Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gemont A.Ş.’nin Rusya’ya götürdüğü işçiler mahsur kaldı


ADANA – Rusya’da Tataristan Özerk Cumhuriyeti’ne bağlı Nizhnekamsk şehrinde Gemont firmasına bağlı çalışan 470 işçi, 50 gündür ücretlerini alamadığı için Türkiye’ye dönemiyor. 

 

Rusya’da Tataristan Özerk Cumhuriyeti’ne bağlı Nizhnekamsk şehrinde Gemont firmasına bağlı olarak çalışan ve 50 gün önce işlerine son verilen Türkiyeli 470 işçi, ücretlerini alamadığı için dönemiyor. Gemont A.Ş.’nin yüklenici firma olduğu rafineri inşaatında Aralık 2020’de 2 bin 200 işçi işbaşı yaptı. Ukrayna Savaşı’ndan ötürü ana firma olan Sibur ile Gemont A.Ş. arasında anlaşmazlıklar yaşandı. Anlaşmazlık üzerine Gemont A.Ş.’nin iş sözleşmesi feshedildi. Gemont A.Ş. de çalışan 2 bin 200 işçinin ücretini ödemeyerek, mağdur etti. Daha sonra bin 730 işçinin ücreti ödenerek, Türkiye’ye getirildi. 

 

‘YETKİLİ BULAMIYORUZ’

 

Geri kalan 470 işçiye ise bir kısım ödemeler yapılırken, mühendis ve formenlerin olduğu 180 kişiye hiç bir şekilde firma tarafından ödeme yapılmadı. 470 işçi haftalardır eylemde ve Türkiye’ye dönmeye çalışıyor. İşçilerden Mehmet Faik Çavun, ana firmanın kendilerini istemediğini ve tek taraflı iş sözleşmesi feshedildiği için kendilerinin de mağdur olduğunu söyledi. Şantiyede bulunan idari işler ve şantiye müdürü ile muhasebecilerin kaçtığını kaydeden Çavun, yetkili bulamadıklarını belirtti. Çavun, “Burada hala kalan 470 işçinin alacakları verilmiyor ve insanlar perişan durumda. Polisler bizi depor ve gözaltına almakla tehdit ediyor. Bizler alacaklarımız alıp, ülkeye dönmek istiyoruz” diye konuştu. 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version