalarında etkinlik düzenledi. Etkinliğe, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Başkanı İlknur Birol, Devrimci Parti, Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Marmara Tutuklu Ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği’nin (MATUHAYDER) ve çok sayıda kişi katıldı.
Etkinlikte, “10’uncu yılında kadın devrimi olan Rojava devriminin selamlıyoruz”, “Rojava’da düşene dövüşene bin selam” pankartları asıldı.
Etkinlikte konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, “Rojavayı 21’inci yüz yılın eşiğinde toplumlar için bir model haline getiren ana fikri nasıl savunmalı? Ne yapmalı?” diye soru sormak gerektiğine dikkat çekti. Birol, 20’inci yüz yılın devrimler çağı diye kitaplarda geçtiğini ve devrimler çağının en önemli özelliği alt ve üstündeki yapıları alt üst edip yeni toplum inşa edebilme becerisi gösterebilmesindendir” dedi.
Rojava devriminin önemine vurgu yapan Birol, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ulus devletlere de geçişlere de devrim diyorlar. Bir dönemi silip yeni bir sosyal, siyasal, ideolojik alt ve üst yapı kurumlarıyla yeni modeller ortaya çıkartılar. 21’inci yüz yılın eşiğinde devrimlerin sona erdiği söylemlerine karşı, biz Ortadoğu’nun savaşla kana boğulmuş, bir türlü toplumsal gericilik ve ideolojik gericilikten kurtulamayarak, kadın mahkumiyetine, kadın sömürüsüne, emek sömürüsüne, inanç sömürüsüne karşı tam da bu anda kendi toprağını, birlikte yaşadığı toplumu savunmak adına, eşitlikçi daha özgür bir toplum yaşatmanın imkanına kavuşmuştur. Bu yüzden Rojava bir devrim ihtimalini yükseltmiştir. İkincisi, devrim imkanlarının olabildiğince hem coğrafyaya hem de bütün dünyaya göstermiştir.”
‘DİRENİŞİN BİRÇOK KAHRAMANI VARDIR’
“Devrimin birçok kahramanı vardır” diyen Birol, devamla, “Toprağa düşenleri, şimdi bu devrimin başka kanadında çalışma yapan herkesin önünde saygıyla eğiliyorum. 10’unu yılı kutlarken, bu kahramanlık destanı yaratanların önünde saygıyla eğiliyoruz. Yaşayıp devrimi devam ettirmek için uğraşanlarında bütün çabalarını bir dayanışmayla selamlıyorum” diye belirtti.
‘ROJAVA DEVRİMİ YENİ BİR MODEL’
Uzun yıllar mücadele eden Kürt halkı ve öncü güçlerin sımsıkı sarıldığı bir ideolojileri olduğunun altını çizen Birol, bu ideolojin ana fikrinde iki temel kavramın olduğunu söyledi. Birol, “Bunlar bir eşitlik, birde özgürlüktür. Bu iki kavramı yaşatıldığı an yaşadığınız toplumda hayat bulması için verilen mücadelenin 21’inci yüzyılda açılan kapıların karşılığıdır. Rojava demiştir ki; kadın özgürlükçü bir toplum mümkündür. Rojava demiştir ki, halkların etnik kimliklerin bir birine düşürülerek, kendi iktidarlarını devamını sağlayan iktidarların ve emperyalist sistemlerin modeline mahkum değiliz, biz kurabiliriz. Bütün halkları eşit kılabiliriz. Rojava demiştir ki, bütün inançlar bir egemen gücün, bir üstünlükçü gücün, düzenleyici ve kontrol edici mekanizmalarına tabi olmadan, kendi özgürlükçü ve eşitlikleri içinde yeni toplum modelinde yaşayabileceğini göstermiştir. Rojava bize özgürlük ve eşitliğin gerçekleştirebilir bir imkan olduğunu gösterebilmiştir” diye vurguladı.
‘ROJAVA’YI ANLAMAK GEREK’
Asıl görevin Rovaja devriminin bilince çıkarılması olduğuna dikkat çeken Birol, devrimin farkını ortaya koymak gerektiğini ifade etti. Birol, “Çünkü, farkındalığı oluşmayan hiçbir sürecin devamlılığını sağlama imkanı yoktur. Çünkü, Rojava devriminde ki sürecin yanı başındaki devlet olan Türkiye ve onu çevreleyen devlet akılları, emperyalist, kapitalist bütün akıllar, yok edilmesi zaruri bir mesele ve model olarak görmektedir. Çünkü, bu devrim ve toplumsal model, başta Ortadoğu olmak üzere bütün sosyal devrimlerin yapılabileceği inancını geliştirdi. Bu yüzden sürekli bir karşı devrim ile yüz yüzedir. Bu bazen büyük devletlerin işgal hareketleri, bazen içeride bu devrimin ana fikrini sulandırmak, bazen de büyük güçlerin onu içermeye çalışmasına karşı yüz yüzeyiz. Bu nedenler 10’uncu yıl Rojava devriminin kahramanları önünde saygıyla eğilirken, bu günün devrimcilerinin üzerine düşen Rojava devrimini anlamak, farkındalık oluşturmak ve anlatmaktır” şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından Rojava devrimiyle ilgili yapılan sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra Grup Hevra sahne alarak ezgileri okudu. Müzikle birlikte kitle halaylar çekip, “Biji Serop Apo”, “Biji şoreşa Rojava”, “Biji tekoşina jinen azad” sloganları attı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***