Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hêza belgeseline ödül

Hêza belgeseline ödül


ANKARA – Hêza belgeseli, 14’üncüsü düzenlenen SiciliAmbiente Film Festivali’nde Uluslararası Af Örgütü İnsan Hakları Ödülü’ne layık görüldü. Yapımcı Afat Baz, “Ödülün sahibi, DAİŞ zihniyetine karşı mücadele eden ve bu uğurda şehit düşen bütün kadınlardır” dedi.

 

Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen SiciliAmbiente Film Festivali, 11-16 Temmuz tarihleri arasında Sicilya’nın San Vito Lo Capo Belediyesi’nde düzenlendi. Festivale Uzakdoğu, Afrika, Ortadoğu, Avrupa ve Amerika kıtalarından 35 yapıtın katılımıyla gerçekleşti. Ödüller sahiplerini bulurken, Hêza belgeseli festivalde Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) İnsan Hakları Ödülüne layık görüldü.

 

HÊZA BELGESELİ 6’NCI ÖDÜLÜNÜ ALDI

 

Dünya çapınca 2 milyondan fazla üyesi ve 5 milyon aktivisti olan Amnesty International Ödülü, insan hakları alanında en prestijli ödüller arasında yer alıyor. Hêza belgeseli bu ödül ile birlikte en iyi belgesel, en iyi ilk film, üstün başarı ödülü ve insan hakları ödülü gibi dallarda toplamda 6 ödüle layık görüldü.

 

‘ÖDÜL, MÜCADELE EDEN KADINLARINDIR’

 

Uluslararası Af Örgütü adına Francesca Corbo ödül takdim töreninde, belgeselin, DAİŞ’ten kaçmayı başarıp ona karşı zafer elde eden Hêza’nın yeniden doğuşunun hikayesinde kadın yönetmen Derya Deniz’in etkili anlatımına vurgu yapılarak, “Hêza, Uluslararası Af Örgütü İnsan Hakları Ödülü’ne layık görülmüştür” denildi. Belgesel ekibi adına ödülü alan Yapımcı Afat Baz, “Ödülün sahibi, DAİŞ zihniyetine karşı mücadele eden ve bu uğurda şehit düşen bütün kadınlardır” dedi.

 

HÊZA’NIN KONUSU

 

Hêza, bir yandan soykırım gerçeğini anlatırken, diğer yandan kendi acıları ve adalet mücadelesinin canlı tanığı olarak izleyicilerin karşısına çıkıyor. Hêza’nın öyküsü, aynı zamanda kaçırılan, köleleştirilen, katledilen, intihara sürüklenen ve özgürlüğe yürüyen tüm kadınları anlatıyor. Belgeselde, Hêza, Yekinêyen Jinên Êzidxan (YJŞ) Kürt Êzidî bir kadın olarak karşımıza çıkıyor. Hêza, YJŞ’ye katılmadan önce DAİŞ tarafından kaçırılarak Rakka’ya götürülmüş, burada defalarca intihara kalkışmış ve sonunda kaçmayı başarmış bir direnişçiyi canlandırıyor. Kaçırılıp köleleştirilen Hêza, kurtulduktan bir yıl sonra YJŞ komutanı olarak Rakka’yı özgürleştirmek için görev alıyor.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version